Monday, December 14, 2015

Galau

Kecewa.
Entah kenapa.
Dalam tahun 2015.. inilah kali pertama aku rasa macam ni.

Jangan tanye ape sebabnye,
Entahlah. aku tak tahu. pusing !

Aku rasa insecure sangat.
Semua benda rase mcm tak kena.
Benci!

Tiba-tiba,
aku rasa mcm takde siapa yg sayangkan aku
takde siapa pun yg pedulikan aku
Aku mcm kena jaga hati sendiri.

Ah..
meluat aku dengan perasaan ni.
Aku nak tido, cuba lupakan semua ni
nak mimpi indah-indah..
tapi kalau dalam mimpi pun sakit hati?

Aku nak buat apa lagi?

noktah.




Sunday, November 29, 2015

November 2015, Alhamdulillah

Assalamualaikum..
Salam sejahtera dan selamat malam

Dua Puluh Sembilan November..
Apa khabar hati?

Hati..
Alhamdulillah, bahagia ^^

Apa khabar duhai kamu yg sedang membaca?
Semoga dipermudahkan segala urusan..

Jam di sisi laptop dah 10.30pm.
Dengar lagu cinta kat sinar Fm sambil sambil tunggu suami tersayang balik dari kerja, Rindu nye walau sesaat tak jumpa! Lebih rindu dari masa time bercinta dan bertunang dulu. Bila dah halal semuanya lagi indah kan. * senyum.. 

Sebenarnya badan aku ni masih exhausted, Penat tak hilang lagi. Awal November haritu pergi Arau Perlis sebab jadi jawatankuasa Induk Hari Potensi, bukan sehari dua.. 5 hari!! Aduhai.. hari kedua last tu badan aku dah lemah, sampai muntah-muntah. Padahal sebelum tu aku makan okey je. Aku rasa sebab diri ni tak biasa berjauhan dengan suami kot tu yang mengada-ngada ni. Haha. Pagi esoknye tu waktu nak balik, aku naik tren ETS, Tiket pukul 6, so aku pergi Padang Besar dulu. Sorang-sorang okey! Tapi aku sempat sejam je round dekat sana, aku pergi stesen tren tu, pergi tido dekat surau sampai la pukul 5.45petang. Badan lemah sangat dan perut x sedap, tekak rasa loya nak termuntah. Bila naik tren, aku dapat pulak tempat duduk depan cafe! haha terpaksa tutup hidug sepanjang perjalanan sebab tekak loya takleh nak bau ape2. Tapi yang magiknye, bila sampai KL je jam 12 malam tu, dah jumpe suami, automatik badan rase okey. Segar bugar. Hehe. sah ni demam rindu je nk mengada. kiki. Sabar ye encik Suami melayan isteri awak yang macam-macam karenah ni.

Balik je dari Arau, pagi esoknye dah kene pergi kerja nak siapkan barang-barang yang patut untuk Bengkel dekat Bukit Gambang. Aduhaiii... Nasib ni 3 hari je dan aku bawa suami sekali temankan aku. Maceh husbnd! Dapat tiket waterpark free tapi x sempat nak pergi. Nasib baik valid sampai bulan 2 tahun depan.. weee.. nanti kita g ye hubby!

Lepastu, sepupu pulak bertunang hari ahad lepas aku habis bengkel di Gambang. Yang ni aku x dapat nak pergi sebab badan penat sangat-sangattttt. Aku pun sedaya upaya cari alasan munasabah bagi kat ibu suruh gtau makcik aku  tak dapat pergi. Bukan sengaja..tapi letihhh sgt2.

Semalam kawan sekampung pulak kawen, so kene balik kampung. Minggu depan Ayon plak kawen, kene g Melaka plak. Minggu lepas tu sepupu seorang lagi bertunang. balik kampung lagi..yeayy!!

Till then, sampai jumpa lagi di lain entri. 


Thursday, October 15, 2015

Alhamdulillah, 26 tahun (:

Assalamualaikum..

Alhamdulillah..Syukur Ya Allah..

10.10.1989 - 10.10.2015
Genap 26 tahun. 

Terima kasih buat suami yang buat suprise untuk isteri dia ni. Terharu sangat. Ingatkan nak pergi makan-makan je, tapi rupanya suami dah plan baik punya dengan staff dekat situ. Haishh. pandai betul awak kan.

Thanks suami. thnks untuk hadiah tu, thanks lagi untuk masa yg awk spend dengan isteri awak ni (:

Terima kasih jugak buat family sebab luangkan masa dengan aku. tengok wayang sama-sama. best sangat sebab bukan selalu dapat macamtu kan. Tengok boboiboy the Movie dengan Alif memang sangat mencabar.

Terima kasih juga buat kawan-kawan yang wish. Alhamdulillah.

Monday, September 21, 2015

Pending Mission

Assalamualaikum..
Alhamdulillah masih di beri kesempatan untuk menaip.

Sebenarnya rindu nak menaip selalu macam zaman dulu-dulu. Dulu hidup takde komitmen, di mana hidup aku pada ketika itu cuma belajar je. Sekarang ni bila dah bekerjaya, dah berkahwin, banyak komitmen yang aku perlu pentingkan. Tapi kalau ade masa terluang, sedaya upaya aku tak kan biarkan blog ni bersawang. Dah bertahun kot blog ni. rindu !

berbalik pada tajuk entri di atas

pending mission.

banyak perkara yg aku nk buat tapi belum sempat tercapai lagi hajat tu.

1) Daftar Haji
Insya Allah nak ajak suami pergi daftar haji bila ade kesempatan nanti. Aku ade dah akaun tabung haji, suami takde lagi. So td ade call orang tabung haji pasal daftar haji guna kwsp. Dia kata duit RM1300 akan dibekukan dalam akaun 1 kwsp sekiranya nak daftar haji guna kwsp. Then kalau xde lagi akaun TH, boleh daftar akaun TH dengan deposit RM2.00 je. mudah je kan. so apelagi. cepat-cepat lah daftar haji tu.

2) Beli kereta
Aku taknak tambahkan komitmen, so ingat nak beli kereta yang boleh bayar by cash je. So far mybe akan pilih kancil atau kelisa. Memang nk cari kereta kecik comel je pun, di samping boleh bawak ulang alik pergi kerja, boleh bantu aku untuk cari rezeki lebih nanti InsyaAllah. Kereta suami ade, tapi aku prefer lagi kereta kecik, yg penting kereta sendiri. hewhewww

3) Beli rumah
Insya Allah, dah dalam planning dengan suami nak beli rumah sebagai aset kami, sebab rumah makin lama makin mahal. Kereta pulak makin lama makin susut nilai. Sama dengan emas, makin lama makin mahal. hihi. Emas pun dalam planing jugak. insya Allah..


aku ni konon je nak aip panjang tapi dah xde idea..so, bye 

Friday, September 11, 2015

Business Online kami ^^

Assalamualaikum ^^

Alhamdulillah, masih diberi kesempatan untuk menaip entri hari ni.

Sekarang ni dah seminggu bertugas di tempat baru. jumpa kawan baru, ofis baru,bos baru ^^
Alhamdulillah, diorang semua okey je, so tak la aku rase kekok sangat kan. Rumah baru pun masih belum siap kemas lagi, so far apartment yang aku duduk ni ok sesangat. Dahla fully furnished, kawasan selamat dengan kawalan keselamatan yang ketat. Rumah pulak menghadap swimming pool, lengkap dengan gym, dewan badminton dan gelanggang tenis, memang kurus la kalau pergi bersukan ni. tapi bersukan ke aku ni? haha. Tapi yang aku suka dia tingkat atas. tingkat belas-belas. haha. bukak tingkap balkoni angin sepoi-sepoi bahasa. feeling tepi pantai pulak kannn. Si Citam, Oyen dengan Chappie pulak mmng suke menebeng tepi balkoni tuh. tak gayat ke hoi. Kadang-kadang time dorang aktif habis bersepah rumah barang  barang habis tunggang terbalik dikerjakan anak-anak aku ni. sabo jelah. Lepas ni nak g bawak g vaksin plak anak-anak aku bertiga tu. Haritu dah anta g grooming, tapi sekarang dah comot balik. biaselah, budak-budak tengah nak membesar. hihik

Then, selain tu aku bersama suami jugak tengah giat berbisnes. Kami dah daftarkan syarikat kami dekat SSM 2 jun haritu. Bisnes lebih kepada produk untuk fertility and baby.. sebab pada asalnya aku guna produk2 ni..dan selalu keep order online, so aku terfikir, dari aku terus beli online, ape kata aku cari duit lebih dengan jadi penjual barang-barang tu. Alhamdulillah, setelah puas cari supplier yang bersesuaian, akhirnya dah nak masuk 3 bulan lebih bisnes online berjalan. Sambutan alhamdulillah memberansangkan. Setiap hari minimum mesti ade satu order ^^. Dari satu produk insyaallah kami dalam perancangan nak tambah beberapa produk lagi.doakan bisnes kami maju dan berjaya ye ^^

jemputlah melawat ke page Facebook kami




Till then, Assalamualaikum


Sunday, August 30, 2015

Merdeka

Assalamualaikum
selamat malam

salam merdeka... 

Dah lama sangat tak menaip. Naik gatal dah tangan ni nak menekan nekan button keyboard. Semenjak last post, banyak sangat yang dah berubah dengan hidup aku. Takdelah banyak mana pun.. haha. tapi kesannya mendalam jugak la.

Firstly, sekarang aku dah bertukar ke ibu pejabat, means bukan lagi kerja di KL, tapi dinaikkan taraf ke Putrajaya. haha. Pertukaran ni terjadi disebabkan oleh rombakan kakitangan yang bergred tinggi, so aku pun secara tak langsung terkena tempias nye. Mula-mula macam berat hati je rasa bila pengarah umumkan yg aku akan bertukar dalam meeting tempoh hari, sebabnye aku baru nak menyesuaikan diri, yelah baru 9 bulan kot berkhidmat kat KL. Baru nak mengenal orang, staff dan macam-macam lagi. Tapi lastly aku bersyukur, sebab orang ramai yang berlumba-lumba mohon ke ibu pejabat tapi tak dapat. Kat ibu pejabat nanti aku akan deals dengan orang orang besar. dan banyak yang akan aku belajar nanti, insya Allah. doakan yang terbaik buat aku ye,

Bila kerja dah bertukar, so rumah pun bertukar jugak. Dah dapat sewa rumah pun dekat dekat area putrajaya tu jugak. kat mana? rahsia lahh.. ^^  Maybe akan merempit pergi kerja nanti., sementara nak beli kereta ni. ni pun doakan aku jugak sebab aku nak mahirkan diri drive. Aku yakin aku boleh. No hal la kan syuhada. ^^

ape lagi nak cerita? itu je lah kot.. till then, bye

Wednesday, August 19, 2015

Wordless Wed


Assalamualaikum
percaya pada kebolehan diri sendiri.
Yakin pada diri, InsyaAllah semua boleh ^^

Friday, July 31, 2015

Belajar Sabar

Assalamualaikum
Salam Jumaat, selamat petang.

Seminggu dua ni ade je yg x kene dengan aku. Aku cepat sangat nak marah.

kau rasa?

Camne tak rasa nak jadi hulk bila orang masuk bilik opis then guna barang aku tanpa izin? 

Camne tak rase marah bile pembekal konon nak hantr quotation jam 12 tapi sampai sekarang tak muncul-muncul? sampai aku nak je call then marah pembekal tu and cari pembekal lain yang tak menyusahkan hidup aku.

Camne tak rase nak lempang je muka orang bila orang tu sibuk nak push push aku buat bende yang bukan kerja aku? well.. memang taklah aku nak buat kerja kau. buat bodoh boleh lah. Aku banyak lagi kerja nak buat tahu?

tapi nasib baik aku tak buat semua tu.

hingga sekarang memang aku boleh sabar. 

tapi bila kesabaran aku hilang... jangan nak menyesal lah.

k bye



Friday, July 24, 2015

Selamat Hari Raya

Bismillah..
Assalamualaikum wbt

Selamat hari raya !
Harini raya yang ke-8 dah kita. Tahun ni punya raya berbeza dari tahun lepas, sebab tahun ni raya dah ada suami. Dah ade keluarga baru. Alhamdulillah

Tahun ni beraya di Nilai, N.Sembilan. Kampung halaman tercinta. Pagi raya pergi surau untuk sembahyang raya, pergi ziarah kubur, pergi rumah saudara mara di Nilai dan Banting. Lepas habis beraya di Banting terus gerak pulalang ke Jengka, tapi kami balik rumah di KL dulu, rehat-rehat jap buat kopi terus gerak ke Jengka. Alhamdulillah.. jalan tak jammed,

Raya di Jengka?
Boleh lah, walaupun hati meronta-ronta teringat lampung halaman. Raya ke 2 tu kami duduk rumah je. Raya ke3 baru pergi berjalan, tu pun xde jalan mana sangat sebab mama dah start bukak kedai raya ke 2 lagi. so pergi la kekedai tolong ape yang patut kan.

Kehidupan sekarang dah ade 2 family, which is aku masih belum boleh terima perubahan ni hundred percent. Kadang kadang aku akan persoalkan sendiri. kenapa family 1 lagi macamni macamtu, tak sama dengan famili sendiri. Kadang-kadang aku rasa macam nak memberontak dan akan fikir bukan-bukan, then mula stress smpai menagis sorang-sorg. Tapi family mertua layan aku baik je. okay sesangat. Aku pun tak tau kenapa kadang ade timbul perasaan negatif ni. Entahlah. mungkin Cuma mainan perasaan dan emosi aku je lelebih. Entahlah. tak tahu !

tapi raya ni yang paling best nye sebab dapat jumpe 2 orang kesayangan buah hati ulam jantung aku. Alif Zikri dan Afifah Hanani. sayang betul aku kat dorg berdua. Dah aku buat macam anak sendiri pulak. Nak sangat ade anak permata hati comel macam budak berdua tu. Doakan aku ye. ^^

sampai sini dulu, till then 




Monday, July 13, 2015

Trying to Conceive (TTC)

Assalamualaikum
Salam Ramdhan..

Harini genap lah usia perkahwinan kami yang ke 5 bulan 3 minggu (:
Alhamdulillah, bahagia di samping suami.

Dalam masa 5 bulan lebih ni, ramai dah tanya bila nak mengandung? bila nak ada isi? dan sebagainya.Jawapan aku mudah, Rezeki ada, cuma tak tahu bila. InsyaAllah, tolong doakan aku, next month ke atau next next month ke, semoga ade berita baik buat aku dan husband.  Aminn. Dulu aku rasa annoying je kalau orang duk tanya-tanya ni, tapi sekarang aku malas dah nak fikir. Hati sendiri kena jaga jugak kan. Rezeki semua orang kita bukan tahu. cepat ke lambat ke.

Usaha?
Mesti lah aku ada usaha jugak untuk dapat zuriat sendiri. Biarpun orang selalu sedapkan hati aku suruh honeymoon dulu sebab baru lagi kawen tapi aku tetap la kene ade usaha kan? Firstly, aku banyak kan google tips2 dan petua2 untuk TTC ni. Aku jugak join group di facebook untuk golongan yang ingin hamil. Dekat sini join lagi group whatapps. Banyak kenalan berkongsi pendapat dan cerita yang aku kenal. Baru aku tahu, ramai lagi yang dah kahwin berbelas berpuluh tahun belum dapat rasa nikmat mengandung tu. Kalau dorang boleh sabar dan tak pernah berputus asa, aku yang tak sampai setengah tahun kahwin ni nak cakap apa lagi? ye, yang penting aku usaha.Aku jugak mula jaga pemakanan aku, aku dah tak ambil caffein lagi, sebab dulu aku gila dgn nescaffe. Aku tak makan maggi lagi, di mana maggie tu adelah makann kegemaran aku sejak dulu. Aku jugak guna OPK untuk cari waktu waktu subur aku. namun masih belum rezeki lagi, aku redha. Aku tau suami aku sentiasa ada dengan aku untuk kuatkan aku.^^

Malam tadi ade try buat susu kambing dengan kurma, which is orang kata antara petua mustajab jugak. Tapi pakai susu kambing segera aje, blend dgn kurma.Eh sedap jugak. rasa macam air susu coklat. tapi syarat dia kene minum dengan husband. Takpelah. nanti nak try cari susu kambing segar then blend dgn kurma ajak suami minum sekali. Tengoklah lepas raya nanti ke kan. Doakan aku ye

Till then, jumpa lagi next entry ^^

Thursday, July 9, 2015

Vitamin supplement tambahan

Assalamualaikum....

sihat tak harini?
Alhamdulillah..

Harini nak cerita pasal mende ni.
Sebab ape?
sebab nak sedarkan diri sendiri supaya mendisiplinkan diri. Grr

Alkisahnya,
start makan vitamin dan supplemnt sejak zaman degree dulu.
Vitamin dan makanan tambahan ni penting untuk orang macam aku yang makan tak terjaga sangat ni.

Ni yang aku makan waktu zaman study dan bila dah kerja:
VCO (ni makan waktu study sebab jadi dropship jual VCO ni)
B Complex
Vitamin C
Evening Primrose Oil
Omega Minyak Ikan (ibu yang belikan)

Beberapa bulan sebelum kahwin da start consume asid Folik.

Sekarang

Untuk detox dan pecah lemak:
Dutox Tea Total Image
Lechitin

Vitamin dan Supplement
Asid Folik
Vitamin C (Yg ni guna brand Redoxon, sedap sangat ^^)
Vitamin E
Pati Delima Gulsan
Susu Kambing

tapi nak dapat hasil yang memuaskan kena la disiplin cik kak oi.

aku ni pun rase nak ketok diri sendiri je selalu
dah kenapa asik skip je nak makan ?
Beli rajin pulak. Aigoo

Lepas ni kene buat jadual makan supplement biar tak lupa.
* Ni kalau suami baca mesti geleng kepala, sebab aku dok sebut2 je selalu tapi buatnye tidak. huhu

Doakan aku berjaya mendisiplinkan diri makan vitamin dan supplemen untuk kesihatan diri ^^


Tuesday, July 7, 2015

Lulus. Yeay

Assalamualikum..
Alhamdulillah.

Lulus?
ape yang lulus?
heh.

Exam
Peperiksaan Jabatan = Lulus
Peperiksaan Undang-Undang JPA (2 Paper ) = Lulus
Tapisan Keselamatan: Lulus

Lulus dengan sekali ambik je tau (:

Semoga cepat dapat sah jabatan dalam perkhidmatan awam. Aminn...

tapi...tumpang sedih jugak..
ade juga kawan-kawan lain yang kandas,
mungkin bukan rezeki dorang untuk lulus kali pertama..

dan bukan tu je..


Gaji
bulan ni dah start kenaikan gaji tahunan aku.
which means gaji naik dalam 10% jugak dari gaji pokok ^^
okey lah tu kan?

bersyukur atas segala kurniaan mu ya Allah..

Thursday, July 2, 2015

Tergantung

Assalamualaikum..

Saya yang menurut Perintah.. huh!
Menurut perintah sampai tergantung macam ni.

Apa yang tergantung? gantung?
Jgn fikir lebih lah. Orang cakap pasal kerja ni.,

Jabatan aku tengah buat reorg..so jawatan aku sekarang ni gred jadi lebih tinggi. So maksudnye aku dah tak pegang jawatan ni lagi. Pegawai baru tu pun dah lapor diri. Dan dia kan duduk di tempat aku duduk sekarang. Tempat kerja yang penuh privasi bagi aku.

Jadi sekarang aku terumbang ambing. Pengarah cakap aku just stay je smpai lah dapat surat lapor diri. Lapor diri ke mana? Entahlah. Better kalau dapat kat negeri. Kalau dapat kat tempat lain? aduhai.. harapnye dekat2 jelah dari sini.. taknak la berjauhan dengan suami.

Satu lagi hal..

Disebabkan pengarah suruh aku stay je lagi.. so persoalannya mana aku nak duduk? apa aku nak buat? dah tentu la bilik persendirian yang ade aircond dan peti ais ni aku kena bg dekat pegawai baru. Dah memang tempat dia pun kan sekarang. Bukan tempat aku lagi..

So nak kene menumpang tempat penyelia? nak kena menumpang tempat cikgu cikgu?

buntu.

Aku harap semoga aku kuat dan tenang.

Friday, June 12, 2015

Kisah Safi Rania Gold

Assalamualaikum..

Nih nak cerita kisah semalam.

Dialog 1:

"Puan, kulit muka puan bersih ye, pakai ape?"

'saya pakai Safi Rania Gold la kak. Hadiah hantaran harituh.'


Dialog 2:

"Puan, kulit puan cantik la, yela sebab bila berisi dia mengembang nampak cantik pulak"

' Mekaseh kak, mmng sy cantik hari- hari kan. hihi'


Hahaaaaaaaa. yang no 2 tu tak taulah pujian ke perlian nih. Tapi aku anggap je tu pujian. Dorang kata bila aku berisi ni kulit makin cantik, berseri-seri, sampai ramai orang tersilap ingat aku pregnant. Kalau nak kata produk memang pakai Safi Rania Gold je pun. Pakai Gel Pencuci muka, Losyen minuman, serum, krim pelembab siang dan malam dan jugak krim kecantikan. Memang dari diploma pakai produk Safi je pun, sebab dipengaruhi oleh Nadia, roomate dulu. Sebab kulit dia bersih and smooth je. Nadia pun sekarang tengah mengira hari nak bersalin je tuh. Rindu kan zaman dulu-dulu, sebab ape yang kau buat cuma study, tido, gossip, dating dan lepak-lepak. Huh.

Nah, kalau nak kulit macm aku pakai la Sari Rania Gold. kuikui




Sesaje post perasan lelebih kat sini. Nak perasan kat tempat lain x boleh, nanti kena perlian. Ok, sekian. 

bye


Sunday, June 7, 2015

Jun 2015

Bismillah..
Assalamualaikum..

Hai stalker. Hati ada okey x? Harap baik-baik je.

Selang beberapa hari je lagi dah nak masuk Ramadhan. Cepat betul masa berlalu. Semoga Ramadhan kali ni lebih bermakna buat aku dan orang orang kesayangan aku. Misi kurus masih diteruskan . on off jugak sebenarnya. Nasib ade suami yang jadi alarm notification kalau aku lupa makan supplement dan bersenam. Fuhh macam susah je nak kurus balik ni. Haish Syuhada... sabar je lah.

Sekarang kat Nilai. Saja balik weekend , plus suami pun cuti semalam. So jumaat malam kita gerak. Semalam ade kenduri sikit rumah makcik, dapatla bawa suami kenal-kenak dengan saudara-mara kat sini. Tapi jap lagi kena balik naik ktm je, sebab suami dah balik dulu awal pagi tadi sebab die kena kerja kan, so aku stay je kat kg. Dah lama tak balik kampung. huu

Married Life
So far okey je. Untungnya dapat suami yang baik dan memahami ni. Untung nye jugak dapat suami yang suke mengemas pastu rajin ke dapur. Weewit. Love u hubby

Carrier life
Yang ni on off lah. Kejap aku rase na stay kejap rasa nak blah. Kejap rasa seronok kejap rasa stress. Kat mane silapnye aku pun tak tahu. Kena ubah sikap la kot. Kena ubah sikap jadi diri sendiri dan tak hipokrit. Tapi acane. macam payah je kalau dah jenis kerja macam ni. Haiyoo

ok..bubye




Saturday, May 30, 2015

Misi menguruskan badan 2015

Assalamualaikum.

Alhamdulillah..
Masih diberi kesempatan untuk bernafas di muka bumi ini.

Sekarang nih aku dalam misi menurunkan berat badan sendiri.

Sebab apa?
untuk kepuasan
keyakinan diri
dan yang paling penting untuk kesihatan lah.

kau tahu, berat badan aku sekarang 68 kg, which is lebih 10kg kalau nak dapat berat badan ideal. itupun aku ikut jumlah BMI yang paling minimum yang sepatutnya sesuai dengan ketinggian aku.

Boleh ke? 
InsyaAllah takde ape yang mustahil kalau kita berusaha kan. Aku yakin aku boleh. Syuhada kan hebat. so jangan nak fikir negatif lah kan. Untungnye aku sebab disokong oleh keluarga, suami, kawan-kawan, staff untuk misi ni. heheh. 

So untuk tu, aku tengah kawal slow-slow cara pemakanan dan gaya hidup aku.

Kalau dulu aku makan tak tambah pinggan tak sah, sekarang aku cuma ambil sepinggan nasi,Dari sepinggan nasi, aku kawal lagi dari ambil sesenduk je nasi.hehe..tapi kekadang tersasar jugak. Haritu masa kursus kat JB ada trainer yang ajar kecergasan ni ajar beberapa step untuk kempiskan perut. dan dia cakap min untuk bersenam adalah 30 minit seminggu. Dia cakap kalau 15 minit bersenam pun, yang keluar tu ialah air, bukan nya bakar lemak pun. so sia-sia je eksersais cmtu.

So untuk misi mendapatkan berat badan yang ideal, selain dari kawal pemakanan dan banyakkan minum air masak, aku jugak beli ni



Teh total image ni untuk detox



Lechitin kordel untuk tingkatkan metabolime badan dan pecahkan lemak

Larome untuk sapuan luaran pagi dan malam. Panas gile.huh


Encik suami belikan skipping ni.. Brand sama dengan gambar


pastu encik suami belikan bola senam ni pulak. 


Pasni nak kena youtube cara guna bola senam ni cmne. So kat rumah je pun dah boleh eksersais. Thank suami layan je isteri awak yang macam-macah karenah ni. Love you to the moon.

Okeh, Tu je pun nak cerita, nanti ada masa kita update lagi. Bye







Monday, May 18, 2015

diam, kaku dan pergi

Assalamualaikum.
Selamat Petang


Aku rasa nak taip sesuatu..

Aku rase nak meluahkan sesuatu..

Tapi.....

bila nak meluah rasa macam ade je yang tak kena. 
So stop. 
.........diam, kaku dan pergi


Sigh*tak habis-habis mengeluh.

Aku pun tak faham la dengan diri aku ni. Kenapa Syuhada? Stress ke? Macam tak. Eh entah lah. Nak kata tekanan ke hape aku rase macam takde ape yang nk distresskan. Tapi aku sedih sebab diri sendiri ni tah babis-habis nak fikir negatif. Fikir negatif pasal diri sendiri. Fikir negatif pada staff. Fikir negatif dengan semua orang. Tapi yang aku tengok dan aku perhati, semua orang baik je dengan aku. Aku je ke yang perasan bukan-bukan? Kenapa susah sangat nak percaya dengan orang? Kenapa selalu sangat rase diri tu annoying, Entah la. Aku ni dah kene sakit jiwa ke? Entahla.

Badan pun cepat rasa nak lemah je sekarang ni.Mungkin sebab tak makan tengahari tadi kot? Tapi bukan harini je rasa cmni. Selalu sangat. Ke sebab aku minum teh detox tu? Rasa pening-pening mual. Malas nak tnye kat orang. Kalau aku tanye kat orang mesti dia tanya aku dah mengandung ke. Padahal belum ade rezeki lagi. Hmmmm. Aku ade penyakit ke? bila tnye kat suami nanti suami marah pulak. Nak tak nak duk diam jelah tak payah fikir ape-ape. Kalau pergi kat klinik kerajaan pun bukan doktor nak cek, main teka je pastu bagi ubat panadol macam haritu. Isk

Kekadang masa ni lah rasanya aku perlu seorang pendengar. Yang perlu dengar dengah penuh perhatian tanpa perlu bersuara. Manusia? susah nak jumpa.

DIA ada. Aku rasa aku pun makin jauh dengan DIA sekarang ni..Aku harap masih sempat untuk aku kembali pada DIA. InsyaAllah.

Semoga mudah semuanya,



Saturday, May 16, 2015

Life Updated May 2015!

Assalamualaikum..
Selamat malam.

Yeayyyy!
Eh jap..nak tanye khabar hati dulu..

....sihat tak harini?
Alhamdulillah. Sihat, sebab tu boleh update blog lagi ^^ *thumbs up*

Personal life
Ape yang personal sgt tah la. Cuma aku makin gemok. Ye tak tipu. Berat aku sekarang da 66kg. Setahun yang lepas berat aku 55 je, which is maksudnye da naik mendadak 11kg. Wahh, tak sangka hebat betul pencapaian aku kali nih. Tapi not to worry sangat la. Aku pun aware sebab ape aku jadi gemok camni. Sebab kurang exercise macam dulu2 and sekarang banyak makan. Faktor kerja yang bertukar ni menjadi sebab utama jugak la kot. hehe. Tapi aku pun tengah dalam usaha nak kuruskan balik badan secara sihat. Slow-slow..

Married Life
Dah nak masuk 4 bulan dah lagi 2  minggu. Masing-masing rasanya dah sesuaikan diri dengan situasi hidup yang baru, dunia baru. Semuanya perlukan sefahaman, tanggungjawab, kejujuran dan semua yang positif tu sangat penting la. Thanks suami sebab selalu give morale support in any situation yang kekadang aku rase nak  give up je selalu. Tapi cuma kekadang ade juga masanya bermasam muka. Biasalah tu kan..adat berumahtangga.

Carrier Life
Makin busyyyyyyy. Sabtu ahad ade je program nak kne attend sampai xde masa untuk diri sendiri. Macam xde life je kekadang. Dengan staff yang bermacam karenah, duk menuding jari selalu bila buat silap.. kekadang aku rasa macam nak mengamuk je. Haishhh.

Sabar syuhada.
ok, bye.





Thursday, May 14, 2015

Annoying


.....................what i feel right now








............................................hurm

Tuesday, May 12, 2015

Mei 2015 : Dah Setahun rupanya

Assalamualaikum..
Selamat petang..

Akhirnya ade kesempatan lagi nak update blog.

Ape khabar hati harini?
Alhamdulillah.. okey je macam selalu.

Mei 2015.
Dah setahun.

Mei 2014 adalah bulan yang paling manis.
Manis macam aku..hehe

Masa tu adelah masa di mana aku sedang cuba merawat hati sendiri. Aku selalu berdoa usai solat supaya hadirkan jodoh yang tepat untuk aku. Hadirkan seseorang insan yang akan selalu di sisi dan tak akan pergi dari aku. Alhamdulillah. Tuhan mendengar doa aku. Dan sejak tu lah, urusan untuk mengikat tali pertunangan dan bernikah menjadi mudah. Semuanya dipermudahkan. Keluarga pun tiada bantahan dan halangan. Alhamdulillah, bahagia sangat rasa. 

23hb Mei nanti genaplah 4 bulan status dah bertukar jadi isteri orang.

Tapi sebenarnya sometimes pun aku tak percaya yang aku dah kahwin. Kadang kadang masa jalan-jalan dengan suami, tengok muka dia and spontan aku akan sengih tetiba. Sebab dalam hati aku duk cakap. ... ehhh..aku dah kawen rupanya. haha rase macam nak tampar diri sendiri. Dush !


Suami saye yang hensem, i lebiu so much!!


Wednesday, April 22, 2015

That Feeling


Huh..

Exam

Assalamualaikum

Aku dalam Opis ni.

Supposedly kena buat kerja. Tapi semua kerja buat masa ni aku dah setelkan. Just jumaat nanti je kena follow-up balik untuk program Sabtu ni. And Jumaat nanti aku nak ajak penyelia pergi tempat program untuk check tempat and makesure tempat semua dah okey so hati dah boleh lega. Untuk program kali ni aku kena jadi Timbalan Pengerusi. So tanggungjawab tu besar. Memang lah bukan aku yang buat kerja tu, aku just follow up and pastikan semua berjalan lancar. Sebab apa-apa nanti aku yang kena jawab. Tarik nafas dalam-dalam jap. Fuhh

Exam.
Esok aku ade exam jabatan. So ingatnye jap g aku nak study ni.. Tapi dah kenapa rase macam tak bersemangat je ni syuhada hoi. Tapi kene jugak study betol2 sebab Exam ni untuk Sah Jawatan dalam Kerajaan kan. Rileks lah. 



nanti update lagi.. 

Monday, April 20, 2015

Dua Puluh April

Assalamualaikum
Salam Sejahtera buat semua yang membaca

Aku tau ramai je yg stalked. heh !

Rindu...

Rindu sebenarnya nak menaip 
Rindu nak update entry baru dalam blog. 
Rindu nak bercerita tentang life aku sekarang,
Rasa boleh hilang stress bila bercerita dalam blog. Rasa Lega. sangat sangat..

Married live
Hampir 3 bulan dah bertukar status. Banyak Perbezaan dengan dari hidup bujang dulu. Hidup sekarang dah tak sama macam dulu. Kadang aku rindu hidup masa zaman bujang, sebab aku berdikari. Sebab bila dah kawen ni aku rasa terlalu mengada bila terlalu dimanjakan oleh si suami. Hahaha. Sekarang ni dah jarang sangat keluar berjalan menapak sorang. Kemana-mana mesti nak ade dengan suami. Sebab kekadang bila suami kerja dan aku cuti, bila rasa boring duduk rumah aku sanggup tahan tunggu suami balik kerja ajak dia pergi lepak. Suami yang baik tidak pernah menolak. hiks.. Cuma nanti Raya first kena raya kat kampung aku lah. Harap yang ni suami tak menolak jugak. Dulu sebelum kahwin dah janji kan. takmo buat-buat lupa okeh. hee

Career Life
Sekarang ni kerja aku jadi bertambah senang sikit sebab dah kena jaga 1 zon je. dulu kena jaga 2 zon. So dari 6 Parlimen, aku just jaga 3 Parlimen je sekarang. So aku boleh fokus. Tadi pun baru buat meeting dengan semua penyelia. Mesyuarat untuk perjalanan program dan juga hal hal berkaitan unit supaya berjalan lancar sepanjang 2015. Jadi pengerusi mesyuarat uolss. Haha. best jugak kadang adang bila jadi boss di daerah ni. Cuma kena sabar banyak banyak kena maniskan muka hari hari. Sepanjang kerja ni, pernah sekali je pun aku mengamuk sebab dorang datang lambat meeting. Tapi tadi pandai pulak dorang sharp waktu kat bilik meeting. Takut le tu kene marah lagi. hewhew.. Taklah. aku taknak marah pun sebenarnya. Haritu aku ngamuk sebab emosi tak stabil, sebab aku tengah demam dan tak larat nak buat meeting tapi sebab dah tak cukup masa, nak tak nak meeting kena berjalan jugak lah.


Nak drive kereta!
Aku dah ambil lesen kereta sekali dengan motor lepas habis SPM Haritu dah lulus dah. Masa bawak dengan JPJ okey je tapi lepastu tak bawak dah. Sebab ape? Sebab malas nak bawak kete orang. Taknak bawak kete ayah atau abg sebab aku taknak tanggung risiko kalau ape2 jadi kat kereta tu. So aku just ke mana-mana dengan motor je. Itupun bawak motor masa degree. Sebab susah nak tunggu bas lama-lama and tak nak beratur panjang tunggu bas, sebab kena bangun pagi-pagi sangat tunggu bas kalau kelas jam 8 pagi. So sekarang lebih selesa bawak motor je kemana-mana. Tapi sekarang nafsu nak bawak kereta tuh dah membuak buak dalam hati dan sanubari aku ni. Sebab aku kan boss. pastu kerja banyak nak merasmikan majlis, nak kena bagi ucapan. dah tu tak kan nak duk menumpang je dengan staff. Takkan nak bawak motor, kalau hujan camne. So aku dah bangkitkan perkara ni pada suami dan dia bagi izin belajar guna kereta dia sebab suami pergi kerja pun naik motor je, malas nak hadap jem katanya. So sekarang ni aku belajar slow slow, bawak kereta area dalam dakawasan opis je lah sebab kawasan ni luas. Bila dah okey pegang stereng ni aku nak mintak suami tolong teman aku bawak kat jalan raya yang ade ketera di kiri kanan. hahaha. 

Okey. dah la smapai sini je.
nanti ade masa update lagi.

-Syuhada

Tuesday, March 31, 2015

Entri Pukul 5

Assalamualaikum
Salam sejahtera

Yeay,  dah pukul 5 !

Dah boleh balik. Tapi hati ni rasa belum nak balik lagi. Sebab suami hensem saye takde kat rumah. Rindu pulak nak tunggu cinta hati ni balik kerja. Hihi...

Bahagia ?  Yes!
Alhamdulillah.. Syukur sebab dikurniakan suami yang baik.

Baby?
Belum ade rezeki lagi. Allah tahu bila aku sedia untuk menggalas tanggugjawab tu,, so just chill, usaha, doa, relax and wait for the good news..

Kerja?
Makin hari makin mencabar. Makin banyak kerja. Tapi makin relax. Aku dah tak setress dulu. Syukur

Harini entry pendek je, Lain masa kita taip panjang panjang ye. Nak balik rumah tengok Chappie and the sister duluu.. tata

Thursday, March 12, 2015

Wednesday, March 4, 2015

Rindu

Assalamualaikum wbt..
Selamat petang, salam sejahtera.

Assalamualaikum.
empat belas minit lagi nak pukul 5.
Tak sabar nak balik, Nak tatap kesayangan yg dah balik rumah.

Kesian suami saye tiga hari duduk wad sebab denggi.
Bila dia confirmkn yang doktor dah bagi balik rumah tadi, rasa happy sangat hati ni.

Tak boleh la nak tengok dia duduk atas katil wad tu. Jadi sebak.
Tak boleh nak jauh jauh beremggang dengan suami

.............nanti rasa Rindu.










Throwback masa saat bergelar suami isteri.
Masih malu malu lagi masa ni. 
Nak jeling suami sebelah pun taknak sebab malu orang tengok. haha




Tuesday, February 17, 2015

Cerita Cinta H&S

Assalamualaikum..
Salam sejahtera Selamat petang.

Dah tiga minggu jadi isteri orang...

Perasaan? meh nak cerita..

Alhamdulillah.. Jodoh ni Allah yang tentukan.. Dia anugerah terindah dalam hidup aku. Bahagia sangat tak terkata.. Orang  yang tak pernah aku sangka and tak pernah terfikir pun sebenarnya akan jadi yang halal buat aku. Aturan Allah tu indah kan?

Cinta sebelum nikah?
Entahlah. Kita tak pernah declare bercinta pun kan, awak? *blushing*..

1 Mei 2014
Tarikh di mana aku mengenali insan yg bernama Muhammad Nurhadi ni. 
Jasa seorang kawan. Cik Solehah yang bertanggungjawb atas semua kejadian ni. haha.  Almaklumlah masa tu single and baru sembuh dari patah hati la kononnye.. sesaje mesej Cik Solehah minta carikan bakal suami. Niat masa tu hundred percent nak bergurau sebenarnya.. Tapi dah tertulis kan, dengan cara ni lah sebenarnya aku dipertemukan dengan si dia.. ^^  **blushing lagi.. **

16 Ogos 2014
Majlis merisik dan bertunang.
Bila dah mula berkawan.. Masing masing mungkin dah serik untuk bercinta. No propose at all.. Perkara ni pun jadi secara mengejut.. Means, we not plan pun like nak bertunang seawal ni... Plan for bertunang tu start bila kami berbual tentang pertunangan..perkahwinan orang lain mungkin.. but then tiba2 masuk cerita pasal 'Kita' .. and mungkin masa tu masing masing dah ade perasaan sesama sendiri kan..tapi sorok and ego taknak gtau.. so plan bertunang just follow the flow... susahnye lahai nak explain.. tapi hati masa tu memang dah berbunga bunga. Alhamdulillah kedua family pun dah setuju..

But before that sebenarnya ade satu perkara nak share.. mungkin berkat doa ayah dan ibu..
Sebenarnya tahun lepas memang dah plan nak buat kenduri kesyukuran dan cukur jambul Afifah Hanani, anak buah aku dan merangkap cucu kedua ibu dan ayah. Masa tu aku memang single availble lagi..Ayah ade cakap dekat ibu something.. cmni la lebih kurang 

Ayah  : "kalau masa kenduri cukur jambul Afifah Hanani nanti, kakak bertunang pun elok kan.. " 
Ibu     :  "Ish awak ni.Kakak  tu boyfriend pun takde nak tunang dengan sape pulak"
Ayah  :  " Mane lah tau..."

dan..tadaaa Alhamdulillah, doa ayah and ibu dimakbulkan, Majlis pertunangan dibuat sekali dengan majlis cukur jambul.. ^^

24 Januari 2015
9.35pm...sah menjadi isteri..

Semuanya macam mimpi kan awk..
3 bulan berkawan
5 bulan bertunang
3 weeks until jannah together. Insha Allah .


Doakan aku menjadi isteri yang solehah..
Doakan rumahtangga kami diberkati Allah..

till next entry..



Monday, February 9, 2015

I'm Married !

Alhamdulillah..
Jam 9.33 PM 24 Januari 2015

Dengan dua kali lafaz..
sah menjadi seorang isteri

Syukur ya Allah..

Tuesday, January 20, 2015

4 hari lagi

Assalamualaikum
Salam Sejahtera ^^

Tinggal 4 hari lagi, dan aku masih bekerja. Esok pun masih perlu bekerja. Hati dah melayang duk fikir pasal majlis je nih. aduhai..pening kepala nak kahwin ni kan? Hadi lagi lah..esok nak nikah..malam sebelum tu still bekerja. Orang dah suruh tukar jadual tapi katenye tak dapat kelulusan. Takpelah awak..just take care.Orang darah manis kan..

Persiapan majlis rasenya dah 70% kot siap.. Katering, pelamin tinggal nak membayar je. Baju nikah and sanding semua dah setel. Oh ye..tudung nikah je nak kena alter sikit. pergi jahit tapi tapi makcik tu buat cincai2. Last2 mengelembung sana sini. Nasib baik semalam pergi jakel beli kain chiffon kaler off white pastu g jahit kat kedai india kat masjid jamek tu. Tinggal nak jahit manik sikit biar berseri. Semalam pun dah beli kasut and beli ape yg patut. Alhamdulillah semua yg nak dicari jumpa.

Nak memudahkan persiapan, nasib baik staff dekat sini pandai gubah hantaran, siap bagi diskaun price lagi. Thanks.. Siap dorang buatkan bakul kraf lagi untuk letak buah, Cantik ! 

Sekarang ni kononnya bekerja dalam keterpaksaan.Demam ni. selsema batuk sakit tekak. Semoga masa nikah nanti kami berdua sihat sepenuhnya, InsyaAllah




Saturday, January 10, 2015

Selamat Ulang Tahun sayang

Assalamualaikum..

entri khas untuk besday boy kesayangan sy ^^

Sedar tak sedar dah 10 Januari,,
hari yang indah untuk seseorang yang selalu buat aku rasa sempurna

Muhammad Nurhadi bin Mohd Hazlan..
Selamat hari ulang tahun yang ke 27 awak..
Semoga apa yang awak impikan akan tercapai
InsyaAllah..

Terima kasih sebab selalau ade untuk saya.
Selalu beri saya semangat..
selalu beri saya rasa istimewa..
selalu buat saya rase sempurna bila saya ade dengan awak..
thnks love

Maaf sebab takde suprise..takde hadiah..
tak prepare apa apa langsung untuk sambut birthday awak.
Maaf sebab hampir terlupa dek kepenatan pulang dr kelantan semalam..
Maafkan saya..

dan..
Terima kasih tuhan sebab pertemukan kami berdua..
Sekarang dia sebagai tunang saya..
InsyaAllah dua minggu lagi sebagai suami saya yg sah..

Saya sayangkan awak sepenuh hati..
InsyaAllah buat selamanya tetap di hati..