Wednesday, November 30, 2011

Jangan dilayan sangat hati itu


Thursday, November 24, 2011

Letih.Lelah. Aku Lemas

.:: Letih rase tak tidur lagi dari jam 3 pagi td sampai sekarang. Tapi kerana mandarin test, aku pasrah ::.
.:: Lelah rasa nafas ni bila menahan mengantuk dan lapar dalam kelas. Tapi kerana ilmu, aku tahan ::.
.:: Lenguh sungguh rasanya  badan bila ke stadium malam ini. Tapi kerana kamu ada, aku rela ::.
.:: Lemas rasa hati ini bila melihat ia masih dalam simpanan kamu. Tapi kerana harapan, aku biarkan ::.

Satu saat nanti bila aku terkapai-kapai dan tak berdaya lagi , Sudikah kamu datang dan menarik aku keluar dari segala kesakitan ini?






Wednesday, November 23, 2011

Teambuilding Taman Negara Pahang :)

Assalamualaikum.
salam sejahtera buat semua.

Ini kisah beberapa hari yg lepas. Pada 18-20 nov, terasa rajin nak menjoinkan diri ikut kelab penyayang pi Taman Negara, program Team Building kat sane. Dalam hujan renyai2 dan angin sepoi2 bahasa, kami gigih membonceng motor menuju seroja. Kerana cuaca yg basah dan sejuk, ramai yg terlepas waktu. Masa yg ditetapkan 2.45 tapi dalam jam 3.3o baru lengkap bilangan peserta. Ubat pahit bak hempedu terpaksa ditelan sebelum perjalanan yg memakan masa 6 jam tu diteruskan. Itu ubat pencegah malaria ye kawan2 ^_^

ok, baru balik kelas csc ni sebenarnye, badan ni perlu dimanja dan dibelai. so, biar gambar yg jd penlipur lara ye :)

Tempat persinggahan yg sungguh berjasa.
 Penginapan kami dan juga lintah2 bulan yg bisu.

Tadi di luar, ini didalam. bilik ni muat untuk 5 orang.
Langsir die seram sikit. ada gambar perempuan sedang merenung tajam =.="

syue, sarah, aku, naqiyah,khairul, mdnor, pali, tiqah, fiqah, zara.
ok, Ini group Starlight. My group.

Bot ni kenderaan wajib kat sini,
pergi sarapan naik ini. pergi jalan2 pun naik ini.




to be updated...








perkataan

Ada isi yg mahu dicoret, ade rasa yg ingin dikongsi. cuma menunggu masa yg sesuai :)

Monday, November 14, 2011

Homesick :(

Assalamualaikum.

Aku tak faham kenapa jadi mcm ni. Sejak dua menjak ni hati dan perasaan berlari lari dgn lajunye menuju rumah tercinta, tapi jasad masih di sini. Berpisah dari keluarga untuk berjuang mencapai cita-cita. Memang jarak tak jauh, 45 perjalanan lau naek keta, tapi dekat 2 jam kalau naek tren. huu. Aku rindu ibu, ayah, zati dan munirah. Rindukan suasana riuh di rumah dgn gelagat mereka yg bermacam ragam. Aku rindu. :(



Friday, November 11, 2011

Makanan terbaik untuk minda yg sihat!

Assalamualaikum.
salam sejahtera buat semua.

Semakin hari semakin banyak test dan kuiz yg meminta untuk diberi perhatian semaksimum mungkin. Bagi insan yg suka sgt2 fokus di saat akhir seperti aku ini memang menyeksakan rasanya. Mungkin tarikh final exam agak lewat lagi, tapi aku lebih risaukan carry mark yg entah la seberapa. Aku tahu aku tak dapat buat yg terbaik dlm mid term last two week. Macam biasa, semakin byk exam, semakin banyak setan2 yg dtg dan menggoda serta cuba melekakan aku. huh =.='




Aku meminta belas ihsan abg google yg kacak, untuk mencari info tentang makanan minda yg bagus untuk meningkatkan daya ingatan yg tak seberapa ni. Sebab aku ni da kritikal. Aku rasa macam org tua.. Sekejap ingat sekejap lupa. so, ini yg aku jumpa ^_^ SUMBER

Di sini ada 12 jenis makanan yang di yakini dapat meransang pertumbuhan sel otak dan tingkat daya ingatan.

1. Madu

Madu adalah makanan yang sangat berkhasiat, ia mengandungi pelbagai jenis vitamin, mineral, protein, antiseptik dan enzim yang meningkatkan ingatan dan kecerdasan mental. Manisan madu yang digelar “Raja Ubat” ini seeloknya diminum 2 sudu teh pada waktu pagi dan malam. Ia juga boleh dimasukkan ke dalam minuman. 
Madu juga mengandungi pelbagai zat galian yang penting seperti kalsium, sulfur, fosforus, zat besi, karbon, magnesium, potassium, kuprum, silika, klorin, mangganese dan belerang untuk kesihatan fizikal serta mental. Malah, berkesan merawat penyakit mental yang boleh menghindarkan kepenatan kerja otak seperti berfikir, membaca, merancang dan bermesyuarat.
2. Kacang merah
Thiamin atau vitamin B1 yang terdapat dalam kacang merah dikatakan amat diperlukan oleh otak terutama untuk proses sintesis asetilkolina iaitu neurotransmitter yang penting untuk ingatan dan kekurangannya dikatakan mampu menyumbang kepada faktor kecacatan fungsi mental berkaitan dengan peningkatan usia. Biasanya kacang merah dimasukkan ke dalam masakan, boleh cuba ini: Agar-agar Cendol
3. Kismis
Kismis mengandungi zat besi yang amat diperlukan untuk membina darah bagi memastikan bekalan oksigen yang mencukupi untuk disalurkan ke otak. Kekurangan oksigen menyebabkan seseorang mudah mengantuk, pelupa, lembab dan mengalami kelemahan dalam berfikir. Kismis bukan sahaja boleh dimakan begitu sahaja, ia juga boleh dimasukkan ke dalam masakan, cuba ini: Nasi Kismis Ayam
4. Telur
Pakar kesihatan mengakui bahawa telur adalah makanan yang bermanfaat menambah kekuatan otak kerana lengkap dengan protein, mineral, vitamin, kalsium, kuprum, magnesium, fosforus, kalium, sulfur, natrium, klorin, zat besi, air, choline dan bahan ekstraktif. Bahagian kuning telur ternyata padat dengan kandungan kolin, suatu zat yang dapat membantu perkembangan memori atau daya ingat serta berupaya mengatasi masalah kelemahan tenaga fizikal dan minda. Boleh cuba ini: Telur Bungkus
5. Susu dan yogurt
Susu dan yogurt mampu mengenyangkan kerana mengandungi protein dan karbohidrat yang menjadi sumber tenaga bagi keperluan otak. Dua jenis nutrisi ini penting bagi pertumbuhan jaringan otak, neurotransmitter dan enzim kerana makanan yang berasal dari produk susu mengandung protein dan vitamin B tinggi. Susu terbaik untuk ketajaman minda ialah susu kambing, biri-biri dan lembu yang segar. Boleh pelbagaikan masakan dengan menggunakan yogurt dan susu. Cuba ini: Fillet ayam goreng rangup
Susu bukan sahaja berguna untuk kesihatan otak malah dapat mempertajamkan ingatan, membekalkan tenaga mental dan fizikal. Susu mengandungi tiga unsur semulajadi iaitu keju, lemak dan air yang amat diperlukan untuk pertumbuhan badan dan otak. Sekurang-kurangnya minumlah segelas susu pada sebelah pagi dan malam kerana ia bukan saja berkhasiat untuk merawati kesihatan umum, malah merupakan penawar kelupaan yang berkesan
6. Halia
Halia boleh dimakan secara mentah atau dibuat halua yang sangat mustajab untuk mengatasi masalah lupa dan alpa. Halua ialah halia yang dijadikan manis-manisan dengan merebus dan dicampur dengan gula. Ia juga berfungsi merawat pening kepala, sakit perut, batuk ataupun gatal-gatal. Ia juga boleh dimasukkan ke dalam pelbagai jenis masakan, cuba ini: Daging Halia
7. Salmon
Ikan salmon adalah ikan berlemak yang dikatakan makanan berkhasiat untuk otak. Ia merupakan sumber terbaik asam lemak omega-3 DHA dan EPA. Keduanya penting untuk pertumbuhan dan perkembangan fungsi otak. Cuba ini: Salmon Panggang
8. Oat
Oat kaya dengan sumber vitamin E, vitamin B dan potassium, Omega-3, folat dan kalium yang mampu menyediakan tenaga atau bahan bakar untuk keperluan otak. Oat juga mempunyai kandungan serat yang dapat membantu otak berfungsi dengan baik. Oat boleh dimakan bersama susu panas atau dimasukkan ke dalam pelbagai menu masakan.
9. Berry
Amalan memakan beri akan menguatkan fungsi otak yang semakin berkurangan akibat pertambahan usia. Ini kerana semua jenis beri seperti blackbery, bluberri, strawberi, rasberi, cranberi dan ceri kaya dengan flavonoid dan antosianin yang berguna untuk tubuh khususnya di bahagian otak.
10. Daging tanpa lemak
Daging lembu tanpa lemak adalah salah satu sumber makanan yang mengandung banyak zat besi. Ia juga mengandungi mineral seng yang dapat membantu memelihara daya ingatan. Boleh cuba ini: Daging cendawan
11. Daging Burung Merpati
Ianya banyak digunakan oleh bijak pandai Islam dan Melayu dahulu kala. Ia mengandungi protein, lemak, kalsium, fosforus dan kalori. Sangat efektif untuk meningkatkan kecerdasan terutama kanak-kanak. Kaedah ini sangat popular dan berkesan. Kanak-kanak yang diberi telur burung merpati didapati dapat bercakap lebih awal dari kebiasaannya.
12. Daging Ayam
Daging ayam dianggap mengandungi kadar zat pemakanan yang paling tinggi berbanding dengan semua jenis daging lain. Daging ayam betina dara terutamanya berkhasiat meningkatkan prestasi otak dan membaiki darah.
Daripada 12 senarai di atas, aku rasa aku boleh amalkan 2 je. Iaitu kismis dan susu. dulu mmng x suka. benci giler minum susu. Tapi sekarang tiap hari wajib tau. huu ^_^

k, till next entry yaa ^_^

Thursday, November 10, 2011

Terima kasih ayah :)

Assalamualaikm
salam sejahtera buat semua.

Kelmarin ayah dah pulang dgn selamat dari Sabah. Ayah ke sabah atas urusan qurban di sane . Balik2 je, ayah terus tukar baju dan datang ruang tamu sambil membawa barang2 yg dibeli. Terharu sangat masa tu. Bukan kerana hadiah yg dibeli, tapi sangat terharu kerana ayah lebin mementingkan anak anak dari keletihan. Aku tahu ayah sgt penat sebab lepas tu ayah masuk tidur :) Ayah ada belikan sesuatu untuk aku, ibu, kak nisya dan adik2 serta abang2 aku. Terima kasih ayah. kakak syg ayah. Bukan sbb hadiah itu, tapi sbb kasih syg ayah selama ini. Memang jarang ditunjukkan dgn kata2, tapi dari cara ayah menjaga kami adik beradik serta dari segala nasihat yg diberi melalui sms atau kol mase aku jauh dari rumah, aku rasa sgt disayangi oleh insan begelar ayah.  Syukur sbb aku masih mempunyai ayah. Ramai insan diluar sana tidak mempunyai peluang seperti aku. Aku bersyukur atas segalanya. Perborbananmu ayah xkan kakak persiakan.

Kakak sayangkan ayah setiap hari setiap detik setiap saat. 

Tuesday, November 8, 2011

Selamat hari raya aidiladha semua :)

Asalamualaikum.
salam sejahtera buat semua.

Sudah terlambat mungkin untuk ini. Tapi tak mengapa, sekadar berkongsi kisah suka masam manis untuk tatapan tetamu setia. ^_^.

 Masa raya aidiladha haritu, pagi2 dlm pukul 8.30 gerak ke surau untuk solat sunat aidiladha. Dengan perut yg berkeroncong, maka aku n ibu serta adik adik dan anak jiran sebelah berjalan untuk ke surau. Ibu kata, raya aidiladha kena bekorban, jd x boleh makan sebelum solat sunat. tu yg berkeroncong perut tu. Tapi its not a big matter pun la. Keseronokkan beraya tu yg penting.

Ayah tak sambut raya aidiladha bersama kami tahun ini. Sebabnye ayah ada program Qurban di Ranau Bakti, Sabah. Jadi kami beraya tnpa ayah. Jarak dari  rumah ke surau xlah jauh sangat. Dalam 15 minit jalan lenggang atau 5 minit kalau naik motor. Haritu kami memilih untuk jalan kaki je. Tengah lenggang lenggang  berjalan kaki tu, jelas kedengaran pengumuman dari surau yg memaklumkan suruh rapatkan saf, solat nak mula dahh. Memang kelam kabut dah berlari2 semaksimum yg mungkin untuk sampai ke surau. Hahaha yg kelakarnye, ibu yg mulanya berjalan di belakang, dah pecut pintas aku yg di depan.. Masa tu adalah dlm 100 meter lagi nak smpai surau. Alhamdullilah, kami sempat mengikut imam. ^_^

Hari tu ibu masak soto ayam. Sedap sangat. Aku tolong ibu buat sambal kicap ngn carik2 daging ayam je. Hehe.. n petang sikit ramai yg bg daging qurban. kiranya minggu nie memang lauk daging je lahh kan :)

Nak tempek gambar, tapi tenet macam siput. so till next entry :)




Wednesday, November 2, 2011

Ini tak adil untuk aku.

Assalamualaikum.

Seperti hari yg lepas, semangat ke kelas sudah lenyap. yg ade cuma kesungguhan yg dtg tiba2 untuk mengejar cita-cita. kesungguhan tanpa semangat, macam kopi tanpa gula. Mungkin salah sendiri meletakkan semangat pada orang yg tak memahami. Dia tiada, semangat lari entah ke mana. ^_^

Aku cuba berlagak kuat, tapi tewas untuk sekian kali. Aku rasa ini terlalu tidak adil bagi aku yg meletakkan sepenuh harapan dan kepercayaan. Hati ini hancur tapi kau berlagak bagai tiada apa. aku sakit, kau diam. ini tak adil bagi aku. sgt tak adil..

1hct4y_large

Tuesday, November 1, 2011