Wednesday, December 11, 2013

Bahagia :)


Assalamualaikum..


Photo: Assalamualaikum & selamat pagi (;

#MissSecrett.

Hanya engkau yg maha mengetahui...InsyaAllah, bahagia itu pasti akan datang dan kekal.

Saturday, August 17, 2013

August

Assalamualaikum.

Lama dah tak menaip.Sumpah  rindu nak belek blog sendiri! Harini sabtu, raya ke10 dah kita. Rasanya baru aku dapat berehat dengan aman damai dekat rumah memandangkan esok lusa pun cuti jugak. Perubahan jadual kerja yang tak menentu selalu buat aku rasa tak sedap badan dan mcm nak demam je selalu. Tapi ni lumrah. Baru nak mulakan hidup dan pgg duit sendiri. Kenalah sabar dan teruskan perjalanan.

Kerjaya. Aku rasa aku suka kerja aku sekarang.buat aku jatuh hati. Hari hari tak terlepas kena maki hamun dari customer yang tak sabar dan tak faham. tapi tu la cabarannye. Kalau tak tahan kena maki janganla berangan nak apply kan. Tapi bukan semua customer mcm tu. Lebih ramai lagi customer yang berbudi bahasa dan beradab serta menghormati orang lain. Bila handle customer mcm ni, rasa seronok dan dihargai. Boleh hilang segala lenguh letih dan stress dalam kepala. Yang paling best, balik kerja tak payah fikir apa nak buat untuk esok. 


till next entry

Monday, June 10, 2013

Manners

Assalamualaikum.


Terlalu ramai orang yang baik dalam dunia ni. Bersangka baik, berbudi bahasa dan bertolak ansur. Tak kira bangsa dan agama. Tak kira siapa pun. Observation sepanjang minggu ni, ini hasilnya.


Sorang budak india offer seat dalam tren pada aku walaupun dia nampak sangat letih dan tak bermaya.

Sorang pemuda cina offer seat die pada seorang mkcik melayu, walaupun die baru je duduk beberapa saat.

Seorang pemuda cina pimpin tangan sorang atuk melayu lintas jalan.

Seorang gadis india pimpin tangan pakcik melayu yang buta untuk turun tangga. 

Seorang pakcik melayu sanggup matikan talian telefon sbb nak tolong tarik moto aku yang tersangkut dengan motor lain.heheh :p

Seorang pakcik Cina yg hensem dan bersuit dengan ramahnye memberi pertolongan dan menunjuk arah jalan mase aku sesat tak jumpe arah nak pergi tempat kerja. heheh (:

Bangga jadi rakyat malaysia!





Saturday, May 25, 2013

Konvo

Assalamualaikum

Lama dah tak menaip. duduk rumah goyang kaki pun malas. Ade streamyx laju pun malas. Heh. semua malas, ape nak jadi.

Tarikh 12 May 2013. Hari ahad , sesi konvekesyen ke 78. Sidang 4.

Dengan ini, secara rasminya dah mengenggam segulung ijazah. Dulu masa sekolah rendah, cikgu bising suruh belajar rajin rajin sampai dapat segulung ijazah. Ni dah dapat dah, tapi xde feel sangat pun. Ehh..


Terima kasih atas sokongan. 




Friday, May 10, 2013

Welcome New Baby :)


Assalamualaikum, 
salam sejahtera semuaa

Aku dah ade compact kamera yang baru menggantikan Olympus Fe pink kat bawah ni.

Olympus Fe2040


Olympus ni beli lama dah, mase final year diploma dulu. Beli pun sebab nak simpan kenangan dengan kawan-kawan. Tapi sayang, indah khabar dari rupa, kamera ni tak sebagus seperti yang dicang-canangkan. gambar selalu blur dan gambar waktu malam tak cantik. Bukak aku tak reti guna, dah segala features dalam tu aku dah selongkar kot. Padan muka, sapa suruh tak study dulu sebelum beli. Harga kamera ni RM799.


Panasonic Lumix DMC-S2

Teman pengganti sekarang ialah Panasonic Lumix DMC-S2. Ni kamera murah je,Beli dekat dealer Panasonic kat Nilai ni RM399 dapat free camera case dan juge memory card. Tapi kalau beli online lagi murah, RM350 pun dah dapat dah camera ni. So belajar dari kesilapan, memang dah study dulu and memang dah aim kamera ni. Kalau beli kamera DSLR mahal, pastu tak reti den nak guna.Memang niat nak beli yang murah je, sebab kamera compact mcm ni bukan tahan lama sangat pun. Better beli yang murah tapi kualiti gambar tu cantik (:

Btw,Sebenarnye aku nak purple. Tapi akhirnye terpaksa rela beli yang pink. kenapa pink? sebab kat kedai tu ade stock pink je. Malas dah nak cari kat kedai lain. Pink pun boleh. Kedai kamera pun tak banyak sangat deh kat sini. So, welcome my baby Lumix. Sila siap sedi berikan khidmat yang terbaik untuk aku.


ok dah, bye!

Wednesday, May 8, 2013

wordless wednesday



Sedih

google

Aku sedih sekarang.
kadang-kadang sedih datang tiba-tiba, tak dijemput tak diundang tak bersebab.
kadang kala sedih datang atas sebab yang disengajakan atau tak tersengajakan.
kadang marah terlampau, kadang terusik hati sendiri dan yang lain.
ini semua punca.


Tolong fahami diri ini.


Friday, May 3, 2013

Overthinking

Assalamualaikum.
Selamat malam semua :)


Photo: Overthinking...

Overthinking.
Terlalu banyak berfikir.

Mcm dlm gmbar dekat atas tu, kepala boleh meletup 
Stress. Tekanan. Runsing. Tak boleh tido malam. 

Ini berlaku pada semua orang.
cuma tolong sedar diri.Sampai bila mahu begitu.
Bangun, face it. Cabar diri sendiri, solve it.

Intai dari sisi positif.
Semua yang berlaku ada hikmah.
Semua masalah ada cara penyelesaian.
Lambat atau cepat pasti ada hasilnya.

Jangan lupa
Tuhan sentiasa ada untuk kita (:




Sunday, April 7, 2013

Kisah baru.

Alhamdulillah..

Sudah bekerja, sudah mampu menyumbang untuk keluarga. Rasa gembira tak terkata. Syukur ya Allah. Terima Kasih   (:

Sunday, February 24, 2013

Alhamdulillah, bakal menggenggam segulung ijazah :)

Assalamualaikum
selamat pagi salam sejahtera :)

Haritu result untuk semester akhir dah keluar. Syukur alhamdulillah. Tamat degree dengan jayanya. Bersyukur sgt dengan apa yg dapat, walaupun pointer x banyak mana, tapi sekurangnya meningkat dari sem lepas. Masih kekal 3 pointer dan ke atas. Sambung master? Masih belum terlintas di fikiran lagi. Bukan sebab tak mahu belajar, tapi biar aku merasa pengalaman bekerja dulu. Biar sama sama seimbang. 

Till next entry

Monday, January 28, 2013

Ramlee Awang Murshid-Aku bercerita (:

Assalamualaikum..

Ramlee Awang Murshid. Aku salah sorang peminat tegar karya beliau.

Pertama kali teruja baca novel Ramlee Awang Murshid ni masa aku form 5, Masa tu terbeli buku trilogi novel bagaikan puteri yang pertama. Isi kandungan sangat menarik. Lain dari yang lain. Bahasa indah tapi penuh simbolik. bestnye bestnye. Sampai adik dan abang2 aku pun terpengaruh jugak. kadang kadang diorang yang beli buku-buku tu. Boleh kate aku ade semua koleksi RAM ni. tapi ade yang pinjam tak pulang pulang. sedih betul la dengan orang-orang yang macam ni. 



Ni novel terbaru RAM. Tak baca lagi buku ni. Baru beli semalam dekat Jusco masa keluar dgn ila n Rahman. tengok cover pun dah macam tertarik kan nak tau isi kandungan die. 

Berbalik pada perjumpaan bertiga seronok gts, sebab dah hampir setahun tak jumpa rahman sejak kerja part time dulu. Ila hari hari pun jumpa. Terima kasih sebab belanja kami pizza petang tu  (:

Till next entry :)

Susah nak faham orang kan?

Assalamualaikum.



Hati ni kadang kadang payah nak di tafsir. Kadang-kadang rasa selesa. tapi kadang-kadang rasa janggal.. Kadang-kadang rase sangat diperlukan, tapi ada kalanye terase dipergunakan.

Emosi senang nak faham.Boleh jangka dari riak muka.. nada suara..tapi perasaan? susah !

Sahabat.. kawan.. teman.. kekasih.. atau satu perasaan lain yang sukar diungkap. mana satu hati itu tuju? Susah nak faham, susah nak terima kenyataan bila harapan semakin tinggi. Penat !

Aku masih mampu bertahan dengan semua permainan perasaan ni. walaupun penat. tapi aku kuat.


Till next entry...


Saturday, January 26, 2013

Tamat zaman belajar, memori paling indah.

Assalamualaikum. 
selamat pagi.salam sejahtera.

Dua minggu lepas (17/1/2012) lepas habir paper Taxation II, insyaallah tamatlah sudah kehidupan kami  sebagai seorang pelajar degree. Alhamdulillah, sekarang semuanya bergantung pada keputusan final exam nanti. 

Perasaan aku?  xde perasaan sangat kot. biase je. Mungkin sebab kehidupan degree ni tak memberi impak yang cukup kuat sgt bagi aku. Tapi kehidupan di Shah Alam aku cipta banyak memori. memori indah cukup indah dan tersangat indah di Shah Alam ni. Shah Alam tempat aku belajar berdikari, tempat aku belajar menguruskan hati dan tempat aku belajar mengenali kawan dan lawan.


Till next entry :)


Wednesday, January 2, 2013

Confused

Assalamualaikum.
selamat petang dan salam sejahtera.

Rasa nak demam! 

Tadi baru kena hujan. Hujan lebat. Habis basah kuyup. Nasib baik beg laptop ni tebal, selamat laptop and notes and buku and barang barang lain x basah. Fuhhh.. Ni semua punca dari pakcik teksi tu la. Beliau tu taknak masuk dalam kolej. Nak marah x berani. Dah la hujan lebat. Die lelaki aku perempuan. Macam macam boleh jadi kan. Tapi alhamdulillah, selamat sampai.

Naik teksi terus pergi kolej, sebab nak ambil motor dan singgah fakulti dulu. Ada appointment dengan madam Nabilah. Ade part yg still blur lagi. Tapi madam call gtau yg die x boleh sebab nak ambil anak dia. So, madam terangkan la dalam fon tentang part tu. Last2 madam cakap, sebenarnya part ni x masuk exam esok. x payah baca !   haha (:

So, lepas sampai kolej, tunggu hujan reda sikit terus balik rumah sewa. Masa tu memang rasa pening dah. Dgn basah kuyup lagi. dengan sejuk lagi. dengan selsema lagi. sampai rumah terus pergi kedai runcit beli panadol soluble, dengan harapan selsema ni cepat hilang secepat yang boleh. 

itu tadi.. tapi sekarang... confused.

Keliru dgn hati.  Pening. makin pening lagi bila kena hujan ni. Ah sudah, hati sila kuat. Akal mohon waras. Takde ape yang akan berubah. 


Till next entry,



Tuesday, January 1, 2013

2013

Assalamualaikum
salam sejahtera :)


Selamat tahun baru. Non-officially nye sekarang da 24 tahun. Umur yang matang. Orangnye tak tau la matang ke tak. Dekat rumah pun still main cikgu-cikgu, main masak-masak, main emak-emak dengan anak anak jiran dan saudara kecik. Haha !

Tak lama lagi non-officially nya jugak aku akan graduate. Sekarang pun tengah study week ni. Doakan aku lulus dengan cemerlang ye (:

Mencari kerja. 
Ni perkara yang selalu bermain di benak dan hati sanubari. Susah kan sekarang nak cari kerja. Graduan yang cemerlang pun bersepah yang menggangur. Mungkin mereka nak cari kerja yang sesuai dengan kelayakan. Mungkin juga mereka nak buat bisnes sendiri, jadi usahawan berjaya. Tapi sebab nye hanye mereka je yang tahu kan. 

Tak kisah. Untuk permulaan ni aku tak kisah nak kerja apa pun. Walaupun kerja tu bertaraf SPM je. Well, sekarang semua kerja mahukan pengalaman. Mungkin rezeki kita nak dapat kerja elok masih lambat lagi kan. So, tak kisah. Dan alhamdulillah, since rumah family dekat Nilai, senang sikit. Dekat sini banyak peluang kerja, dan banyak public transport. Cuma kena usaha lebih untuk mencari. Dia xkan bergolek terus datang kat kita kan? Jangan terlalu memilih, terima apa yang datang dulu. Tapi kalau boleh pilih ape yang terbaik untuk diri kamu.

Till next entry.