Monday, December 19, 2011

Yakinkan diri sendiri. itu sudah cukup.

Assalamualaikum.


Rasa seperti disiat-siat hati bila seseorang yg cukup kita hormati meletakkan kepercayaan di paras yg paling rendah. Keyakinan bagai disentap, namun semangat tak sedikit pun goyah. cuma terkejut dan pelik melihat ragam manusia yang seolah olah arif tentang diri ini melebihi si empunya badan. Siapa yg lebih mengenali diri ini, luar dan dalam, kelebihan dan kekurangan. siapa yang lebih faham rasa hati dan perasaan? Bukan dia, bukan mereka, bukan kamu, tapi aku. Aku yakin dgn diri sendiri. Itu sudah cukup. Tak perlu kamu, dia atau mereka untuk melemahkan diri ini.

Thursday, December 8, 2011

sesuatu

Sejak dua mejak yg berlalu, aku sering mengira waktu. seperti ada sesuatu yg bakal berlaku dalam hidup sendiri. Dan mungkin itu bukan satu perkara yg menyenangkan. Aku perlu kekuatan untuk itu.

Monday, December 5, 2011

Pergi jauh jauh


Tumblr_lvasja0qoj1qa2rvjo1_500_large
pergi saja terus dari hidup aku, dia dan mereka mereka yg aku sayangi. 

Jangan pernah singgah lagi.
Pergi dan pergilah..

Hanya kamu.

Kamu ^_^

Kamu tidak perlu punya banyak harta.
Mengenali kamu lebih bermakna dari wang berjuta.

Kamu tidak perlu punya rupa.
Masih juga yg paling kacak dipandangan hati juga mata.

Kamu tidak perlu menyusun ayat indah berbunga bunga.
Kerana sedetik adanya kamu penyebab hari hari suram menjadi ceria.

 (:



Saturday, December 3, 2011

Now, you can call me auntie syiqin :)

Assalamualaikum.

Yup. sekarang i da jadi makcikkk. Kak Nisya da selamat bersalin siang tadi. Baby boy. Nama pun xtau lagi. sukenyeee ade baby. Lame dah x pegang pegang baby neh!


updated 7/9/2012


Ahmad Alif Zikri dah 9 bulan ^_^









Thursday, November 24, 2011

Letih.Lelah. Aku Lemas

.:: Letih rase tak tidur lagi dari jam 3 pagi td sampai sekarang. Tapi kerana mandarin test, aku pasrah ::.
.:: Lelah rasa nafas ni bila menahan mengantuk dan lapar dalam kelas. Tapi kerana ilmu, aku tahan ::.
.:: Lenguh sungguh rasanya  badan bila ke stadium malam ini. Tapi kerana kamu ada, aku rela ::.
.:: Lemas rasa hati ini bila melihat ia masih dalam simpanan kamu. Tapi kerana harapan, aku biarkan ::.

Satu saat nanti bila aku terkapai-kapai dan tak berdaya lagi , Sudikah kamu datang dan menarik aku keluar dari segala kesakitan ini?






Wednesday, November 23, 2011

Teambuilding Taman Negara Pahang :)

Assalamualaikum.
salam sejahtera buat semua.

Ini kisah beberapa hari yg lepas. Pada 18-20 nov, terasa rajin nak menjoinkan diri ikut kelab penyayang pi Taman Negara, program Team Building kat sane. Dalam hujan renyai2 dan angin sepoi2 bahasa, kami gigih membonceng motor menuju seroja. Kerana cuaca yg basah dan sejuk, ramai yg terlepas waktu. Masa yg ditetapkan 2.45 tapi dalam jam 3.3o baru lengkap bilangan peserta. Ubat pahit bak hempedu terpaksa ditelan sebelum perjalanan yg memakan masa 6 jam tu diteruskan. Itu ubat pencegah malaria ye kawan2 ^_^

ok, baru balik kelas csc ni sebenarnye, badan ni perlu dimanja dan dibelai. so, biar gambar yg jd penlipur lara ye :)

Tempat persinggahan yg sungguh berjasa.
 Penginapan kami dan juga lintah2 bulan yg bisu.

Tadi di luar, ini didalam. bilik ni muat untuk 5 orang.
Langsir die seram sikit. ada gambar perempuan sedang merenung tajam =.="

syue, sarah, aku, naqiyah,khairul, mdnor, pali, tiqah, fiqah, zara.
ok, Ini group Starlight. My group.

Bot ni kenderaan wajib kat sini,
pergi sarapan naik ini. pergi jalan2 pun naik ini.




to be updated...








perkataan

Ada isi yg mahu dicoret, ade rasa yg ingin dikongsi. cuma menunggu masa yg sesuai :)

Monday, November 14, 2011

Homesick :(

Assalamualaikum.

Aku tak faham kenapa jadi mcm ni. Sejak dua menjak ni hati dan perasaan berlari lari dgn lajunye menuju rumah tercinta, tapi jasad masih di sini. Berpisah dari keluarga untuk berjuang mencapai cita-cita. Memang jarak tak jauh, 45 perjalanan lau naek keta, tapi dekat 2 jam kalau naek tren. huu. Aku rindu ibu, ayah, zati dan munirah. Rindukan suasana riuh di rumah dgn gelagat mereka yg bermacam ragam. Aku rindu. :(



Friday, November 11, 2011

Makanan terbaik untuk minda yg sihat!

Assalamualaikum.
salam sejahtera buat semua.

Semakin hari semakin banyak test dan kuiz yg meminta untuk diberi perhatian semaksimum mungkin. Bagi insan yg suka sgt2 fokus di saat akhir seperti aku ini memang menyeksakan rasanya. Mungkin tarikh final exam agak lewat lagi, tapi aku lebih risaukan carry mark yg entah la seberapa. Aku tahu aku tak dapat buat yg terbaik dlm mid term last two week. Macam biasa, semakin byk exam, semakin banyak setan2 yg dtg dan menggoda serta cuba melekakan aku. huh =.='




Aku meminta belas ihsan abg google yg kacak, untuk mencari info tentang makanan minda yg bagus untuk meningkatkan daya ingatan yg tak seberapa ni. Sebab aku ni da kritikal. Aku rasa macam org tua.. Sekejap ingat sekejap lupa. so, ini yg aku jumpa ^_^ SUMBER

Di sini ada 12 jenis makanan yang di yakini dapat meransang pertumbuhan sel otak dan tingkat daya ingatan.

1. Madu

Madu adalah makanan yang sangat berkhasiat, ia mengandungi pelbagai jenis vitamin, mineral, protein, antiseptik dan enzim yang meningkatkan ingatan dan kecerdasan mental. Manisan madu yang digelar “Raja Ubat” ini seeloknya diminum 2 sudu teh pada waktu pagi dan malam. Ia juga boleh dimasukkan ke dalam minuman. 
Madu juga mengandungi pelbagai zat galian yang penting seperti kalsium, sulfur, fosforus, zat besi, karbon, magnesium, potassium, kuprum, silika, klorin, mangganese dan belerang untuk kesihatan fizikal serta mental. Malah, berkesan merawat penyakit mental yang boleh menghindarkan kepenatan kerja otak seperti berfikir, membaca, merancang dan bermesyuarat.
2. Kacang merah
Thiamin atau vitamin B1 yang terdapat dalam kacang merah dikatakan amat diperlukan oleh otak terutama untuk proses sintesis asetilkolina iaitu neurotransmitter yang penting untuk ingatan dan kekurangannya dikatakan mampu menyumbang kepada faktor kecacatan fungsi mental berkaitan dengan peningkatan usia. Biasanya kacang merah dimasukkan ke dalam masakan, boleh cuba ini: Agar-agar Cendol
3. Kismis
Kismis mengandungi zat besi yang amat diperlukan untuk membina darah bagi memastikan bekalan oksigen yang mencukupi untuk disalurkan ke otak. Kekurangan oksigen menyebabkan seseorang mudah mengantuk, pelupa, lembab dan mengalami kelemahan dalam berfikir. Kismis bukan sahaja boleh dimakan begitu sahaja, ia juga boleh dimasukkan ke dalam masakan, cuba ini: Nasi Kismis Ayam
4. Telur
Pakar kesihatan mengakui bahawa telur adalah makanan yang bermanfaat menambah kekuatan otak kerana lengkap dengan protein, mineral, vitamin, kalsium, kuprum, magnesium, fosforus, kalium, sulfur, natrium, klorin, zat besi, air, choline dan bahan ekstraktif. Bahagian kuning telur ternyata padat dengan kandungan kolin, suatu zat yang dapat membantu perkembangan memori atau daya ingat serta berupaya mengatasi masalah kelemahan tenaga fizikal dan minda. Boleh cuba ini: Telur Bungkus
5. Susu dan yogurt
Susu dan yogurt mampu mengenyangkan kerana mengandungi protein dan karbohidrat yang menjadi sumber tenaga bagi keperluan otak. Dua jenis nutrisi ini penting bagi pertumbuhan jaringan otak, neurotransmitter dan enzim kerana makanan yang berasal dari produk susu mengandung protein dan vitamin B tinggi. Susu terbaik untuk ketajaman minda ialah susu kambing, biri-biri dan lembu yang segar. Boleh pelbagaikan masakan dengan menggunakan yogurt dan susu. Cuba ini: Fillet ayam goreng rangup
Susu bukan sahaja berguna untuk kesihatan otak malah dapat mempertajamkan ingatan, membekalkan tenaga mental dan fizikal. Susu mengandungi tiga unsur semulajadi iaitu keju, lemak dan air yang amat diperlukan untuk pertumbuhan badan dan otak. Sekurang-kurangnya minumlah segelas susu pada sebelah pagi dan malam kerana ia bukan saja berkhasiat untuk merawati kesihatan umum, malah merupakan penawar kelupaan yang berkesan
6. Halia
Halia boleh dimakan secara mentah atau dibuat halua yang sangat mustajab untuk mengatasi masalah lupa dan alpa. Halua ialah halia yang dijadikan manis-manisan dengan merebus dan dicampur dengan gula. Ia juga berfungsi merawat pening kepala, sakit perut, batuk ataupun gatal-gatal. Ia juga boleh dimasukkan ke dalam pelbagai jenis masakan, cuba ini: Daging Halia
7. Salmon
Ikan salmon adalah ikan berlemak yang dikatakan makanan berkhasiat untuk otak. Ia merupakan sumber terbaik asam lemak omega-3 DHA dan EPA. Keduanya penting untuk pertumbuhan dan perkembangan fungsi otak. Cuba ini: Salmon Panggang
8. Oat
Oat kaya dengan sumber vitamin E, vitamin B dan potassium, Omega-3, folat dan kalium yang mampu menyediakan tenaga atau bahan bakar untuk keperluan otak. Oat juga mempunyai kandungan serat yang dapat membantu otak berfungsi dengan baik. Oat boleh dimakan bersama susu panas atau dimasukkan ke dalam pelbagai menu masakan.
9. Berry
Amalan memakan beri akan menguatkan fungsi otak yang semakin berkurangan akibat pertambahan usia. Ini kerana semua jenis beri seperti blackbery, bluberri, strawberi, rasberi, cranberi dan ceri kaya dengan flavonoid dan antosianin yang berguna untuk tubuh khususnya di bahagian otak.
10. Daging tanpa lemak
Daging lembu tanpa lemak adalah salah satu sumber makanan yang mengandung banyak zat besi. Ia juga mengandungi mineral seng yang dapat membantu memelihara daya ingatan. Boleh cuba ini: Daging cendawan
11. Daging Burung Merpati
Ianya banyak digunakan oleh bijak pandai Islam dan Melayu dahulu kala. Ia mengandungi protein, lemak, kalsium, fosforus dan kalori. Sangat efektif untuk meningkatkan kecerdasan terutama kanak-kanak. Kaedah ini sangat popular dan berkesan. Kanak-kanak yang diberi telur burung merpati didapati dapat bercakap lebih awal dari kebiasaannya.
12. Daging Ayam
Daging ayam dianggap mengandungi kadar zat pemakanan yang paling tinggi berbanding dengan semua jenis daging lain. Daging ayam betina dara terutamanya berkhasiat meningkatkan prestasi otak dan membaiki darah.
Daripada 12 senarai di atas, aku rasa aku boleh amalkan 2 je. Iaitu kismis dan susu. dulu mmng x suka. benci giler minum susu. Tapi sekarang tiap hari wajib tau. huu ^_^

k, till next entry yaa ^_^

Thursday, November 10, 2011

Terima kasih ayah :)

Assalamualaikm
salam sejahtera buat semua.

Kelmarin ayah dah pulang dgn selamat dari Sabah. Ayah ke sabah atas urusan qurban di sane . Balik2 je, ayah terus tukar baju dan datang ruang tamu sambil membawa barang2 yg dibeli. Terharu sangat masa tu. Bukan kerana hadiah yg dibeli, tapi sangat terharu kerana ayah lebin mementingkan anak anak dari keletihan. Aku tahu ayah sgt penat sebab lepas tu ayah masuk tidur :) Ayah ada belikan sesuatu untuk aku, ibu, kak nisya dan adik2 serta abang2 aku. Terima kasih ayah. kakak syg ayah. Bukan sbb hadiah itu, tapi sbb kasih syg ayah selama ini. Memang jarang ditunjukkan dgn kata2, tapi dari cara ayah menjaga kami adik beradik serta dari segala nasihat yg diberi melalui sms atau kol mase aku jauh dari rumah, aku rasa sgt disayangi oleh insan begelar ayah.  Syukur sbb aku masih mempunyai ayah. Ramai insan diluar sana tidak mempunyai peluang seperti aku. Aku bersyukur atas segalanya. Perborbananmu ayah xkan kakak persiakan.

Kakak sayangkan ayah setiap hari setiap detik setiap saat. 

Tuesday, November 8, 2011

Selamat hari raya aidiladha semua :)

Asalamualaikum.
salam sejahtera buat semua.

Sudah terlambat mungkin untuk ini. Tapi tak mengapa, sekadar berkongsi kisah suka masam manis untuk tatapan tetamu setia. ^_^.

 Masa raya aidiladha haritu, pagi2 dlm pukul 8.30 gerak ke surau untuk solat sunat aidiladha. Dengan perut yg berkeroncong, maka aku n ibu serta adik adik dan anak jiran sebelah berjalan untuk ke surau. Ibu kata, raya aidiladha kena bekorban, jd x boleh makan sebelum solat sunat. tu yg berkeroncong perut tu. Tapi its not a big matter pun la. Keseronokkan beraya tu yg penting.

Ayah tak sambut raya aidiladha bersama kami tahun ini. Sebabnye ayah ada program Qurban di Ranau Bakti, Sabah. Jadi kami beraya tnpa ayah. Jarak dari  rumah ke surau xlah jauh sangat. Dalam 15 minit jalan lenggang atau 5 minit kalau naik motor. Haritu kami memilih untuk jalan kaki je. Tengah lenggang lenggang  berjalan kaki tu, jelas kedengaran pengumuman dari surau yg memaklumkan suruh rapatkan saf, solat nak mula dahh. Memang kelam kabut dah berlari2 semaksimum yg mungkin untuk sampai ke surau. Hahaha yg kelakarnye, ibu yg mulanya berjalan di belakang, dah pecut pintas aku yg di depan.. Masa tu adalah dlm 100 meter lagi nak smpai surau. Alhamdullilah, kami sempat mengikut imam. ^_^

Hari tu ibu masak soto ayam. Sedap sangat. Aku tolong ibu buat sambal kicap ngn carik2 daging ayam je. Hehe.. n petang sikit ramai yg bg daging qurban. kiranya minggu nie memang lauk daging je lahh kan :)

Nak tempek gambar, tapi tenet macam siput. so till next entry :)




Wednesday, November 2, 2011

Ini tak adil untuk aku.

Assalamualaikum.

Seperti hari yg lepas, semangat ke kelas sudah lenyap. yg ade cuma kesungguhan yg dtg tiba2 untuk mengejar cita-cita. kesungguhan tanpa semangat, macam kopi tanpa gula. Mungkin salah sendiri meletakkan semangat pada orang yg tak memahami. Dia tiada, semangat lari entah ke mana. ^_^

Aku cuba berlagak kuat, tapi tewas untuk sekian kali. Aku rasa ini terlalu tidak adil bagi aku yg meletakkan sepenuh harapan dan kepercayaan. Hati ini hancur tapi kau berlagak bagai tiada apa. aku sakit, kau diam. ini tak adil bagi aku. sgt tak adil..

1hct4y_large

Tuesday, November 1, 2011

Sunday, October 30, 2011

Cover magazine yg x siap2 lg..

Assalamualaikum.
salam sejahtera buat semua. ^_^

Sejak due mejak nie entri2 kat dlm blog nie mcm entri lepaskan luahan perasaan pulak kan. Yes, it is because this is my personal blog, who i shared it with anyone yg singgah dtg blog ini. Means, x kisah la kan nak post tentang apa pun. sbb ini blog peribadi tetapi dibuka untuk bacaan umum. Jadi jgn merungut la ehh bila baca entri2 kat sini.. hehe..  ^_^

Untuk minggu lepas, midterm test da setel. Terasa ringan sikit bebanan kat atas bahu ni. kalau tak rase mcm ada batu bata, cuma invisible je. Tapi this week ada plak mandarin oral speaking. Haa amek kau syu. dah la banyak pulak tu soalan die.  Tabah syu tabah. 

Sekarang sedang berhempas pulas menyiapkan cover magazine.. Dari td duk belek2 pic dlm laptop ni tp mcm semua x sesuai untuk jadi cover magazine. Semua yg ade pic tersengeh2 tensenyum2 mcm kerang wangi. =.=". 

ok, nak p buat cover magazine satt.. bye2 ^_^







Wednesday, October 26, 2011

ingin aku jadi seperti kamu..

cantik dan menenangkan.. aku mahu seperti ini..

Impian ini milik aku ~

Assalamualaikum.
salam sejahtera buat semua.

Di sebalik mid term week yg sangat membutuhkan kerajinan di tahap maksimum, blog ni pun terasa perlu dicoret coret meluah isi hati yg tak mampu dimuntahkan menerusi suara. Mungkin selepas ini rasa lega sedikit. Maaf pada dia kerana menjadi mangsa akibat kecelaruan fikiran sejak beberapa waktu ini. bukan sengaja, tapi terpaksa. Nak bercerita tapi entah dari mana harus bermula. maafkan aku iqb..

Entah kenapa fikiran sering terbang melayang selalu. aku seperti bukan aku. aku seperti sudah seperti jadi Syuhada yg menjengkelkan. Maafkan aku piya, jay, aini dan zahari kerana tidak seperti dulu. Tidak mesra dan sudah tidak pedulikan kalian.. bukan aku yg mahu, cuma aku sendiri tiada jawapan untuk itu.

Entah kenapa tiap malam harus menangis tanpa sebab. Rasa sedih yg terlampau padahal tiada apa. Aku letih. Entah bila sengsara ini akan berakhir agaknya kan. ^_^

Aku pernah bermimpi untuk jadi manusia yg paling bahagia. Tapi impian ini mana mungkin terlaksana. Manusia mana mungkin terlepas dari ujian  cubaan serta rintangan Tuhan..


Tuesday, October 25, 2011

Saturday, October 22, 2011

Rumahku, syurgaku,inspirasi.

Assalamualaikum.
salam sejahtera buat semua.

Ye,dari semalam lagi dah ada kat rumah. Memang hati ini sngat2 meronta ronta nak balik rumah. Walaupun selalu balik rumah, tapi tetap nak balik. Memang hari hari rasa rindu pada ibu ayah adik2 n adik2 angkat yg comel2 tuh. Ada jugak yg bising2 cakap aku selalu balik rumah. Kononye aku lah anak manje, konon aku lah itu ini itu ini. Awatnya, hang jeles ka? huhu..Hey, salahke seorang anak nak balik rumah orang tua?  

Selagi mereka masih bernyawa, selagi aku masih berakal dan masih mengenali mereka, dan selagi aku mempunyai banyak masa terluang sbb aku ni student, selagi itu aku akan balik rumah jumpa ibu ayah n adik2. Bukan lah balik nak peluk2 n tatap mereka sgt, tapi bila dgr riuh rendah adik2 bergaduh di rumah, dengar suara ibu n ayah yg bising2 kejutkan untuk solat subuh di waktu pagi, kena marah dgn ibu sbb lambat jemur baju kat ampaian,  makan makanan yg ibu masak, dan bila malam ayah bawak kami berjalan2 kat dataran, rase sayu sgt. 

Suasana seperti ini dah jadi kebiasaan. Dan aku risau bila kebiasaan seperti ini tiada lagi nanti. Sbb tu aku x kisah nak balik rumah selalu. Sbb kebiasaan ini kadang2 boleh buat aku termenung, boleh buat aku tersenyum dan boleh buat aku menangis sendiri bila jauh dari mereka. Dan aku bersyukur walaupun aku tiada dgn mereka, tapi aku dekat. Masa diploma dulu kat alor gajah, n sekarang kat shah alam. Bila stress dgn study, aku boleh terus balik rumah tanpa berkira soal masa dan tiket bas yg harus dibeli seminggu awal mcm kawan2 yg lain yg duduk jauh di utara dan timur tanah air. 

Lagipun org tua tua dulu cakap, kelakuan kita hari ini akan sama mcm kelakuan anak2 kita nanti pada kita kan. Nanti bila dah kawin dan ada anak, mestilah aku nak anak2 selalu balik melawat aku kat rumah. heee..

 Walaupun ramai yg berkata kata,aku gembira begini, sebab dari rumah lah datangnya inspirasi aku untuk terus berusaha dan berjaya. :)

Sunday, October 16, 2011

rindu adik laaa :)

Assalamualaikum.

Alhamdullillah, hari ini aku masih sempat lg bernafas dibumi tuhan. isnin lepas, genap sudah usia 22 tahun.  Gembira entah kenapa, mungkin terasa diri ini sudah sedikit matang untuk menghadapi hari hari yg sukar. Rasa lansung tidak berkecil hati walaupun ramai yg lupa tarikh itu. Terharu bila adik nyanyikan lau besday aritu.. haha.. rase macam nk peluk je die kuat2. ^_^. comel sgt. siap die ckp " kau ingat aku lupe ke kak besday kau ha. aku tau lah besday kau arini." Hehe..





Saturday, October 8, 2011

Rase mcm nak kawen~

Assalamualaikum.
salam sejahtera buat semua.

Sekarang ni tiap2 hujung minggu banyak betul undangan perkahwinan untuk dihadiri. Seronok tengok orang bina masjid. Gembira bayangkan pegantin bahagia membina masa depan bersama si dia yg sudi bersama susah dan senang. Semoga ikatan itu tetap erat dan teguh hingga akhir usia. 

Dan bila melihat hiasan pelamin yg indah, mendengar lagu2 ceria yg berkumandang,  melihat ramainya orang sedang menjamu selera meraikan dua jiwa, terselit satu perasaan halus . Rasa seperti cemburu. rasa juga seperti angan2 paling indah.

Bila pula tiba masanya aku yg duduk di pelaminan, entah bila pula lagu2 yg berkumandang ditujukan khas untuk aku dan si dia, dan saat bila agaknya org ramai yg datang mendoakan kebahagian kami berdua. Bahagia ada. Gementar ada.Takut pun ada.

Bukan lah majlis serba mewah yg didamba, cukuplah sekadar majlis biasa menandakan aku sudah berpunya. Tanda si gadis sudah disunting oleh jejaka idaman hati. 

Tapi.... hati ini akui, masih banyak kelemahan dan kekurangan untuk diperbaiki, untuk menjadi isteri org bukan perkara yg senang. Dugaan cabaran dan rintangan pasti ada. Tanpa persediaan yg rapi mana mungkin ikatan bisa terus bertahan.Semoga hari2 yg berlalu mematangkan aku. Semoga aku dan si dia nanti dapat disatukan atas landasan ibadah kepada MU ya ALLAH.

Wednesday, October 5, 2011

dan semangat pun melayang mcm layang2~

Assalamualaikum.

Tak pandai nak bermadah pujangga. Juga tak pandai nak menyusun bahasa berbunga-bunga. Bila letih menjadi raja, perasaan menjadi hamba.Fikiran terbang bersama hati yang mati. situasi kini tak ubah seperti kaca yg rapuh. tekan sikit, pecah, terpijak. sakit!

Hanya yang faham akan faham. Dan yg tuli akan terus tuli. bukan anak patung itu. dia tak bernyawa. Dia tahan biarpun disakiti.

-syuhada-

Wednesday, September 28, 2011

Perlu ke berdua andai tiada jaminan?

Assalamualaikum wbt..

sejak dari tengah pagi tadi aku tertanya-tanya. terfikir dengan soalan seseorang yg hakikatnya betul tapi terasa menyakitkan. Sangat pedih. Soalan tentang masa depan yg telah sedikit dirancang, tapi kian goyah. aku sakit aku taknak fikir banyak banyak.

Ya, memang benar. makin lama makin aku rasa terluka. Tapi makin lama aku belajar untuk jadi makin tabah dan terima kelemahannya.

Ya, memang benar. makin lama makin terasa perbezaan kita. Tapi itu beerti kita saling melengkapi. sebab kita hanya manusia yg tak sempurna.

Ya. memang benar tida jaminan untuk masa depan yg kita pasti bersama suatu hari nanti. Tapi aku mengharapkannya. 

Dan aku semakin tertanya tanya. andai tiada jaminan, mengapa terlalu banyak harapan yg diberikan. mengapa terlalu banyak kenangan yg dicipta dan mustahil untuk dilupa. Andai tiada jaminan, mengapa perlu berjanji satu waktu dahulu. 




if you are not the one

If you're not the one then why does my soul feel glad today?
If you're not the one then why does my hand fit yours this way?
If you are not mine then why does your heart return my call
If you are not mine would I have the strength to stand at all

I never know what the future brings
But I know you are here with me now
We'll make it through
And I hope you are the one I share my life with

I don't want to run away but I can't take it, I don't understand
If I'm not made for you then why does my heart tell me that I am?
Is there any way that I can stay in your arms?

If I don't need you then why am I crying on my bed?
If I don't need you then why does your name resound in my head?
If you're not for me then why does this distance maim my life?
If you're not for me then why do I dream of you as my husband?

I don't know why you're so far away
But I know that this much is true
We'll make it through
And I hope you are the one I share my life with
And I wish that you could be the one I die with
And I'm prayin' you're the one I build my home with
I hope I love you all my life


'cause I miss you, body and soul so strong that it takes my breath away
And I breathe you into my heart and pray for the strength to stand today
'cause I love you, whether it's wrong or right
And though I can't be with you tonight
And know my heart is by your side


Tuesday, September 27, 2011

Assalamualaikum.
salam sejahtera.

Kala ini mata rase mcm terlalu berat untuk dicelikkan. Mungkin sbb badan perlukan rehat atau mata memang mangantuk sejak dari kelas pagi tadi. Ataupun sebab baru sudah menjamah nasi putih berlauk ayam blackpaper? mungkin.

Dokumen2 ujrah dan penangguhan ptptn sudah sedia tersusun rapi dalam envelope. menunggu masa untuk matikan setem dan diposkan sahaja. leceh berurusan dgn ptptn. tapi prosedur wajib dituruti.

VCO yg diorder baru sampai setengah jam lalu. Abang pos laju ketuk pintu bertalu2 tanpa memberikan salam. Macam rumah nak kena pecah pulak.. =.='

sudah sampai sini saja. mata dah tak larat untuk terus berusaha melihat. bye2 !!



Monday, September 26, 2011

mouth like sugar. heart like devil.

For every man in this world,
stop yourself to create a very stupid word to us.
we are just pretending to smile,
instead of trying to believe on what you said.

261499_1651767512935_1799458480_1070814_2741867_n_large


for now, let it be secret ok!

Tumblr_ln0oacafpt1qktb9fo1_400_large


Friday, September 23, 2011

perlu ke nak marah marah selalu?

Assalamualaikum
Salam sejahtera buat semua.

O9 kat fon je skrg ni. tgh tggu tren nak balik nilai. lg 45 minit baru tren sampai. dgn manusia yg ramai, sangat sesak. memang tak dpt la seat nanti. 

Btw, hati sakit. rase sakit macam kau pergi cucuk2 kan jari kat kaca yg da pecah2 tu. tekan tekan smpai berdarah la kan. tapi rase sakit kat hati ni lg mendalam kot.tak perlu rasanya nak marah marah kan

N tak tau nk justify kan post ni. tak reti o9 guna fon ni. leceh.
Lg prefer o9 dgn lptop compaq yg gedabak tu. k, jumpe lg next post. 

Wednesday, September 21, 2011

Blog sy direview oleh sis Diana :)

Assalamualaikum.
salam sejahtera buat semua pembaca.

Berkurun tak update blog. bukan malas, tp xde semangat. bunyi macam putus cinta plak kan.. heheh. :) btw, thanx pada sis diana sbb sudi review blog sy. hihi. jom tengok kalau sudi . klik SINI

Wednesday, September 14, 2011

semester baru di shah alam :)

Assalamualaikum.
salam sejahtera buat semua pembaca yg budiman :)


Sekarang sy kat shah alam, sesi persekolahan yg baru pun sudah bermula mingu ni. Tapi mcm malas je nak p klas awal2 minggu. students tak ramai, lecture tak datang, touch n go makin kurang nilainye, lagipun bazir air ne basuh baju untuk klas seminggu.. Alasan alasan alasan!!  ^_^

Semester ni sy duk rumah sewa, kat pusat komersial. Duduk dengan eja,dijah,kak naz n yun. So far dorang ok. sekarang rumah y kosong ni dah pun ade peti sejuk, mesin basuh, dapur dan sebagainye. dah fully furnish dah :). Sebab owner hanya sediakan meja makan, kusyen, kabinet dapur, kerusi,katil,tilam n cadar je.. heee.. best betul owner rumah nie. sewa murah, tambah lagi perabot. Yg untungnye kitorang lerr  ^_^

Bawah rumah ni kedai mamak, open 24 jam, bilik saya pulak bilik master, kat tepi tingkap depan, so malam2 nak tido wajib letak earfon kat telinga n pasang lagu kuat sikit. Malam tadi memang terkejut, sebab tengah2 tido, orang kat kedai mamak bawah ni jerit2 'golll!!'. Hahaha.sakit jantung aku. 



Sunday, September 4, 2011

Rayuan kolej berjaya, tapi dilema pulak!

Assalamualaikum.
salam sejahtera buat semua pembaca yg budiman ^_^

Berbalik pada tajuk entri di atas. yes, sy dalam dilema. Tadi duk sajelah nak bukak website uitm kan. tgk status rayuan kolej. takde la terfikir uitm nak update status tu, sbb selalu p tgk2 die tulis sedang diproses jek. tapi bile tengok tadi..jeng jeng jeng!!


Dengan berjayanya rayuan kolej nie, maka bermula lah dilema diri ini. mahu duduk luar atau duduk di kolej? Arghhh!! buntu buntu. dah la duet deposit umah sewa dah bayar. isk3.. Bayar deposit ni sebab orang2 cakap sgt susah nak dapat rayuan kolej. so, bajet2 x dapat lah kan, sbb bukan lah rajin sgt p aktiviti2 kolej. Erm..xpe2 ade masa lagi untuk berfikir..


Friday, September 2, 2011

Sedikit tentang raya

Assalamualaikum.
salam sejahtera buat semua.

Selamat hari raya aidlilfitri buat semua. Best tak raya? best tak jumpe saudara mara n kawan2 di hari raya ni? Best kerr.. =.="

Rasenye raya tahun ni paling bosan dari yg biasa. Paling tak meriah. paling tak best. Raya kat Nilai ni je pun. Sedara mara yg sporting bape kerat je sangat. Ada yg menjauhkan diri, dah tak nak campur n bergaul dengan sedara mara yg lain. Ingtkan bile masing2 dah besar, dah boleh berfikir secara waras. Ini tidak. dah tak nak bercampur dgn sedara mara kt sini.Bila nenek dgn atuk dah takde, masing2 jadi cmni lah.  Lantaklah kau labu. geram aku!

Raya tahun ni tak best sebab xde pic byak2. yelah, dah suasana tak best, mestilah nak snap pic pun xde mood kan kan..huu..tapi sebenarnye ok je..tak tau lah nape emo sangat hari ini. Ntahlah.

Adik sakit. Asik ke tandas je raya nie. kesian kat dia.Keracunan makanan agknye. Salah satu sebab juga kenapa mood raye tahun ni xde. Sebab tengok adik tak ceria. Hilang keceriaan diri ini sekali. Hurm. tah la. tak tau la.Lagipun zaty dah nak balik poli esok. sekejap je dia cuti.

Walaupun aidilfitri kali ni rase agak berlainan sekali,Tapi selagi keluarga ada di sisi, selagi itu aidilfitri tetap bermakna..





Tabarruj- peringatan buat muslimah.

Assalamualaikum.
salam sejahtera buat semua :)

Selamat hari raya kepada semua pembaca yg budiman. Sudah harikeempat kita berhari raya.Dalam kita beraya, bergaya dengan baju baru corak terkini, mengunjungi rumah sanak saudara dan rakan-rakan. Seringkali kita lupa tentang satu perkara. Tabarruj.




credit kepada Nashir as




i want to be with you

Tumblr_lqsdlhv9gx1qmv0ejo1_500_large


Friday, August 26, 2011

Segmen:Diari Ramadan Anda

Assalamualaikum..
salam sejahtera buat semua pembaca yang budiman ^_^

Hari ni nak join segmen by ZALIFA

Klik banner je okey :)
Due date 27/8/2011

Okey,cik Zalifa ada tanya beberapa soalan nie :

Baju raya pesen apa? warna apa?
Baju raye xde pesen2..hehe.cotton yg biase tu je.Ada dua pasang.RM50 sepasang beli kat nilai 3. Dua2 kaler hijau. Jimat dan sgt selesa. Actually kurung ni dibeli sbb nak bawak g kuliah je pun, n memandangkan raya da dekat, so buat baju raya la terus :) 

Antara sms dan kad raya yang mana jadi pilihan korang masa hari raya?
Okey.ini kenyataannya. Dulu memang suka pos kad raya bg kat kawan2. walau rumah kawan tu 5 minit jalan kaki pun boleh sampai, tetap nak pos kad raye gak ^_^. Sebab dulu setem 20sen boleh guna lagi.hee..lagipun masa tu xde handphone n facebook :) Pas zaman kad raya, zaman sms pulak dgn pantun 4 kerat la, kata-kata bunga bunga la, sbb dulu xde handphone yg ada mms.Zaman Sekarang ni jarang dah buat kedua mende tu. paling rajin pun cari pic raya kat google, edit sket,upload then tag kawan2 kat fb. ^_^ 

 Kuih raya kegemaran?
Dulu paling suka kuie almond landon sebab coklat ade banyak kan. pastu da muak n sampai sekarang rasa loya tgk almon landon. sekarang nie takde lagi kueh raya kegemaran, sebab tak suke makan kueh raya sgt la. tapi tart nenas pun ok kot. :)



k, till next entry :)

  





Day 4 - A photo that makes you happy.

Assalamualaikum.
salam sejahtera buat semua.

Sudah tiba hari ke4 dalam cabaran 10 hari 10 gambar.Klik di SINI



Dari kiri syaza,iqa,sy,nadia  :)

Gambar ni mengingatkan sy pade roomate mase study dekat uitm Lendu  dulu. Mereka roomate yg terbaik dan sempoi :). Sangat best duk sebilik dgn dorang nie. caring, sharing, tak kedekut, ramah, memahami dan best la.. mereka roomate terbaik yg penah sy kenal. kombinasi 4 org yg sgt sesuai. Almaklum lah sy ni selalu bertukar2 rumet kan, tapi antara yg bertukar nie..dorang yg terbaik :) Bile ingat dorang nie, rase hepi sgt2.

Sy dgn nadia jd roomate mase part 2, pastu iqa masuk join kami mase part 4 n syaza pulak join kami mase kami part5. Die part2 mase tu. Sebelum diorang join, org lain yg masuk bilik kami nie. mcm2 ragam kami jumpe. Akhirnye dpt jugak roomate yg sehati sejiwa.

Sekarang ni pun semua dah terpisah..Sy sambung degree di uitm s.alam, iqa ambil finance di uitm kelantan, nadia ambil hr di uitm kampus bandaraya melaka dan syaza masih di lendu sbb dia baru part4 skrg.Syaza amek akaun ^_^. Rindu sgt kat dorg ni :)


Sunday, August 21, 2011

Buat insan yg memberi harapan..

Assalamualaikum
salam sejahtera buat semua.

Buat insan yg memberi harapan, terima kasih kerana telah memberi aku semangat menghadapi hari2 mendatang. kepercayaan kamu buat aku rasa dihargai. Sokongan kamu buat aku lupa erti putus asa, terima kasih atas segalanya. Terima kasih.

297455_179496772123349_100001890827241_417154_775171_n_large
Tumblr_lq8m8z9upe1r0c441o1_400_large


Saturday, August 20, 2011

Ramadhan..

Assalamualaikum.
salam sejahtera buat semuanya.

Bagi yg muslim, bagaimana agaknya puasa anda hari ini.Bagi yg bukan beragama islam, semoga hari ini hari yg indah bagi kamu.

Sedar tak sedar, sudah sampai ke 10 mlm terakhir,malam lailatul qadar, malam yg dijanjikan syurga bagi mereka yg bertaqwa. Malam terbaik dr seribu bulan. Malam penuh keberkatan yg sentiasa dinantikan.Semoga malam-malam syurga ini dipenuhi dengan seribu kemanisan iman.

Indahnya bulan puasa.Walau letih tapi tak terasa.Walau dahaga tapi bersahaja. Marah juga cepat reda, ukhwah juga semakin mesra.. Keseronokan menanti berbuka setiap hari di rasa.Moreh yg enak dinanti selepas terawikh di surau. Kanak2 riuh rendah berlari dengan bunga api di tangan satu kemeriahan. Terimbau kembali zaman kanak2 yg tak mungkin berputar lagi.. akhirnya hnya mampu tersenyum sediri.

Semoga kita depertemukan lagi di ramadhan yg akan dtg..insyaallah..




Biarkan aku selalu berahsia..

Assalamualaikum.
salam sejahtera buat semua.

Bila sesuatu kelihatan sulit untuk diperkatakan,biarkan ia begitu saja. Bila sesuatu itu mungkin saja menyakitkan bila yg tidak mengerti sinis, biarkan ia begitu saja. Bila sesuatu itu lebih membuat jiwa tenang tanpa pengetahuan dunia, biarkan ia begitu saja. Biarkan sesuatu itu menjadi rahsia. Biarlah ia menjadi rahsia selagi ia harus begitu. noktah.

Tumblr_looz9aejzh1qiccwjo1_500_large

Mungkin  pahit, tapi  tak terluka. mungkin membiarkan saja itu kelihatan bodoh, tapi lebih baik dari pedih dan diperkatakan seluruh dunia. Biarkan saja ia rahsia.


Tuesday, August 16, 2011

Biarlah aku menjadi yg biasa itu..

Assalamualaikum
salam sejahtera buat semua.

Seringkali bila mengeluh tentang nasib diri ini, seringkali itu juga ada yang mengingatkan. Masih ada lagi yg sudi mendengar keluh-kesah dan cuba menggembirakan. Disaat diri ini berputus asa, masih ada yg memberi semangat. terima kasih. Lafaz itu saja mampu diungkapkan ketika ini. Tiada harta sebagai balasan. tiada apa pada diri ini. Hanya senyuman dan doa buat yg mengerti.Dan aku senang kerana aku cuma yg biasa itu..

Sememangnya aku beruntung  menjadi yg biasa.. Lebih beruntung kerana aku lebih sihat dari mereka..

Tumblr_lin2dsrp3x1qdpbiv_large
credit to weheartit

aku beruntung menjadi yg biasa..alhamdullilah, masih sempurna akal dan fizikal tidak seperti mereka..

credit to google

Walau tidak berharta,walau tidak ada nama dan walau aku cuma yg biasa..Aku tahu,aku sedar, yg biasa itu yg terbaik..dan biarlah aku menjadi yg biasa itu asalkan aku istimewa dihatinya.. ^_^

Monday, August 15, 2011

Lumrah manusia sukakan yg indah-indah.

Assalamualaikum.
salam sejahtera buat semua.

Bercakap tentang sesuatu yg indah itu sangat menggembirakan.Yg indah itu memang menenangkan jiwa, bisa membuat org gila lupa pada penyakitnya,boleh membuat org yg marah menjadi sejuk hatinya.Sering yg berlaku, indah rupa paras disenangi pasangannya, indah pemandangan alam menceriakan suasana walaupun sepi. indah ceritanya membuat org percaya dan indah tingkah lakunya membuat org jatuh hati.

paras indah. pemandangan menawan.
sekadar gmbar hiasan.credit to Dian Pelangi :)

Tapi bagaimana pula dengan yang hodoh parasnya, masihkah disenangi dan dikagumi? Ramai yg mementingkan hati kononnya, namun pastinya bukan untuk mereka.Lidah senang untuk berkata tapi maksud tersimpang dari suara. Hakikat alam, yg tidak indah itu hanya dikagumi atas kebijaksanaan, hanya disanjungi kerana kekuatan, bukan kerana ikhlasnya perbuatan.dan alam bila sudah tercemar warnanya, masihkah dikunjungi dan dipuja. masihkan bisa menjadi santapan mata dan masihkan tenang itu ada..




Wednesday, August 10, 2011

Be yourself people!

Dear friends,

369395715_large

You can be better just stand as youself :)



Wednesday with smile

Dear you,

Tumblr_lppbdjdq0u1qc7y3jo1_500_large

and i miss you..


Me.myself

Tumblr_lpnwjotpwe1r154l8o1_400_large

She = me :)

Tragedi di bulan Ramadhan

Assalamualaikum.
salam sejahtera buat semua.

Hai buat yg mengenali. Dah lama rasanya diri ini tak menjengah ke blog blogger yg lain. Belum ada kelapangan lagi nampaknya ^_^. Sedang kita bergembira di bulan ramadhan yg mulia ini, berbuka aneka juadah yg lazat dan sampai tak terhabis tu kan, jgn lupekan mereka yg lain ye.

Di bulan yg mulia ini, ada saudara-saudara kita yg kesusahan dan kesedihan. kehilangan keluarga tercinta, kehilangan harta benda dan sebagainya. Baru baru ini, negara digemparkan dengan kejadian tanah runtuh di tanah tinggi Genting Highlands.Tragedi ini mengorbankan tujuh orang ahli dan 3 antaranya beragama islam. Ketiganya merupakan ahli keluarga iaitu bapa, ibu dan anak lelaki. Allahyarham Jaafar Balad, 48; isterinya, Normah Gunung, 51, dan anak mereka, Mohd Iqbal, 15, antara tujuh mangsa maut yang tertimbus dalam tragedi itu.



all pic from google.


Jenazah tiga beranak yang maut dalam tragedi tanah runtuh di perkampungan Orang Asli Sungai Ruil di Brinchang,selamat dikebumikan dalam satu liang lahad di Tanah Perkuburan Islam Taman Sedia. Semoga roh mereka dicucuri rahmat dan ditempatkan bersama golongan yg beriman.Insyaallah.




All New Proton Saga FLX – It's even better!

Assalamualaikum.
Good morning to all readers :)


Have you checked out the new Proton Saga FLX?  The new Saga FLX is so stylish and packed with class-leading features.It promises prople to face great experience on big savings of fuel consumption and smooter drive cause it provided with Continuously Variable Transmission (CVT) technology. 


check this out people!





all pictures by google.


It is priced between RM 38,598 and RM 44,998 and is now available for bookings and can be viewed at all Proton showrooms nationwide. Go to test drive now and I’m sure you will fall in love with the new Proton Saga FLX! Now you can own a car with safety features in affordable price without compromising on the safety!

More information, please click HERE.

Saturday, August 6, 2011

Perhatian perhatian perhatian!! :)

Assalamualaikum.
salam sejahtera buat semua.

Buat rakan2 blogger, sy akan offline buat beberapa hari atas sebab2 yg tak dapat dinyatakan di sini..Dari selepas entry ini dipublish sehingga mungkin selasa ini 9/8/2011. So xdpt jalan jalan lepak kat blog kamu ye.

ok, selamat berpuasa semua,bye ^_^

Friday, August 5, 2011

segmen cx's: Geng uitm by campus

Assalamualaikum.
salam sejahtera buat semua :)

sape student or ex student uitm?
jom join segmen ni sama2 :)

klik banner tau.
Due date : 20/8/2011

Uitm S.Alam
Ijazah Sarjana muda pentadbiran korporat
Semester 3 ^_^








Jawatan kosong !! ^_^

Assalamualaikum.
salam sejahtera buat semua :)

Semua patut apply ni :)

sy dah dapat hak kerakyatan.anda?

Assalamualaikum.
salam sejahtera kepada pembaca :)

Haaa..baca tajuk entri tu balik. ye, benar,tepat sekali. sy dah dapat kerakyatan Amerika blogger. Dapat ni dr Adamainaa. Tq ye Adamainaa ^_^. meh tengok meh :)


Ok, ic nie sudahpun di abadikan di sidebar sebelah kanan ni :)

Last but not least, tq Adamainaa :)


Alhamdullillah. bertuah dalam segmen Adamainaa :)

Assalamualaikum.
salam sekahtera buat semua pembaca ^_^



Rase happy sangat sebab bertuah dalam Segmen : saya nak !
Tq buat Adamainaa sebab bakal buatkan header untuk blog sy nie. ^_^
no 8 memang no yg bertuah!!
keputusan penuh, klik SINI

kawan2, jom singgah blog Adamainaa :)


suka blogwalking,tapi line yg x suka :(

Assalamualaikum.
salam sejahtera buat pembaca yg budiman.

Line tenet sangat slow ye mengalahkan kura2 sekarang. :(
Dapat juga jalan2 di blog mereka mereka yg lain.
tapi loading sgt lambat :(

maaf kalau x dapat singgah blog kamu.
Lain masa ye ^_^




Thursday, August 4, 2011

rindu semester baru ^_^

Assalamualaikum
salam sejahtera buat semua :)

Apa khabar semuanya hari ini? hari ni hari keempat kita sebagai umat islam berpuasa kan kan :). Mungkin ade yg sibuk membuat persiapan berbuka sekarang nie. Bagus2. memasak lebih baik dari membeli.lebih jimat, lebih sihat,lebih puas hati! Sekarang di nilai cuaca mendung, guruh kedengaran tapi takde pulak hujan yg turun. ^_^

Lambat lagi rasenye nak masuk semester baru. Dengar cerita mereka mereka tu cakap kuliah start 12 september. Okey, kena duk rumah sewa plak la kan. Rumah sewa tu pun belum tengok lagi. Tah macam mane rupe dan keadaan rumah tu pun tak tau la kan. Duduk satu rumah 7 orang dengan sewa RM700 sebulan. ok lah kan? Yelah, nak duduk kolej dah x dapat dah. Nak kate tak aktif rasenye kebanyakan aktiviti kolej sy join. ape lagi la yg tak cukup eh.bias? haha. entahlah. xde rezeki mungkin. terima je lah. ^_^

Hari ni entri pendek. maaf. rasa tak berapa sihat. Lain kali sy cerita panjang2 lagi okey? selamat berpuasa semua ^_^


Segmen Miss Nadya :: Saya Seorang Blogger Wanita

Assalamualaikum.
salam sejahtera buat semua :)

kali ni nak join segmen ni
Klik banner ni okey!
Dianjurkan oleh MISS NADYA

Saya Syuhada, dan saya seorang blogger wanita ^_^

Jom join ramai2 k :)