Saturday, September 27, 2014

Presentation

Assalamualaikum dan selamat pagi

Harini menaip dalam kelas. Masa kursus ni ade tugasan. Ade assigmnet. Cume x boleh reveal saje ape yg dipresent dan tugasan ape yg dilakukan. Alhamdulilah dah lepas tadi presentation. Lega. Dalam kesakitan kot present td. Gigih je lah. Sekarang kite sengih je tengok orang lain present. Present ni ade 2 org. Senior dgn yg baru. So org baru la yg wajib present. Alhamdulillah dpt senior yg sgt mmbantu. T kasih kak Niza (:

Petang ni rehat. Dan tak sabar. Dah menghitung waktu je sekarang. Rindu. Cepat la smpai k awak (:

Friday, September 26, 2014

New career

Assalamualaikum
Selamat malam 

Akhirnya dalam kekangan waktu berkursus ni harini sempat juge nak menaip. Masuk kerja dengan perkhidmatan awam ni tak start bertugas lagi dah dipanggil join kursus sebulan setengah. Sekarang baru nak masuk dua minggu. Lama lagi dapat balik. Tapi esok kesayangan nak datang melawat. cant wait ^^

Seronok berkursus sebab dapat kenalan baru yang rata-ratanya lebih berpengalaman dari aku.Dan ramai juge yang lebih tinggi pangkatnya dari aku.  Rase jahil gila sebab tak tahu ape ape pasal jawatan yang aku sandang ni. Alhamdulillah dorang sangat banyak membantu dan bagi dorongan. Mula mula aku macam tak yakin je yang aku boleh buat kerja ni tapi sekarang aku nak tanamkan dalam diri aku, cabar diri sendiri. Orang lain boleh kan, so aku pun mesti boleh. InsyaAllah :)

Mase berkursus ni banyak tugasan nak kene buat, tugasan individu, berkumpulan, ade program anak angkat dan wataniah sekali. Sekarang ni kejap lagi pun nak kene turun bilik bawah buat tugasan dekat sane dgn senior. Ok, till then, ade mase terluang kite smbung lagi.

Wednesday, September 10, 2014

serabut

dulu..pandai je nak handle kalau datang tiba tiba mcmni.

sekarang.. entah.
sampai terpaksa sakitkan orang lain.

Perlu ke macam ni Syu

Maaf -


Tuesday, September 9, 2014

9/9/2014

Assalamualaikum..

Dah lewat jam 1 pagi. Tak mahu tido lagi sebab nak teman seseorang dari jauh. Kesian orang tu kena buat kerja time orang tengah syok tido waktu macam ni. Sabar ye awak, buat kerja elok elok, walau takde depan mata, kite teman dari jauh je ye.. 


Ehem, nah ... (: 


Terlintas tanya hati
Siapakah yang kan mengisi
Hari-hariku nan penuh cinta
Yang kan membawa ke syurga

Dia yang mencitaiku
Dan semua kekuranganku
Yang kan membimbingku di dunia
Menuju cinta yang kuasa

Untukmu imamku
Kuserahkan segala cintaku
Cinta yang kan menuntunku
Meggapai cintanya bersama denganmu

Untukmu imamku
Kuberikan kesetiaanku
Berdua memadu janji satu
Sambut cintaku hanya untukmu



Sunday, September 7, 2014

Eday Review

Assalamualaikum..
Selamat malam ^^

Harini tak tahu kenapa aku ade perasaan rajin sangat nak menaip. Rajin nak update blog. Macam mase jadi student UiTM di hatiku dulu dulu tu. Takpelah. Saje nak share our half big day. Tak salah rasanya kan?

The story begin..
9/7/2014 

Mama si dia confirmkan tarikh selepas berbincang dengan ibu. Jadinye tarikh yang ditetapkan jatuh pada 20 Syawal 1435H, means pada 16/8/2014 lepas zohor orang jengka akan datang meminang.hihi. Actually tarikh ni aku yg cadangkan pade ibu mulanya ^^

So we have 38 more days untuk buat preparation.. 

Door Gift - DIY
Perkara pertama yang aku buat lepas dapat tarikh tu ialah door gift. Mula mula eksaited sangat nak buat, try text si dia bg hint, katenye... "tak payah doorgift. tunang je pun.." Sempatlah tarik muka kejap diam diam. Nasib la awok takde depan mata. hee Pastu tanye ibu, nak tak buat doorgift? ibu cakap 'buat jelah kalau kau rase nak buat." Haha. So dalam fikiran aku mmng nak buat pun..Sebab yang datang meminang tu kan tetamu.. so ape salahnye kite gembirakan hati tetamu dengan sikit buah tangan kan? lagipun x membazir pun.. Door gift kite senang,cepat dan murah je (: Buat dalam 50. Tapi sayangnye takde pic yg proper. Lupe nak ambil pic doorgift ni sebenarnye. Dalam ni ade muffin, mineral water kecik ngn love key chain.





Attire & Makeup

Baju kurung peach- Jalan Tar, dapat diskaun sebab lagi 2 hari nak raya ^^

Tudung dengan veil-DIY
Susah sangat nak cari kaler yg sama dengan baju, so decide pergi beli kain dekat Jakel, jenis kain Chiffon Domonte kalau tak silap.Potong sendiri dan hantar kedai untuk jahit tepi. Yang veil pun pakai jenis kain yg sama, cume jahitkan lace je dekat atas veil tu. Untuk ukuran veil ni ikut je ukuran shawl half moon tapi besarkan sikit bahagian bawah sebab nak tutup punggung. Taknak pakai kain net sebab jarang kan, sebab shawl kite tak berapa nak besar sgt.  ^^ So siap! 

Makeup- khidmat Iejat, one of my bff and foc  and no fake eyelash and no trim eyebrow tau (:



Pelamin- DIY

Memula konon taknak ade pelamin. Tapi tetibe teringin nak ade. haha. Pastu nak demand taknak duduk bersimpuh, nak duduk atas kerusi. So,kite try la deco ikut kemampuan. Pelamin pun xde pic yg proper sangat. Pelamin yg tak berapa nak dikatakan pelamin ni kitorang buat malam sebelum majlis. Buat sesimple yg boleh. Simple tapi penat sebenarnya .. Barang semua pakai sendiri punya kecuali kerusi ngn bunge. pinjam sepupu . Hehe ^_^ Kononnye tema peach putih tapi dah macam macam kaler yg ade. Ah..biarlah.. asalkan ade. Malas dah nak fikir masa tuh. Cantik jugak pelamin ciptaan aku. haha



The hantaran-DIY
7 berbalas 5

From him
Sireh,buah,kek,kain pasang,cincin tunang dan risik

To Him
Sireh,buah,kek,Tshirt+belt+wallet,biskut.coklat.coklat lagi

Gubahan hantaran ni pun gubah sendiri je, cucuk cucuk je bunga tu ikut sesuka hati. Kalau tak nampak cantik bukak balik and buat lagi smpai puas hati. Simple je pun. bertunang je kan? Lagipun macam takde masa sangat sebab kerja shift tak menentu, dengan takde kat nilai sebab sewa kat kg Baru KL. So time cuti sekejap je boleh balik Nilai and siapkan mane yg perlu.



Takpelah, tunang ni kite buat mana yg mampu je.Simple but nice. Yang paling penting pun sekarang ni dah genap 3 minggu jadi tunangan orang..yeay !!


Makcik sidia sarungkan cincin risik dulu, lepastu baru Mama Si dia sarungkan cincin tunang dekat jari manis kite. ^^





Semoga aku dan dia kuat menempuh semua dugaan di alam pertunangan ni. Semoga kita sama sama kuat ye awak. InsyaAllah . Semoga ikatan ini berkekalan ke jinjang pelamin dan sehingga ke syurga.

Friday, September 5, 2014

September 2014

Assalamualaikum..
Selamat malam 


Ape khabar hati harini?
Semoga sihat dan baik baik je hati tu.
Insya Allah..

Dah masuk September 2014!
Cepat sangat masa berlalu rupanya.Banyak perkara yang dah jadi dalam hidup aku since last post. Ade benda yang memang dijangka, ade yg datang tiba tiba juge. Sebenarnye macam banyak yg nak di share tp tengoklah tahap kerajinan diri ni. Kite try pendekkan okey. Tak reti nk cerita panjang lebar pun dan tak tahu nak mula dari mana. 

Acceptance of Resignation
Baru received emel daripada HR department. Notis resign dah hantar awal 25hb yg lepas. Selepas diambil kira annual leave dengan replacement off day, so dapat bercuti awal. Buat sedikit persiapan dan rehatkan diri sekejap sebelum masuk melapor diri untuk kerja baru 15/9 ni. Perasaan berhenti kerja? Entahlah.. Tapi ade rasa macam nak pergi kerja balik. Tak biasa rase duk rumah lama lama macam ni. Nantilah, next entri kalau ade kelapangan dan rajin menaip,kite buat satu entri khas pasal kerja baru pulak ye.

Sekarang..
Dengan status baru sebagai tunangan orang, memang aku selalu ingatkan diri, Ingat yg aku dah mula ade tanggungjawab lain sekarang. Bakal ade satu lagi family. Bakal jadi salah seorang ahli keluarga orang lain. Bakal jadi isteri, bakal jadi ibu, bakal jadi menantu orang dan bakal ade kehidupan baru.

Ya Allah, kadang aku takut, aku takut tak dapat sesuaikan diri sendiri. Sebab aku tak pandai semua tuh.. Tak pandai nak berbudi bahasa dengan orang tua, tak pandai nak berbual, tak pandai nak ambil hati, tak pandai nak melayan budak budak, ape yg selalu aku buat diam dan senyum smpai orang naik bosan. Sebab family aku pun jenis yang masing masing buat hal sendiri. Tapi si dia macam faham isi hati ni, selalu cuba nak bagi aku biasakan diri dengan family dia. Terima kasih awak sebab terima seadanya diri ni. tqsm (:

Sampai sini saje untuk malam ni.. Esok lusa kite update lagi^^