Sunday, July 31, 2011

[salam ramadhan] Lafaz niat puasa,doa berbuka dan doa selepas berbuka.

Assalamualaikum.
salam sejahtera buat semua.


Telah diumumkan dlm tv td yg esok puase kan.. Jadi jngan lupe baca niat puase ye :)


Lafaz niat pusa sebulan:
niatsebulanpuasa Ramadhan | Cara Lafaz Niat Puasa serta Doa Berbuka Puasa dan Doa Selepas Berbuka
Sahaja aku berpuasa keseluruhan bulan Ramadhan kerana Allah Ta”ala


Lafaz niat puasa harian: 

 niatharianpuasa Ramadhan | Cara Lafaz Niat Puasa serta Doa Berbuka Puasa dan Doa Selepas Berbuka
Sahaja aku berpuasa esok hari menunaikan Fardhu Ramadhan tahun ini kerana Allah Ta’ala

Doa Berbuka Puasa 

 doaberbuka Ramadhan | Cara Lafaz Niat Puasa serta Doa Berbuka Puasa dan Doa Selepas Berbuka
Ya Allah bagi Engkau aku berpuasa dan dengan Engkau beriman aku dengan rezeki Engkau aku berbuka dengan rahmat Engkau wahai yang Maha Pengasih dan Penyayang.

Doa selepas Berbuka 
doasesudahberbuka Ramadhan | Cara Lafaz Niat Puasa serta Doa Berbuka Puasa dan Doa Selepas Berbuka
Ya Allah! Kerana Engkau aku berbuka puasa dan kepada Engkau aku beriman dan atas rezeki dari Engkau aku berbuka puasa telah hilang dahaga sudah menjadi basah segala urat. Ya Allah! Aku minta diampuni dosaku dengan rahmat Engkau yang meliputi segala sesuatu.

Selamat berpuasa semua!! ^_^ 



[Segmen] Pengalaman Puasa Pertama

Assalamualaikum..
Salam sejahtera buat semua pembaca :)

Haa..rajin betul kan sy nak join segmen2 minggu nie ^_^
kali ni nak join segmen deqlis pulak lah..


Kebetulan lah pulak kan pagi tadi anak jiran sebelah datang makan2 kat umah sy nie. Si budak kak nik ni dah darjah dua tapi belum penah puase penuh lagi..hehe :)

Ibu          : kak nik, esok kak nik kena puasa penuh tau"
Kak Nik : Habis kalau lapar macam mane?
Ibu          : Kena puase gak  la.
Kak Nik : Tengoklah..hee (buat muke seposen die tu )

Sy yg tengok ni pun sengih2 je lah kan. Tibe2..

Ibu:    "Kau dulu lagi teruk kak, mase first puasa meraung raung kelaparan.
Saya:  "Ehh..mane ade"
Ibu:   "Iye, kau mane nak ingat"

Haha.. dalam hati terfikir2..ade ke sy meraung-raung dulu? huhu.. Tapi atleast sy puase gak la hari tu. kan kan.. Dulu saya selalu puase penuh bukannye sebab bersemngat memng nak puasa penuh. Tapi ayah dah janji nak bagi RM1 untuk satu hari puase penuh. Kalau sebulan puase penuh, dapat lah RM30. Wahhh.. terase macam org yg paling kaye dlm dunia ni kan, walaupun RM30 jek..hee.. :)

Ehem.. ade gak time sy skip puase. ape lagi. curi2 minum air paip mase amik wuduk n mandi n curik2 makan kuih raya. haha.. Kebetulan sy lah penolong setia ibu membuat kueh raya kan kan. So mane boleh lepaskan kueh raye yg sedap dan panas yang ade di depan mata..  hehe ^_^


Memang tak ingat sangat pengalam puase mase kecik2.. yg saye ingat ayah selalu belikan bunga api malam puase tu. n abang2 sy pun slalu habiskan duet beli mercun. Fuhh..best sangat malam puasa. Time ni lah Jalan yg sunyi kat kampung ni jadi meriah dengan budak2 yang sibuk eksyen tunjuk bunga api dan mercun masing2.Kalau mase tu bunga api dan mercun dalam simpanan dah habis, maka malam tu jadi malam yg sangat sedih. Budak2 lain mane nak bagi share dorang punye bunga api. Lagi lah eksyen main depan2 sy ni ha. Kedekot betol.Huh. maka malam tu sebelum tido dah berazam esoknye nak ajak ibu p kedai beli bunga api banyak2 n tunjuk kat budak2 lain yg sy dah ade bunga api yg lagi banyak dari dorang tuu.. hehehe.

kepada deqlis, ok tak cite simple nie? ok la kan.. huu. Okeh, till next entry ye :)



Segmen | Rancangan ku dihujung minggu..menjelang ramadan..

Assalamualaikum
salam sejahtera buat semuanya.

Hari ahad yg indah ni nak join segmen lagi. hehe ^_^

Klik banner ye :)

Okey, memandangkan kemungkinan esok akan puasa, so hari ni kami bergotong royong membersihkan rumah.Ibu dan ayah bersihkan luar rumah, saya dan adik pula bersihkan dalam rumah. Dan kejadian ni dah pun berlaku awal pagi tadi sesudah sarapan pagi ye :)

Petang ini ibu cakap nak balik kampung kejap. Nak ziarah kubur arwah atuk dan nenek. Tapi belum tahu lagi jadi atau tidak. Sebab dengar dengar ade orang nak dtg rumah petang ni nak masuk meminang. Haha. Bukanlah, nak amek rambutan. Rumah sy mmng banyak pokok rambutan yg sudah masak ranum. Jadi ibu n ayah pun ajak la kawan2 dorang dtg rumah kait rambutan ^_^

Andainya puasa esok, malam nie mungkin kami akan ke Masjid Bandar Baru Nilai untuk sembahyang terawikh. Jemaah mungkin tak berapa ramai sangt mcm tahun2 yg lepas sbb budak USIM sedang cuti sem kan. 

itu je lah perancangan tuk hari ni :) Till next entry ^_^







segmen: cari kawan sama bulan lahir islam sempena ramadhan

Assalamualaikum.
salam sejahtera buat semua pembaca yg budiman :)

Di pagi ahad yg indah ini jom same2 join segmen ini.


Klik banner untuk join ye :)

Tuesday 10 Raby` al-awal 1410 A.H.  

so ade sape2 punye tarikh lahir yg serupa dgn sy x? ^_^

Saturday, July 30, 2011

Alfatihah buat Ashraf Hafiz:Aleesha

Assalamualaikum
Salam sejahtera buat semua..





Pernah dengar tak tentang Mohd Ashraf Hafiz? Baru dapat berita terkini tentang kematian Mohd Ashraf Hafiz Abdul Aziz, 25,yang menggemparkan Malaysia dengan tindakannya ingin menukar nama kepada Aleesha Farhana.Oh ya, sumber dapat dari SINI.

Beliau menghembuskan nafas terakhir di Hospital Nur zahirah kira jam 5 pagi tadi.Sebelum tu beliau telah di masukkan ke hospital jam 3 pagi semalam akibat masalah jantung dan tekanan darah rendah..Semalam, doktor mengesahkan Ashraf mengalami serangan jantung yang tidak stabil atau 'unstable angina with cardiogenic shock'.

Katanya Mohd Ashraf Hafiz, 25, sebelum ini mengalami kemurungan selepas permohonan yang difailkan di Mahkamah Tinggi Kuala Terengganu untuk menukar kepada nama wanita, ditolak pada 18 Julai lalu.Mohd Ashraf Hafiz yang berasal dari Seberang Takir, di sini, memohon untuk menukar nama di dalam MyKadnya kepada Aleesha Farhana Abdul Aziz setelah beliau melakukan pembedahan menukar jantina di Thailand dua tahun lalu.

Hurmm...Cume arwah saje yg tahu sebab2 die buat begitu kan. Jangan terus menerus kecam si mati atas perbuatan dia. Doakan Semoga roh beliau ditempatkan bersama golongan yg beriman.. Semoga tuhan mencucuri rahmat pada simati. Kita yg Hidup ni pun pasti akan mati satu hari nanti..


 




Ben Ashaari ajak join segmen ^_^

Assalamualaikum
salam sejahtera buat semua.

Santai Bersama BEN ASHAARI

Ben Ashaari ade buat segmen.
sampai 10 malam ni je.meh la join gak :)

Die kate letak 1 gambar je :)

pic time join program anak angkat anjuran uitm :)






Friday, July 29, 2011

ipad untuk dimenangi. Best gile!! ^_^

Assalamualaikum.
Salam sejahtera Buat semua.


klik untuk keterangan lanjut :)

Sape ade kad touch n Go sila angkat tangan anda. Hehe. Sy ade dua kad touch n go. Satu kaler putih, satu lagi yg rabit tu.ala yg pink tu.. Ala Wajib kot bagi budak2 uitm s.alam ni yg xde transpot sendiri mcm saya. Naik bas rapid mane bolah pakai duet daa..Selain gune untuk bas rapid, sy gune jugak untuk nek komuter n Lrt. Senang. xpayah beratur panjang2 semata-mata nak beli tiket. xde la situasi ne tinggal tren dengan adenye kad touch n go nie.. hee :)) senang.Mudah.Jimat ^_^.

Sekarang ni pihak touch n go sedang buat promosi dan sape bertuah dapat hadiah best macam banner kat atas. Sape nak sile je klik banner kat atas ni okey :)



Nuffnang sudah kembalikan glitterati saya!! ^_^

Assalamualaikum.
salam sejahtera buat semua :)



Semalam agak terkejut bile tengok membership kat nuffang dah bertukar jadi ordinary dan bukan glitterati. So, cepat2 sy p hantar ticket kat nuffnang tanye nape lah tukar membership sy kan. So akhirnye tak sampai satu hari je status membership  dah ditukarkan ke glitteriti :) sebab nuffnang tukar status membership saya ade satu jek:
  • sbb private kan blog. sebab tu nuffnang tak boleh detect blog sy :)
hehe. so sape2 yang ade masalah yg serupa, cepat- cepatlah hantar ticket kat nuffnang ehh.

 Step 1
Buka acc nuffnang > contact us > create ticket > blogger enquiries/suggestion.

Step 2
Tulis la ape yg kamu nak tanya kat nuffnang kan.. n tunggu nuffnang reply. Boleh tengok dlm masa 1 hari kat find ticket :)

Selesai. Nuffnang akan reply tiket kamu dan kamu perlu tunggu dlm masa 4 hari untuk dapat glitterati semula. In my case, just satu hari je da tukar jadi glitterati semua. Thank nuffnang :)

Monday, July 25, 2011

Cabaran 30 hari#Hari ke29-siapa anda 10 tahun akan datang?-

Assalamualaikum.
Salam sejahtera buat semua.

Day 29: siapa anda 10 tahun akan dtg?
Rujuk entry INI

Harini sgt letih. Jadi nak jawab yg paling simple boleh? hehe..10 tahun yg akan dtg, insyaallah sy akan jadi seorang...
  • isteri
  • ibu
  • pegawai tadbir :)
insyaallah.doakan ye :)

jumpe lagi untuk cabaran 30 hari yg terakhir esok :)



Sunday, July 24, 2011

Cabaran 30 hari#Hari ke28-hobi-


Assalamualaikum.
Salam sejahtera buat semuanya

Day28: Hobi anda
Rujuk entry INI 

Hobi eh? emm..dulu mase kecik2 sy suke sgt membaca. suke gile baca komik dragonball yg abg sy beli, komik kreko yg die beli gak, pastu komik alam pewira yg die beli gak. dan komik utopia yg die beli gak..tak lupe juge komik2 doraemon kepunyaan sy yg sy beli kat pasar malam dan pasar salak..Dulu memang suke kumpul komik doraemon.Mase sekolah rendah la kisah ni berlaku kan2. lagi komik pe lagi ehh..banyak lah.. dan komik2 tu semua mungkin dah dibuang dalam sungai belkang rumah atas sebab2 tertentu.. Kalau tak dah boleh buat koleksi kat rak buku kat ruang tamu tu..hehe ^_^

Masa sekolah menengah sy suke plak baca novel kan. Nie semua terpengaruh dengan kawan2 yg giler novel. Boleh dikatakan semua kawan2 yg sy kenal mase skolah menengah dulu suka baca novel. Pergi library pun semata-mata nak pinjam novel. Siap booking siap2 novel tu kalau dah ade orng pinjam. Kalau dikenangkan balik rase macam.. tahlah.. tah hape2 kan.. haha :D

Masa sekolah menengah gak sy suke baca puisi. Kan dulu helaian akhir akhbar minda pelajar ade banyak puisi kan kan. yg mane yg saya rase best sy akan gunting dan simpan dalam fail. Kadang2 saya try la gak tulis cerpen ke kan, sajak ke tah ape lagi lah. Pastu sy bg lah kat kawan2 baca. Dulu otak ni bersih, banyak sgt idea masuk untuk menulis. Sekarang nie sy dah tak reti.. nak mulakan pun dah rasa tak bersemangat. Semua hasil yg sy dah buat dulu pun dah habis terbakar. Tak pasan mase bakar barang2 atau buku2 yg tak guna lagi, tak perasan dah terbakar fail tu.. sedih kot.. yelah, itu kenangan zaman skolah kan.. :(

sekarang? hobi sekarang mungkin online je kot. Cari maklumat pasal esemen, cari resepi untuk dicuba dan cari artikel-artikel untuk dibaca :)

salam, jumpe lagi untuk lagi 2 cabaran ^_^

Saturday, July 23, 2011

Cabaran 30 hari#Hari ke27-makanan/minuman kegemaran-

Assalamualaikum.
Salam sejahtera buat semuanya J

Day 27: makanan dan minuman kegemaran anda.
Rujuk entry INI J

Sebut pasal makanan ni yg best.  Tu lah, nape la dok tanya2 sal makanan kat orng yg suka makan ni.. ishh.. nak tak nak kena jawab gak.hehe. Jom tengok jawapan J

Makanan
Tomyam
Laksa
Nasi Goreng
Bihun sup
 Chocolate Moist cake

Minuman
 Fresh oren
Nenas
Carrot susu
 Sirap Limau
Ice Lemon Tea

Biasenye kalau makan kat kedai, salah satu makanan/minuman nie mesti perlu ade la dlm order kan. Hehe

ok , jumpe lagi untuk cabaran yg akan dtg
p/s: tinggal 3 cabaran je lagi..fuhh.. :)



Thursday, July 21, 2011

Cabaran 30 hari#Hari ke25-link blog-

Assalamualaikum.
salam sejahtera buat semua :)

Bertemu lagi dalam cabaran 30 Hari :)

Day 25: Makna di sebalik link blog anda.

Link blog sy: Asyiqin89.blogspot.com

Asyiqin tu Nama saya, Nur Syuhada Asyiqin
89 tu pulak my year of birth :)

Actually dulu link blog ni lain. Rasenye dah 2 kali tukar atas sebab2 tertentu :)

ok, till next entry.



Wednesday, July 20, 2011

Cabaran 30 hari#Hari ke24-tempat yg anda gemari untuk makan-

Assalamualaikum.
salam sejahtera buat semua ^_^

Day 24: Tempat yg paling anda gemari untuk makan.
Sila rujuk entry INI

1) Rumahku Syurgaku.


Ni bukan rumah sy ok..haha :)

Haaa..mestila paling suke makan kat rumah sendiri kan. Masakan ibu la yg paling best. Da la free pulak tu kan kan.. pastu boleh makan dengan selesanya kat sofa sambil tengok tv, boleh tambah lagi nasi dan lauk banyak banyak tanpe ade orang marah..hehe..

ok, till next entry :)





Tuesday, July 19, 2011

Cabaran 30 hari#Hari ke23-Dream wedding-

Assalamualaikum.
salam sejahtera buat semua.

Day 23: Your dream wedding :)

Ehem2. dream wedding? haha.. kalau mimpi2 nie mcm2 boleh jadi kan. Berangan nak buat majlis kawen macam itu, macam ini lah.. tapi kena jawab gak kan soalan nie.. huhu.. meh tengok gambar meh :)












haha.. berangan je tau.. actually, mase majlis kawen sy nanti,  sy nak buat yg sederhana je. tap perlu lah nak berhabis banyak sgt. Majlis cume sehari je kan :) Buat sekadar yg termampu je. Taknak la berhutang untuk buat kenduri kan kan :)

ok, till next entry ^_^






Monday, July 18, 2011

Cabaran 30 hari#Hari ke22-tarikh penting-

Assalamualaikum.
salam sejahtera buat semua pembaca :)

Day 22: tarikh tarikh penting dlm hidup anda.

10/10 - besday :)
14/5 - konvo

lagi..lagi..lagi.. ishhh.. tak berapa nak ingat sngat.. teruk betul syu nie. adoi  =.="

k, till next entry ye :)

 

Sunday, July 17, 2011

Cabaran 30 hari#Hari ke21-wajib bawabila keluar-

Assalamualaikum.

salam sejahtera buat semua.

Day 21: Benda yg wajib anda bawa bila keluar rumah :)

okey.soalan simple. suke suke ^_^

  • dompet
  • handphone
till next entry :)

Saturday, July 16, 2011

Cabaran 30 hari#Hari ke20-apa yg terjadi-

Assalamualaikum.
salam sejahtera buat semua pembaca.

Day 20:Hari ke 20.. apa yg terjadi?

Hari ni hari sabtu kan.so dr pagi sampai malam memang kat tempat kerja je lah. susun2 baju. lipat seluar, serve cuctomer. duk pandang ushar2 abg kedai hari2, p lawat illa kat mydin untuk bergosip n begitu lah rutin seharian kat tempat sy kerja nie. nak borak2 dah tak tau ape nk diborakkan. bosan je memasing. last2 buat hal sendiri. Melayan perasaan je. If ade customer dtg, baru la pi layan. lau tak masing2 duk je berangan. haha. Takpe, x lame pun wat part time kat cni. Puase nt rancang nak duk rehat kat umah jek :)

ok, cite dah habis.bye :)




Friday, July 15, 2011

Cabaran 30 hari#Hari ke19-jenis manusia yg menarik perhatian-

Assalamualaikum.
salam sejahtera kepada semua pembaca yg budiman.

Day 19: Jenis manusia yang menarik perhatian anda :)
sila rujuk entry INI

credit to google :)

sy suka tengok or berkawan dengan org yg kelakar. Means bukan jenis yg suke buat lawak bodoh macam kat tv tu. Tapi orang yg pandai menghiburkan orang lain, pndai buat org ketawa n buat orang senang untuk dekat dengan dia. Orang yg mcm ni biasenye mudah mesra dan senang didekati. Memang ramai la yg akan cepat tertarik la dengan orang2 mcm ni . kan? ^_^

ok, till next entry pulak :)

Thursday, July 14, 2011

Cabaran 30 hari#Hari ke18-beli guna duit sendiri-

Assalamaualaikum.
salam sejahtera buat semua ^_^

hari ini hari khamis dan sy cuti. Hari ini juga hari ke 19 dlm cabaran 30 hari dlm entry INI

Day 19: Benda paling mahal pernah anda beli dengan duet sendiri.

Duet sendiri? Duit ptptn tu kira duit sendiri tak? hehe.. boleh la ehh.. okeh, masa sy di semester satu diploma dulu, sy ade beli modem vodafone yg sy gunakan sampai sekarang. Harga dalam RM600 kot. Broadband dulu mahal sebab x ramai orang guna. cuma baru sekarang ni je yg da murah2 sgt.. :))


ni la modem vodafone tu :)


ok, till next entry pule :)



Wednesday, July 13, 2011

Cabaran 30 hari#Hari ke17-bilik idaman-

Assalamualaikum.
salam sejahtera buat semua ^^_

day 17: Gambar bilik idaman anda.
rujuk entry INI

ehem, tengok2 bilik nie. comey la sangat kann. mcm bilik anak patung ^_^btw, suke la bilik cmni. simple dan kemas, tapi malangnye belum mampu lagi :(

credit to google

k, till next entry plak :)

Tuesday, July 12, 2011

Cabaran 30 hari#Hari ke16-cikgu best-

Assalamualaikum
salam sejahtera buat semua.

sila rujuk entry INI ye :)

day 16: guru sekolah yg paling anda suka?

k..tak sabau nak jawab nieh..Tapi nak jawab untuk sekolah rendah je la ehh..bole tak?? huhu


1)cikgu Azlin
ermm..bukan suka kot, tapi lebih kepada ingat. cikgu ni yg selalu suke cubit2 n marah sy time darjah satu. Tak tau lah nape cikgu ni anti sgt dgn sy.. huu.. cikgu nie ajar matematik. pernah kot cikgu ni cubit sy sampai bengkak depan kawan2 sebab makan mi kari sampai kene baju. nak buat mcm mane, sy kalau makan memang comot. haha.. sampai sekarang pun comot gak. Tapi sejak hari tu sy tertanye2 kenape cikgu azlin nak marah sgt kat sy sebab baju comot sikit. sikitt je pun. budak2 lain tak kene pun.. aishh.. nasib baik darjah dua cikgu tu dah pindah..hehe..

2) Miss Tan.
Cikgu ni ajar BI. suke dengan cikgu nie sebab cikgu nie suke sangat sponsor jajan dengan buah2 buat kitorang. tapi dengan syarat sape yg buat keje dengan cepat dan betul akan dapat la jajan2 tersebut. maka kami pun buat la dengan bersungguh2 semata2 untuk mendapat jajan tam tam dan super ring atau buah epal dan oren itu..huhu ^_^

3) Puan Loi  Lee Pon
Suke cikgu nie sebab cikgu nie la yg selalu anjurkan kelas jalan-jalan2..haha. ingat lg kot, sejak drjah 5 lagi sy dah join rombongan sekolah anjuran cikgu ni ke penang. Masa darjah enam pulak kami pi Langkawi n PD. best best :)

4) Miss Kwan
Haa..cikgu ni paling digeruni oleh semua pelajar time sekolah rendah. Dulu beliau ajar sy matematik ngn pendidikan seni. cubitan die cubitan maut. sape x siap keje siaplah kau kene cubit. kalau time die mengajar, xde sape berani bercakap. pastu time die suh buat soalan kat depan, die akan pilih mane2 pelajar untuk buat soalan kat depan. kalau x dapat buat kena pulas telinga, kena cubit, kena tampar kat tangan. memnag menggerunkan. tapi disebabkan die juge peratusan bilangan pelajar yg mendapat A dlm matematik untuk UPSR sentiasa meningkat. terima kasih cikgu.. ^_^

ok, till next entry :)


Monday, July 11, 2011

Cabaran 30 hari#Hari ke15-duit satu juta-

Asalamualaikum.
salam sejahtera buat semua

day 15: kalau dpt rm 1 juta, apa yg anda nak buat dengan duet itu?




Ehem2. banyaknye la kan. kalau dpt duet byk mcm tu tibe2, boleh jadi gelap mate kejap. macam2 fikir. nak beli itu, beli ini..tapi yg terbaik mybe simpan dulu kat bank, pastu buat perancangan betul2 tentang nak buat ape dengan duet tu.. belanje kawen ke, rumah ke, keta ke, melancong ke kan.. haha.. kalau tersilap rancang nanti habis gitu je kan. :)




Sunday, July 10, 2011

Cabaran 30 hari#Hari ke14-perkara menarik-

Assalamualaikum.
salam sejahtera pada semua..

Hari ni hari ahad. so, hari ni juga kena jwb soalan ke 14.
Dalam cabaran 30 hari dlm entry INI

day 14: perkara menarik yg anda lakukan hari ini.

Hari ni sy kene amik cuti. ada majlis perkahwinan sepupu saya. sampai kampung lepas balik kerja malam ahad tu. Biase lah kan. adat masyarakat jawa nie mereka buat kenduri dari petang sabtu hingga petang ahad. kiranya kena pastikan makanan cukup la untuk 2 hari tu. ^_^. Balik kampung xde la tolong ape sgt, tolong makan jek. sebab sampai pun da lmbat, persiapan semua memang da siap. yg basuh2 pinggan n buat kerja kat belakang pun orang lelaki yg buat. so haritu memang makan, makan, makan je lah. :)) jom tgk pic sikit eh..





ok, bye. till next entry pulak

Saturday, July 9, 2011

Cabaran 30 hari#Hari ke13-beg duit-

Assalamualaikum.
salam sejahtera buat semua ^_^

tiba masa untuk menjawab soalan hari ke-13
apa yg ada dalam beg duit anda?

  • duet
  • resit
  • kad bank
  • ic
  • lesen memandu
  • kertas tulis no telefon org yg penting
  • gambar :)

ok, sampai entri yg seterusnye :)

Cabaran 30 hari#Hari ke12-beg makeup-

Assalamualaikum.
salam sejahtera buat semua. ^_^

kali ni kena jawab soalan untuk hari ke12.

soalannye: apa yg ada dalam beg mekap anda..

haha. kelakar pulak nak jawab soalan nie. tp jawab je lah labu..
  • compact powder johnson
  • lip ice sheer color metholatum
  • johnson baby poder
  • Lovillea collogne
  • nivea dedorant
  • safi facial cleanser
  • berus gigi
  • ubat gigi pepsodent
  • ketip kuku
  • keronsang
Ni semua penting tau bawak time keje. dah la keje 10 jam sehari. mesti la ne cuci muka n gosok gigi, pakai bedak n lip balm serta pakai deodorant kan time rehat tuk keyakinan diri sendiri.. hehe :))

ok, till next entry ^_^


Thursday, July 7, 2011

Cabaran 30 hari#Hari ke11-gadget-

Assalamualaikum.
salam sejahtera buat semua :)

Akhirnya dah smpai ke soalan hari ke sebelas dlm cbran 30 hari.
sila rujuk entry INI

soalan: Gadget yg anda ada?

Sy mane ade byk sgt gadget2 nie.. yg ade pun cume:
  • Henpon csl murah yg boleh masuk 2 sim, terima mms n dgr lagu tu je la. 
  • camera compact olympus fe bape tah.. 
hehe. tak bnyak kan? biase lah, student lg.tak mampu nak beli yg canggih2 ^_^ 

okeh, till next entry ^_^

Wednesday, July 6, 2011

Cabaran 30 hari#Hari ke10-apa terjadi hari ini-

Assalamualaikum.
Salam sejahtera buat semua ^_^

Sampai giliran untuk soalan yg ke 10 dalam cabaran 30 hari.
rujuk entry INI k :)

soalannye: Hari ke 10..apa yg berlaku?

Hmm..bosan plak jawab soalan gini. Hehe, dah hari2 keje kan. so hari ni keje gak la. cume kak sham cuti, so cume sy, rita dgn qilah je yg jage kedai. baju2 banyak tak siap lagi. Cuma hari ni banyak borak dengan rita sebab Qilah p jage bintang kat Giant.. Hari ni mase x terasa lama sangat pun..terase kejap pulak dah pukul 9.45 malam.  abang faizal, kak zaini dgn hardiv ade melawat kedai.. dekat je pun mydin dgn kedai ni.. rehat mcm biase, pukul 5 sampai 7 malam. kalau solat pun, solat dlm kedai jek. rehat 2 jam straight, tak tau nak p mane je. slalu lepak kat mydin borak dgn illa, kak yan , hardiv or abg faizal je lah :))

k, till next entry. :)


Tuesday, July 5, 2011

Cabaran 30 hari#Hari ke9-perasaan-

Assalamualaikum.
salam sejahtera buat semua ^_^

hari ini hari ke-9. sila rujuk entry INI ye :)

Soalan untuk hari ke 9: perasaan anda hari ini.



okeh, hari ni selasa kan. semalam stok baju baru sampai. so hari ni kena buat kerja banyak sikit. kemas kemas lah, susun2 baju, serve customer lagi kan. So sangat letih rasenye hari ini, plus gembira + seronok sebab dorang dah mule mesra dengan sy ^_^.



k,till next question pulak :)


Monday, July 4, 2011

Cabaran 30 hari#Hari ke8-gadoh-

Assalamualaikum.
salam sejahtera buat semua.

soalan hari ke 8 : pergaduhan plg teruk pernah anda alami?

iskk..gaduh? jarang la nak gaduh2ndgn orang nie. x suka. x best.
lau paling teruk pun x tegur 2-3 hari jek. pastu ok balik..

k, till next question plak :)





Sunday, July 3, 2011

Cabaran 30 hari#Hari ke7-sikap baek-

Assalamualaikum.
Salam sejahtera kepada semua.

sekarang giliran menjawab soalan untuk hari ke-7 
Sila rujuk entry INI

soalannye: tiga perangai baek anda?



ape punye soalan daa.ni masuk bakul angkat sendiri ke ape nie..haha. jawab je lah kan.
  • Tak pandai nak marah2 org sgt..
  • cepat elok kalau majuk ke bad mood ke kan..
  • tak tau lahh.. :))

okeh, sampai ketemu lagi untuk hari ke 8 :)). bye2

Saturday, July 2, 2011

Cabaran 30 hari ## Hari ke enam-sikap buruk-

Assalamualaikum.

salam sejahtera pada semua pembaca.

sampai akhirnya untuk cabaran hari yang ke enam dari entry INI.
soalannye: 3 Perangai buruk anda?

okeh, soalan yg x best. Tapi untuk menyahut cabaran nie, terpaksa jawab la kan jugak.. isk3..  :( Kalau nak tau, 3 yg x berapa cantek tu ialah:
  • makan banyak, tapi x suka exercise.
  • suka study smbil dgr lagu kt earfon kuat2 sgt.
  • suke berangan
Haa..x senonoh betul kan soalan ni kan2.. haha.kan dah kantoi nie..ish3..

ok2, da habis da. bye2 :)
jumpe esok hari pula :)

Friday, July 1, 2011

Bintang - Hari kedua

Assalamualaikum.

salam sejahtera buat semua.

Hari kedua kerja part time di bintang. Okeh, sampai2 buat keje macam semalam. kemas2 kedai n layan customer. tapi tibe2 Qilah panggil n cakap sy ni sebenarnye dalam tempoh percubaan selama seminggu. Aduh! Kalau dlm mase seminggu dorang tak puas hati dgn kerja sy, sy akan diberhentikan tanpa gaji. Macam tu plak. semalam xnk gtau ape2 pun kan. Geram betol rase. Baik sy duk umah tggu keje kat mydin tu. Keje mydin lg best dr keje kat sini sebenarnye. Ati pun ckp mcm tu. :(

Harini Rita cuti, cuma saya, Qilah dgn kaka sham je jaga kedai. Qilah dah mula senyum n tegur2 sy nie. so far die ok.senyuman die manis tau. Kak sham pulak suke sgt borak dengan sy, cerita macam2 dgn sy. Tapi suke sgt cakap sy lipat seluar senget lah. tak betul lah. sampai ne lipat semua balik. sabar je lah. tapi tengok die lipat, lebih kurang same jek cam sy buat. Okey syu, sabar2. Kau tu baru lagi..

Rehat tadi akem datang. kebetulan die dari umah makcik dia kat usim, dtg singgah jenguk sy kat sini. kebetulan time tu kul 3 n sy rehat.so die Bawak p makan kat tesco. Dah lama x makan mee sizling. sedapnye :) Nasib bek rehat 2 jam kan.thanks la akem blnje air oren td.. :)

Malam2 nak p solat maghrib sgt seram.. sgt sunyi tempat atas bus stand tu.. menakutkan. n Nasib bek gak dorang bagi luangkan masa tuk solat..thanks :)

okey.da penat. nak tido jap lagi. smpai ketemu untuk cerita esok.. ^_^