Thursday, June 30, 2011

Bintang - Hari pertama

Assalamualaikum.
salam sejahtera buat semua :)


Hari ni hari pertama buat part time kat bintang fashion :)
terasa mcm nak buat log book via o9 pulak.
nak rekod setiap perkara setiap hari kat sini.ok kan?

Hari ni baru masuk. kat sini ade 3 staff lama. Qilah, Rita, kak Sham. So far, dorang ok jek. rajin buat kerja. Cume qilah macam ganas sgt plak. hehe :) tapi die ok, aritu sy mintak keje pun dgn die lah.Rehat kat sini 2 jam. sy rehat dr jam 3 hingga 5. Ok lah, x payah ambil masa keluar untuk zohor n asar kan.

Customer tak ramai pun. sebab hari khamis kan. Lagipun kat kedai ni orang macam tak masuk sangat.. tah kenapa.. tapi lagi bagus. tak la byk sgt keje den.. haha :) Kat sini sy jage men department, iaitu baju2 lelaki yang kebanyakannye indon, bangla, indon, bangla je yg datang beli..n lastly kedai tutup kul 10 malam.

ok, dah habis cerita tuk hari pertama. bye2 :)

Cabaran 30 hari#Hari ke4-bila sorang2-

Assalamualaikum..

salam sejahtera kepada semua pembaca.

Sudah hari keempat cabaran 30 hari ini dijalankan dalam blog ni..
Sape2 yg tak tau ape2 lagi, boleh refer pada entry INI ye :)

soalan hari ke empat: Benda yg anda buat bila sorang-sorang?

Credit to google

Bile duk sorang2? haa.. sorang2 Berangan la paling best. Berangan tentang kawen paling best. kawin nanti nak jemput siapa, nak buat tema kaler ape, nak buat pelamin macam mana..haha..tapi dunia realiti semua tu xkan mampu terbuat.Kawen pun ne bajet2 la kan..

Best berangan ni sebab dalam dunia angan2 tu sy boleh jadi sape2 je.. boleh jadi tokey tesco, tokey giant, tokey disney wonderland dan segala tokey lagi. Boleh jugak bertukar jadi sizuka, sailormoon, doraemon, n guna poket ajaib die tu tuk masuk ke dunia mimpi dan kacau kacau mimpi orang.best kan? kan? ^_^..haha

Kalau dulu2 zaman sekolah, bile saya sorang2, saya suka karang puisi. Suka sangat dengan puisi. Penah menang tau tempat pertama menulis sajak untuk minggu perpustakaan sekolah dulu2 n menang hadiah tupperware..hehe :))

Ok,cerita da habis.till next entry :)

Wednesday, June 29, 2011

Jodoh apakah sudah ditentukan?

Assalamualaikum.
Salam sejahtera kepada semua pembaca yg budiman :)

credit to google

Hari ni nak bercakap tentang jodoh. Maaflah, bukan pandai sgt, tapi cume nak beri pendapat la sikit2 kan. Jodoh memang da ditakdirkan dan dah tertulis untuk kita kan. Rasulullah SAW telah bersabda:

 “Ketika ditiupkan ruh pada anak manusia tatkala ia masih di dalam perut ibunya sudah ditetapkan ajalnya, rezekinya, jodohnya dan celaka atau bahagianya di akhirat”.  

Walaubagaimanapun kita memang digalakkan berusaha mendapatkan jodoh yang baik untuk kebaikan masa depan, dunia dan akhirat. Tanpa usaha, susah untuk kita dapat yang terbaik. betul kan? Setiap orang mahukan pasangan yang sempurna dan boleh berikan kebahagiaan bagi mereka. tapi mana ada manusia yang sempurna dlm dunia ni. 

Pasangan bercinta mahu kekasih yang dipuja siang dan malam menjadi teman hidup mereka di masa depan. Tapi siapa tahu masa depan. Takde sape yg boleh mentafsir masa depan. Sebab tu ramai pasangan yang bercerai berai, gantung tak bertali, rumah tangga yang berpecah belah. sebab mereka tak tahu masa depan mereka. xde sefahaman, xde kata sepakat yang terbaik. Dan akhirnya perpisahan sebagai jalan terakhir. 

Jadi tepuk dada, tanya hati. Memang kita tak tahu masa depan, tapi kite boleh merancang untuk hadapi masa depan dan cabaran serta halangan berumah tangga bersama pasangan kelak. Alahai, macam simpan duit dalam akaun khas tiap2 bulan untuk persediaan menghadapi segala kemungkinan berlaku kecemasan. Macam tu lah bila nak melangkah ke alam rumahtangga. Pastikan diri sendiri dan pasangan sudah bersedia mental dan fizikal dan ada sumber kewangan yang mencukupi. Yelah, salah satu faktor penceraian yang paling banyak sekarang sebab masalah kewangan kan2. ^_^

Dan selepas berpisah pulak. jangan salahkan siapa2. Menangis air mata berdarah sekalipun keadaan tak akan berubah. Mungkin orang itu bukan yg terbaik untuk kita, dan kita bukanlah yang terbaik untuk orang tersebut.  Mungkin dah ditetapkan orang tersebut bukan untuk kita sampai mati.Bukan kepunyaan kita selama-lamanya. Berhenti ceritakan keburukan tapi kenanglah kebaikan yang pernah dia buat kat kita.Mesti kita akan rasa lega kan. Dan di sana tuhan sudah tetapkan pasangan lain yang secocok untuk kita.Hanya dia lebih mengetahui apa yg terbaik buat kita kan? Jadi banyak kan berdoa,usaha dan tawakal. Semoga kita bersama dikurniakan jodoh yang baik dan keturunan yg soleh dan solehah.




Berbalik pada video di atas. Pada pandangan sy lah. Salah sebenarnya berdoa macam nie. Sebabnya kite mendoakan keburukan pada yang lain. Mendoakan supaya dihancurkan kebahagiaan orang lain perbuatan yg dilarang mana2 agama kan. Jadi jangan buat mcm nie. Redha dengan pe yg da tertulis untuk kita. Terima dengan hati yang terbuka. Insyaallah di sebalik keperitan ade kemanisan yang tersembunyi. 

k,till next entry ya :)

"SIAPA BERTUAH DAPAT BAJU RAYA DARI Art Z'Zone"

Assalamualaikum.
salam sejahtera pada semua.

ni ade Giveaway best.
jom join ramai2 :)

anjuran blog SANGSELEMBAI.BLOGSPOT

Klik banner tuk join ye :)
duedate: 20 Julai 2011
tag

Cabaran 30 hari#Hari ke3-perkara sebelum tido-



Assalamualaikum.
Salam sejahtera kepada semua.

Ok,kembali kepada cabaran 30 hari dalam entry INI,

hari ke 3:Perkara yg anda selalu buat sebelum tido?




Okeh.before tido, perkara wajib yg mesti buat ialah:
  • Gosok gigi
  • Cuci muka
  • Basuh kaki
haa,pastu baru boleh tido dengan lena :)

Okey, till next entry ^_^

Tuesday, June 28, 2011

Selamat datang ke Bintang Fashion ^_^




Assalamualaikum.
salam sejahtera pada semua pembaca.


Nape sibuk2 nak buat entri pasal bintang fashion kan? haha. mesti la ade sebab kan. Lusa, khamis nie bermulalah sy jadi staff baru kat ctu..hehe :) Ni lah kerja part time sy untuk cuti sem ni. Sem lepas da keje kat Mydin.hehe ^_^ Meh datang ramai2 kat Bintang Fashion Nilai.

ok, till next entry :)




Cabaran 30 hari # Hari kedua-muvie-


Assalamualaikum.
Salam sejahtera kepada semua pembaca.

Sekarang sampai giliran untuk menjawab soalan yg ke2 dlm entry INI.

Soalan: Movie paling best penah anda tengok?

Okeh, jawapannye ialah DEEP BLUE SEA. Cerita tentang ikan jerung yang dibuat ujikaji yang menyebabkan ia menjadi semakin bijak dan ganas. Ramai tau orang orang yang kene ngap. Memang patut la pun, Sebab makmal ujikaji tu kat tengah2 laut. Nak p sane pun ne naik helikopter. Sorang je yg terselamat.Laki ke pempuan tak ingat plak.hee ^_^. Tapi muvie nie memang sgt best la. :) Best tau cite nie. First tengok mase darjah 4 dulu..


poster die-google

tangan die nie kene ngap-google

mamat ni x pasan jerung kat belakang die. 
sekali ne ngap.sape suruh jahat sgt -google



ok.bye. Till next entry yea :)





Monday, June 27, 2011

Cabaran 30 hari # Hari pertama-Lagu-

Assalamualaikum.
Salam sejahtera pada semua pembaca.

berbalik pada entry INI,
cabaran pertama dimulakan :)

soalan: Lagu yg anda dengar hari ini.

Erm..boleh tak andaikan lagu pertama yg saya dengar hari ini? boleh la kan2. hehe.suka hati la kan.okeh, sy buka radio tadi, lagu Adam-jatuh yg berkumandang :) 

Adam-Jatuh

enjoy the song :)
n till next entry






SAYA ~~*

Assalamualaikum.
di sini ade satu mende best :)

Jom la join.
klik je la kat banner tu. :)

Satu rasa dlm hati :)

Bila tgh malam menjelma,
hujan pula turun mencurah2..
cengkerik menyanyi di luar sane.
timbulkan satu rasa dalam hati :)

- ^_^ -

update buku :)

Assalamualikum
salam sejahtera kepada pembaca :)

Fuh..fuh..berhabuk buku nie. Lama da x belek2.. sampaikan pasword pun hmpir lupe. ni sebab masalah  blogspot la haritu. Bukak2 blog, tgk byk entri yg ilang. sampai sekarang entri2 tu tak muncul2. Baru sekarang berkesempatan nak update blog nie :)

Sebenarnye sy baru start cuti semester. Lambat sebab buat intersesi untuk 2 subjek. Nak kurangkan beban sem depan kononnye. So, baki cuti sem tinggal 2 bulan. tak tau lagi lah cuti ni nak buat ape. Mungkin buat part time. Mungkin duk lepak kat umah je. tak pasti lagi lah. yg pasti selama 2 bulan ni sy mesti rindukan s.alam. ^_^


okey,untuk pastikan buku ni sentiasa berupdate, sy nak buat cabaran 30 hari by cik Ezy.tq cik ezy :)  Cabaran ni akan sy mulakan esok ^_^




ok bye, till next entry :p