Friday, July 31, 2015

Belajar Sabar

Assalamualaikum
Salam Jumaat, selamat petang.

Seminggu dua ni ade je yg x kene dengan aku. Aku cepat sangat nak marah.

kau rasa?

Camne tak rasa nak jadi hulk bila orang masuk bilik opis then guna barang aku tanpa izin? 

Camne tak rase marah bile pembekal konon nak hantr quotation jam 12 tapi sampai sekarang tak muncul-muncul? sampai aku nak je call then marah pembekal tu and cari pembekal lain yang tak menyusahkan hidup aku.

Camne tak rase nak lempang je muka orang bila orang tu sibuk nak push push aku buat bende yang bukan kerja aku? well.. memang taklah aku nak buat kerja kau. buat bodoh boleh lah. Aku banyak lagi kerja nak buat tahu?

tapi nasib baik aku tak buat semua tu.

hingga sekarang memang aku boleh sabar. 

tapi bila kesabaran aku hilang... jangan nak menyesal lah.

k bye



Friday, July 24, 2015

Selamat Hari Raya

Bismillah..
Assalamualaikum wbt

Selamat hari raya !
Harini raya yang ke-8 dah kita. Tahun ni punya raya berbeza dari tahun lepas, sebab tahun ni raya dah ada suami. Dah ade keluarga baru. Alhamdulillah

Tahun ni beraya di Nilai, N.Sembilan. Kampung halaman tercinta. Pagi raya pergi surau untuk sembahyang raya, pergi ziarah kubur, pergi rumah saudara mara di Nilai dan Banting. Lepas habis beraya di Banting terus gerak pulalang ke Jengka, tapi kami balik rumah di KL dulu, rehat-rehat jap buat kopi terus gerak ke Jengka. Alhamdulillah.. jalan tak jammed,

Raya di Jengka?
Boleh lah, walaupun hati meronta-ronta teringat lampung halaman. Raya ke 2 tu kami duduk rumah je. Raya ke3 baru pergi berjalan, tu pun xde jalan mana sangat sebab mama dah start bukak kedai raya ke 2 lagi. so pergi la kekedai tolong ape yang patut kan.

Kehidupan sekarang dah ade 2 family, which is aku masih belum boleh terima perubahan ni hundred percent. Kadang kadang aku akan persoalkan sendiri. kenapa family 1 lagi macamni macamtu, tak sama dengan famili sendiri. Kadang-kadang aku rasa macam nak memberontak dan akan fikir bukan-bukan, then mula stress smpai menagis sorang-sorg. Tapi family mertua layan aku baik je. okay sesangat. Aku pun tak tau kenapa kadang ade timbul perasaan negatif ni. Entahlah. mungkin Cuma mainan perasaan dan emosi aku je lelebih. Entahlah. tak tahu !

tapi raya ni yang paling best nye sebab dapat jumpe 2 orang kesayangan buah hati ulam jantung aku. Alif Zikri dan Afifah Hanani. sayang betul aku kat dorg berdua. Dah aku buat macam anak sendiri pulak. Nak sangat ade anak permata hati comel macam budak berdua tu. Doakan aku ye. ^^

sampai sini dulu, till then 




Monday, July 13, 2015

Trying to Conceive (TTC)

Assalamualaikum
Salam Ramdhan..

Harini genap lah usia perkahwinan kami yang ke 5 bulan 3 minggu (:
Alhamdulillah, bahagia di samping suami.

Dalam masa 5 bulan lebih ni, ramai dah tanya bila nak mengandung? bila nak ada isi? dan sebagainya.Jawapan aku mudah, Rezeki ada, cuma tak tahu bila. InsyaAllah, tolong doakan aku, next month ke atau next next month ke, semoga ade berita baik buat aku dan husband.  Aminn. Dulu aku rasa annoying je kalau orang duk tanya-tanya ni, tapi sekarang aku malas dah nak fikir. Hati sendiri kena jaga jugak kan. Rezeki semua orang kita bukan tahu. cepat ke lambat ke.

Usaha?
Mesti lah aku ada usaha jugak untuk dapat zuriat sendiri. Biarpun orang selalu sedapkan hati aku suruh honeymoon dulu sebab baru lagi kawen tapi aku tetap la kene ade usaha kan? Firstly, aku banyak kan google tips2 dan petua2 untuk TTC ni. Aku jugak join group di facebook untuk golongan yang ingin hamil. Dekat sini join lagi group whatapps. Banyak kenalan berkongsi pendapat dan cerita yang aku kenal. Baru aku tahu, ramai lagi yang dah kahwin berbelas berpuluh tahun belum dapat rasa nikmat mengandung tu. Kalau dorang boleh sabar dan tak pernah berputus asa, aku yang tak sampai setengah tahun kahwin ni nak cakap apa lagi? ye, yang penting aku usaha.Aku jugak mula jaga pemakanan aku, aku dah tak ambil caffein lagi, sebab dulu aku gila dgn nescaffe. Aku tak makan maggi lagi, di mana maggie tu adelah makann kegemaran aku sejak dulu. Aku jugak guna OPK untuk cari waktu waktu subur aku. namun masih belum rezeki lagi, aku redha. Aku tau suami aku sentiasa ada dengan aku untuk kuatkan aku.^^

Malam tadi ade try buat susu kambing dengan kurma, which is orang kata antara petua mustajab jugak. Tapi pakai susu kambing segera aje, blend dgn kurma.Eh sedap jugak. rasa macam air susu coklat. tapi syarat dia kene minum dengan husband. Takpelah. nanti nak try cari susu kambing segar then blend dgn kurma ajak suami minum sekali. Tengoklah lepas raya nanti ke kan. Doakan aku ye

Till then, jumpa lagi next entry ^^

Thursday, July 9, 2015

Vitamin supplement tambahan

Assalamualaikum....

sihat tak harini?
Alhamdulillah..

Harini nak cerita pasal mende ni.
Sebab ape?
sebab nak sedarkan diri sendiri supaya mendisiplinkan diri. Grr

Alkisahnya,
start makan vitamin dan supplemnt sejak zaman degree dulu.
Vitamin dan makanan tambahan ni penting untuk orang macam aku yang makan tak terjaga sangat ni.

Ni yang aku makan waktu zaman study dan bila dah kerja:
VCO (ni makan waktu study sebab jadi dropship jual VCO ni)
B Complex
Vitamin C
Evening Primrose Oil
Omega Minyak Ikan (ibu yang belikan)

Beberapa bulan sebelum kahwin da start consume asid Folik.

Sekarang

Untuk detox dan pecah lemak:
Dutox Tea Total Image
Lechitin

Vitamin dan Supplement
Asid Folik
Vitamin C (Yg ni guna brand Redoxon, sedap sangat ^^)
Vitamin E
Pati Delima Gulsan
Susu Kambing

tapi nak dapat hasil yang memuaskan kena la disiplin cik kak oi.

aku ni pun rase nak ketok diri sendiri je selalu
dah kenapa asik skip je nak makan ?
Beli rajin pulak. Aigoo

Lepas ni kene buat jadual makan supplement biar tak lupa.
* Ni kalau suami baca mesti geleng kepala, sebab aku dok sebut2 je selalu tapi buatnye tidak. huhu

Doakan aku berjaya mendisiplinkan diri makan vitamin dan supplemen untuk kesihatan diri ^^


Tuesday, July 7, 2015

Lulus. Yeay

Assalamualikum..
Alhamdulillah.

Lulus?
ape yang lulus?
heh.

Exam
Peperiksaan Jabatan = Lulus
Peperiksaan Undang-Undang JPA (2 Paper ) = Lulus
Tapisan Keselamatan: Lulus

Lulus dengan sekali ambik je tau (:

Semoga cepat dapat sah jabatan dalam perkhidmatan awam. Aminn...

tapi...tumpang sedih jugak..
ade juga kawan-kawan lain yang kandas,
mungkin bukan rezeki dorang untuk lulus kali pertama..

dan bukan tu je..


Gaji
bulan ni dah start kenaikan gaji tahunan aku.
which means gaji naik dalam 10% jugak dari gaji pokok ^^
okey lah tu kan?

bersyukur atas segala kurniaan mu ya Allah..

Thursday, July 2, 2015

Tergantung

Assalamualaikum..

Saya yang menurut Perintah.. huh!
Menurut perintah sampai tergantung macam ni.

Apa yang tergantung? gantung?
Jgn fikir lebih lah. Orang cakap pasal kerja ni.,

Jabatan aku tengah buat reorg..so jawatan aku sekarang ni gred jadi lebih tinggi. So maksudnye aku dah tak pegang jawatan ni lagi. Pegawai baru tu pun dah lapor diri. Dan dia kan duduk di tempat aku duduk sekarang. Tempat kerja yang penuh privasi bagi aku.

Jadi sekarang aku terumbang ambing. Pengarah cakap aku just stay je smpai lah dapat surat lapor diri. Lapor diri ke mana? Entahlah. Better kalau dapat kat negeri. Kalau dapat kat tempat lain? aduhai.. harapnye dekat2 jelah dari sini.. taknak la berjauhan dengan suami.

Satu lagi hal..

Disebabkan pengarah suruh aku stay je lagi.. so persoalannya mana aku nak duduk? apa aku nak buat? dah tentu la bilik persendirian yang ade aircond dan peti ais ni aku kena bg dekat pegawai baru. Dah memang tempat dia pun kan sekarang. Bukan tempat aku lagi..

So nak kene menumpang tempat penyelia? nak kena menumpang tempat cikgu cikgu?

buntu.

Aku harap semoga aku kuat dan tenang.