Monday, December 31, 2012

Cara orang tak berapa nak rajin study

Assalamualaikum.
Salam Sejahtera. Selamat petang.


Harini isnin. hari terakhir untuk tahun 2012. Ada yang lebih penting dari itu. Ada 5 kertas membunuh yang bakal ditempuhi bermula 3 hari lagi. Perjuangan sudah pun bermula secara perlahan. Perlahan la sebab tak rajin sgt kan. camne cara study untuk org yg x rajin ni?

Firstly, do at least 5 past year questions. Buat mcm essay siap contoh semua tu. And don't forget to make correction on your previous tests, macam ni lagi senang nak ingat point daripada duk menghafal slide satu satu yang lecturer bagi tu, sbb most of the past year  question will cover all chapter yang kite belaja. semua related. 

Then, setiap 3 jam sekali sila tutup buku and pergi tido kejap. Kalau takut terlajak tido, rehat. jgn pandang buku dah. It's for your brain and minds and health la kan. Study dan muzik. ade orang ckp x boleh. ada cakap boleh. bagi aku, aku lagi senang study sambil dgr muzik. lagi senang fokus kot. 


And alhamdulillah, result untuk degree ni semuanya 3 pointer and above,  sbb rajin jugaklah buat past year question kan. err..ye kot. Tapi kalau aku ni rajin study mesti dapat DL every sem kot. Haha , berangan sangat ! k bye sayangs

Till next entry :)

You is not an option

Assalamualaikum.

Now 12.46 am.


 I'm still here, trying to focus but all can i do is yawn again and again and again 

CORPORATE STRATEGIC MANAGEMENT

please, just once.. let me fall for you.




Friday, December 14, 2012

Kekasih memanggil pulang.

Assalamualaikum. 
selamat malam. salam sejahtera (:

Rasa seperti ada yang tak kena hari ni. Serba tak kena. kenapa? sebab sepatutnya saat ni dah berada di rumah sendiri. Ye, memang tiap 2 minggu sekali aku akan balik ke rumah, Rumah itu syurga dunia. Tak perlu fikirkan assignment, Tak perlu risau tentang makanan, tak perlu resah tentang hati dan jiwa, semuanya sudah lengkap tersedia di depan mata. Rumah ada ibu, ada ayah ada adik adik dan ada adik adik angkat juga. Mereka yg menjaga hati, memberi semangat, berbual apa saja tanpa rasa bosan dan terasing. 

Serba salah lagi bila ayah kirimkan sms, tanya bila balik rumah. Tak lama lepas tu ibu pulak mesej, dengan soalan yang serupa. Memang hati memanggil manggil untuk pulang, tapi... lecturer nak buat jugak test hari ahad. Hari yang sepatutnya merupakan hari rehat sedunia. ishh. Bukan ke polisi Uitm x benarkan buat test hari ahad n lunch hour? Hmm..

Till next entry..

Ibu Ayah Adik, i miss you.










Thursday, December 13, 2012

Final exam yang terakhir.

Assalamualaikum. 
selamat petang. salam sejahtera (: 

 Hujan lagi harini. Agak basah dan menggigil kesejukan balik dari kelas tadi. Bukan senang merempit time hujan hujan lebat ni. jalan lecak. licin. bahaya. Tapi kalau tunggu hujan berenti sampai bila kan. jadi baca doa banyak banyak dan pasrah. Semoga Allah melindungi perjalanan kita :)

Insyallah sem ni sem yang terakhir untuk aku. Ijazah Sarjana Muda Pentadbiran Korporat dengan kepujian. Course yang agak mencabar tapi banyak ilmu yang aku belajar. How to manage company with good governance practice, Preparation to become a good company secretary yang akan advice board of director nanti, well.. walaupun minat aku belum sepenuhnya dalam dunia korporat, tapi kalau rezeki di situ, alhamdulillah. Kerja yang mencabar sesuai dengan imbuhan yang besar. 

Dan akhirnya jadual exam dah keluar. Bermula 3 Januari 2013 untuk first paper dan berakhir pada 16 Januari untuk paper kelima iaitu yg terakhir. Bukan senang. memang bukan senang. Tapi tak susah jugak. Tak perlu rajin, tapi perlu fokus. Baru boleh dapat gred gempak.

Eh, lupa nak share cerita pasal mock meeting minggu lepas. yg tu macam final project jugak. next entry ok?

Till next entry 



Thursday, November 29, 2012

Congrats on your wed sygs

Assalamualaikum..
Selamat petang :)

 Alhamdulillah..dua orang lagi sahabat dah selamat diijabkabulakan.. 

Zaty Arifin (16.11.12)

Dulu waktu masuk TERT, Org pertama yg aku kenal dia nilah. sebab katil kitorang sebelah2 je.. Masuk2 kemas2 barang terus ajak die ni p pusing2 TERT.  Sejak dari tu kami jadi rapat.. geng tido dlm kelas, tak buat homework, duduk belakang sekali dlm kelas. Sebenarnye banyak kenangan aku dgn iejat ni. Terlalu byk sgt smpai aku dah x berapa nak ingat dah. HAHA. Macam x percaya kan, kawan yg dulu bersama   pillow talk waktu malam sebelum tido lepas waktu prep, yg bersama cerita tentang kisah cinta, crush, admire, dan segalanya soal hati dan jiwa dah nak kawen.Tapi lepas sekolah je masing-masing sibuk dengan urusan masing-masing, jadi bila jumpa balik rasa mcm pelik sikit lah. Kan iejat kan? tapi aku doakan semoga kau selalu menjadi isteri yg solehah dan bahagia di samping suami hingga akhir hayat. 



Finas(23.11.12)

Finas pun kawan dari TERT jugak, seorang yg sgt baik, sopan, rajin, lemah lembut tapi kekadang ade mase gila-gila jugak die ni. sebenarnye memang merancang nak pergi nikah Finas kat Melaka, dah siap plan dgn ayon bagai. tapi ade tugasan kat shah alam ni yg tak dapat die elakkan. Maaf ye Finas, semoga menjadi isteri yg solehah dan dirahmati Allah. Insyaallah.


dan...aku menunggu pulak hari bermakna gadis-gadis manis berbaju pink di bawah ni. sape dulu pasni? ekeke. Aku? masih merancang dan perancangan tu masih jauh lagi :)




Tuesday, November 27, 2012

Belum mahu update.

Assalamualaikum. 

Selamat malam.salam sejahtera :)

Hai stalker setia.
lama x nmpak kan?
sekarang ni sgt sibuk jadi belum ade mase nak update blog.
insyaallah minggu depan boleh share cerita lagi.
Ada banyak cerita. pahit manis suka dan luka.

bye!

Wednesday, November 14, 2012

Insyaallah, hari bahagia akan tiba.

Assalamualaikum.. 


Sekarang jarang berbicara soal hati dan jiwa. Mungkin cerita indah itu layak dikongsi pada yang berhak sahaja. Atau mungkin terlalu indah sehinggakan tidak tahu dari mana dulu yg patut dicoretkan. Yang pasti ada pahit. ada manis. ada ketawa. ada airmata. Itu namanya lumrah yang pasti hari bahagia itu pasti juga akan tiba dengan izin NYA. Insyaallah. Kita hanya mampu merancang  :)

Tuesday, November 13, 2012

Kanak-kanak hilang

Assalamualaikum
Sila prihatin, sila bantu mereka. Sila sebarkan dan sila doakan agar si kecil ini selamat ke pangkuan keluarga

Friday, November 2, 2012

Doa sebagai hamba

Assalamualaikum..

Oktober da berlalu pergi, November ini akan diisi dengan hari-hari yang beerti, insyaallah.. Makin hari semakin bertambah usia diri, makin panjang dan berliku untuk sampai ke hadapan. Kehidupan harus diteruskan. kebahagiaan harus diusahakan, doa patut dipanjatkan. Kita cuma hamba pada DIA. DIA yg menentukan apa yg kita usahakan. Kalau tak dapat bukan bermakna DIA tak adil, tapi dia mahu menguji kesabaran, sebab dia mahu menggantikan dngan ganjaran yang lebih manis. Lebih indah dari apa yg kita damba. Semua tu tak terjangka. Berusaha dengan sesungguhnya. Jgn putus asa untuk berharap dari DIA. Minta pada DIA. DIA yg maha berkuasa, DIA yg maha kaya, DIA yg maha Adil. Rezeki dtg dari DIA. Cuma dari DIA. Berhenti meminta-minta pada manusia, berhenti terusan berharap dari mereka. 

MEREKA JUGA HAMBA PADA ALLAH SWT...

.......jadi usaha, berdoa, meminta-minta seperti pengemis hanya pada ALLAH Swt. Insyaallah, rezeki kita sudah ditentukan, wallahualam.

Ada waktu-waktu tertentu yang mempunyai nilai mustajab doa. Maka jangan sia-siakan kesempatan untuk berdoa di waktu itu.
1. Waktu sepertiga malam yang akhir
Sesungguhnya Rasulullah bersabda:
“Allah akan turun ke langit dunia setiap malam iaitu sepertiga malam yang terakhir, seraya berfirman: “Sesiapa yang berdoa kepada-Ku, maka aku akan menerima permintaannya dan sesiapa yang meminta keampunan daripada-Ku maka Aku akan mengampuninya”.(HR Bukhari dan Muslim)
2. Sewaktu berbuka puasa bagi orang yang berpuasa
“Sesungguhnya bagi orang yang berpuasa ketika saat berbuka ada doa yang tidak ditolak”.(HR Ibnu Majah)
3. Doa selepas solat fardhu
“Doa itu mustajab pada waktu malam dan selesai solat fardu” (HR Al-Tirmizi)
4. Doa di dalam sujud
“Adapun pada waktu sujud, maka bersungguh-sungguhl ah berdoa keraan saat itu sangat tepat untuk dikabulkan” (HR Muslim)
“Sehampir-hampir hamba kepada Tuhannya ialah ketika waktu sujud , maka perbanyakkanlah berdoa” ( HR Muslim )
5. Sesaat pada hari Jumaat
“Sesungguhnya pada hari Jumaat ada satu saat yang tidaklah bertepatan seorang hamba muslim shalat dan memohon sesuatu kebaikan kepada Allah melainkan akan diberikan padanya, beliau berisyarat dengan tangannya akan sedikitnya waktu tersebut”. (HR Bukhari dan Muslim)
6. Ketika Lailatulqadar
Aisyah r.a bertanya kepada Rasulullah s.a.w:
“Sekiranya saya bertemu dengan Lailatul Qadar , apakah yang perlu say abaca? Jawab Rasulullah s.a.w sebutlah olehmu Ya Allah, sesungguhnya Kamu Maha Pemaaf lagi Maha Mulia . Kamu sukakan kemaafan . Jesteru , maafkanlah aku .” (HR Al-Tirmizi, Ibn Majah & Al-Nasa’ie , lihat sahih Al-Tirmizi )
7. Ketika Hari Arafah
Dari ‘Amr bin Syu’aib Radhiyallahu ‘anhu dari bapaknya dari datuknya bahawasanya Nabi Shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda.
“Sebaik-baik doa adalah pada hari Arafah”. (Sunan At-Tirmidzi, bab Jamiud Da’waat 13/83)
8. Doa antara Azan dan Iqamah
“Tidaklah ditolak doa diantara azan dan iqamah .” (HR Al-Tirmizi)
9. Ketika Hujan
Imam An-Nawawi berkata bahawa penyebab doa pada waktu hujan tidak ditolak atau jarang ditolak ialah kerana pada saat itu sedang turun rahmat khususnya curahan hujan pertama di awal musim. (Fathul Qadir 3/340)

Sumber:  http://myibrah.com

Sunday, September 30, 2012

Tuhan jagakan dia..

Tuhan jagakan dia..
berikan dia yg hampir sempurna..
kuatkan hatinya mencari bahagia..

Tuesday, September 18, 2012

Practical Training

Assalamualaikum

23 Julai 2012 mencatatkan kisah baru dlm hidup ni. Mengutip pengalaman sbg sorang student praktikal. Buat kat government agency sahaja. Eh silap,local government. Nilai Municipal Council pilihan hati. 

Sebelum ni apply kat tempat lain, tapi kesulitan yang tak diundang datang menggagalkan rencana yg dirancang. Okey,apply kat NMC ni hari Rabu, hari Jumaat Mdm Zainab dah call untuk mengesahkan permohonan last minit tersebut. Effective betul NMC buat kerja. cepat dan pantas. 

Pejam celik isnin pun menjelma. Berdebar rase hati nak mendaftar. Dengan resti ibu dan ayah serta adik2 maka bertawakkal lah diri ini merempit dengan ex5 merah berbaju kurung putih bertudung pink menuju ke tempat tujuan. Lepas parking kunci motor siap semua, tak tau lagi nak mengarah ke kiri atau ke kanan, terase gelap je dunia sbb tak tau ape2. nasib baik makcik penguatkuasa ade bagi cahaya sikit. Ooo.. jadi kene jalan terus, tekan butang lif naik tingkat due, belok kiri ye makcik. thanks makcik. jasamu dikenang.

Sampai department, melangkah dengan penuh kelembutan, senyuman dilebarkan dan menyapa kakak clerk. Ok, kene tunggu kat waiting area dulu sbb supevisor tak sampai lagi. Kebetulan sofa waiting area tu berhadapan pintu, jadi secara tak rasminye jadi penyambut tetamu. Staff staff yang masuk semuanye ohsem. senyum manis dan menyapa. Rase sgt dialu-alukan.


updated..
Dan selama 5 minggu berpraktikal dekat sini, rasa best sangat. staff yg baik.. dan pengalaman yang beharga. Terima kasih (:


Thursday, September 13, 2012

Berkawan

Assalamualaikum wbt

Berkawan dah lama, kalau tak kemana sia-sia. Itu kata seorang sahabat. Mungkin sedang patah hati, mungkin juga telah dilukai. sape la yg tahu isi hati kan?

Ada dua insan. satu lelaki satu perempuan. Berkawan cukup lama. bukan setahun, bukan 2 tahun, bukan juga 3 tahun. lebih dari itu. Ada pengalaman yg dikutip, ada perasaan yang dikongsi, ada nasihat yang berguna, juga ade kenangan yang yang berbeza indahnya. Namun bila berkawan tanpa ikatan, selalu saja emosi goyah. Selalu saje kecewa yg bertandang. ini lumrah. 

Cemburu bersebab sering dilabel tak bertempat. atas sebab yg sama dan serupa. Mana bisa satu hati mampu layan dua hati yang lain. tapi dia mampu.dan itu biasa. memang biasa. Kalau dah tersangat biasa, pasti berubah jadi luar biasa. Mental dan fizikal sedia sudah untuk pergi dan tak berpaling lagi. Jadi sila jaga hati sendiri.

Ubat hati bukan pada manusia, minta dgn yg Esa. 






Thursday, September 6, 2012

Senarai Syarikat yg menerima Kad Diskaun Siswa 1 Malaysia

Assalamualaikum


Jeng jeng jeng..yea. sangat tak sabar nak pegang kad ni. Sangat bermanfaat bagi student student yang tak mampu sgt macam aku. Terasa beban sedikit ringan. Jom tgk syarikat mane yg terima kad diskaun ni. Bagi yg dah dapat tu sila berbelanja dgn cermat ya. Bagi yg tempoh pengajian tinggal 1 semester je mcm aku ni. ape lagi. Kita serbuuu!!! haha. k bye






Wednesday, September 5, 2012

Monday, September 3, 2012

Dad :)

Assalamualaikum.



Dear dad,

I may love a lot of man in the future, someday I'll get married to someone out there. But in the end let me remind you that, no matter what happen, you'll always be the best guy for me. I love you 'till forever ends :)

Lots of love,
Me

NOTE:  Credit to HERE




Friday, August 31, 2012

Tarikh kemasukan PTPTN sesi September 2012

Assalamualaikum..
Bila duit PT nak masuk?  jeng jeng jeng.


Disebabkan dalam keluarga kami sudah tidak ada yg bekerja lagi, jadi semua perbelanjaan semester ni akan bergantung pada duit PTPTN dan juga dari hasil gaji part time yg halal. itu pun kena mencari part time jugak ni buka sem nanti. Hidup sebagai students, cabaran tu wajib lah. Bila da masuk nanti kena buat bajet baru. byr sewa rumah, yuran,bil lagi.. macam2 lagi.

okey, ni LINK yg PTPTN dah keluarkan.Klik je okey. Nak crop pic mcm tak sempat pulak :))







Sunday, August 26, 2012

SilkyGirl Roll-On Concentrate for your loved one :)

Assalamualaikum dan salam aidilfitri :)

entry ringkas 




True Love untuk Zaty, BFF untuk munirah dan Overtime untuk saya!
same mcm perangai kite yg tak serupe ^_^.
I love both of you sister :)


oh ya, hanya terdapat di Watsons, RM18 :)


Friday, August 24, 2012

Jangan berharap pada penghancur harapan

Assalamualaikum

Harapan. satu perkataan tapi besar ertinya.Jiwa jiwa terlalu rapuh macam aku ni memang simpan banyak harapan.Harapan dalam hati tak perlu diluah pade sesape. Tapi tidak adil rasanya. Rasa nak belasah diri sendiri. Tak adil. sangat tak adil. Perlu ke aku yg suka menyimpan harapan tetapi selalu menghancurkan harapan mereka mereka itu.

Harapan ini bukan mengharap dan berharap. Bukan meminta pertolongan dan kasihan pada sesiapa. Tapi harapan ini positif. Harapan ini hanya ada satu watak utama. AKU.


Sunday, July 29, 2012

Segmen: Kenangan Ramadhanku :)

Salam Ramadhan Giveaway

Assalamualaikum.. 
Jom join Giveaway by sweet Lizahanum :)



Klik banner untuk join :)
Due 31/7/2012

~ dah lama tak join GA :)


Friday, July 20, 2012

Lewat malam

Assalamualaikum.
salam sejahtera.

Sudah lewat malam. sunyi sepi. suasana kampung memang macam ni. jarang yang tidur lambat. Bukan macam pusat komersial kat shah Alam tu, pagi2 pun orang still ramai lagi. Syukur sbb cuti dua bulan ni tak perlu duduk shah Alam lagi. Cuti? semester ni tiada cuti. Praktikal selama sebulan itu wajib bagi pelajar semester ni. Praktikal? Rasa macam tak bersemangat. Risau. Suram. Ramai yang berasa macam tu. Kenapa dia yg bertanggungjawab membuat kami terkapai kapai seperti ini? Tolong ubah sikap anda. Kami meluat.

Tentang jiwa juga tidak dijaga dengan sebaiknya. Sakit kerana terabai, tapi lebih baik dari dimanjakan. Tidak berharap, tak mengharap sesuatu yang belum pasti. Ini mungkin musim orang patah hati. Mungkin. Mohon hati supaya bersabar. DIA ada setia mendengar. Meminta hanya pada DIA, Berharap hanya pada DIA.




Tuesday, July 10, 2012

Segmen: Kembar Asyiqin :)

Assalamualaikum.

Dah lama lama lama sangat tak join segmen sesape. Tadi blogwalking kejap dekat page CX , beliau buat segmen. sangat tertarik nak join segmen tu sebab based on tarikh birthday korang. Means, korang akan jumpa n kenal orang orang yg lahir bulan sama atau mungkin hari yg sama . Officially boleh jadi kembar lain mak ayah nanti. hehe ^_^ 

CXopportunities



Tarikh lahir: 10 0ktober 1989 (23 tahun dahh)
Bintang: Libra

kalau dalam bulan islam pula:
 10 Raby` al-awal 1410 A.H.  

okey. sape nak join, klik header di atas. Tawaran masih dibuka smpai 15 Julai ni. ^_^


Saturday, June 23, 2012

Final exam :)

Assalamualaikum wbt.

Sekarang ni minggu study week. Semua student student UiTM sibuk menelaah nota, buat latihan sebagai persiapan terakhir manghadapi final. Tak terkecuali aku. Semester ni subject agak susah berbanding semester lepas. Tapi every sem aku rasa subjek susah susah kot =.='

Bagi semester lima ijazah sarjana muda Pentadbiran Korporat yg aku ambil ni, paper ada tujuh, tapi cuma lima paper sahaja yang ada final. Paper paper tersebut adalah Company Secretial Practice 1, International Business Environment, Social Security and Employee Benefits Administration, Company Accounting dan terakhir Taxation 1. Paper yg tiada final pula ialah Mandarin 3 dan Business and Professional Correspondence(BEL). 

So far sebenarnye, semua subjek ni sgt menarik, contohnye paper CSP, kena tau prosedur prosedur untuk tubuhkan company, lantik director dan company secretary, alter AOA,  segala form yg ada kena faham. sebenarnya sgt best. Kalau dah faham, senang je rupanya. Paper IBE pulak sgt mencabar minda ni, tapi seronok belajar apa yg selama ni aku rase tak penting pun. tapi rupanya sangat penting. Government intervention, Enron, world com company.. haishh rasa sangat sangat seronok belajar kalau kita faham dan dapat applykan. :)) SOCSO pulak agak mengelirukan, tapi mcm dua subjek di atas juga, perlu ada kefahaman yg lebih. kalau faham semua benda semua subjek jadi senang ^_^ Taxation and company accounting pulak subjek kira2, so kena hafal formula and amount of exemption la :)).

Buat semua lecturer, Miss Sarina, Miss Khamsi, Mdm Yus Anita, Miss Julizaerma, Encik Radduan, Encik Adnan, Encik Rashid, Mdm Baizura dan Laoshi, terima kasih atas tunjuk ajar yg tak ternilai ^_^






Monday, June 18, 2012

Ayah, kasihmu kekal selamanya :)

Assalamualaikum..

Ayah tegas, tapi disisi hati ayah sangat lembut. Ayah garang, namun sifat penyayang ayah tak dapat di sembunyikan. Ayah tak pernah mengeluh di saat letih lelahmu dipersiakan, disaat anakmu gagal ayah masih mampu tiupkan kata semangat, senyum seperti tidak terluka sama sekali. Dalam doamu saban waktu, aku tahu kau sentiasa mendoakan kami. mendoakan kesejahteraan , kebahagiaan kami dunia akhirat. i love you ayah, and always do love you. 


Friday, June 8, 2012

Dugaan


Isi hati itu sulit. Senang dipersoal tapi tak mudah difahamkan.
Mulut boleh ketawa berdekah dekah. Hati murung macam mendung sebelum hujan.
Hampa gelisah risau itu rutin


Tuhan, dugaan apa yg kau beri pada kami. Kami takut kami tak mampu.
Tapi kami yakin KAU sentiasa ada bersama kami.
Kami yakin KAU ingin melihat sejauh mana ketaatan kami.
Dan kami yakin setiap dugaan itu telah kau siapkan hikmah tak ternilai.

Selagi masih ada sisa waktu, putus asa tidak akan kami cipta.
Mengalah bukan tujuan kami.
Kerana KAU saja yang tahu kesudahan ini nanti.




Monday, June 4, 2012

Mungkinkan hari ini akan berlalu dengan tenang?

Assalamualaikum.

Hati rasa dicucuk cucuk dengan jarum peniti.Rasa sakit, gelisah, resah tak tentu arah. Punca? entah dari mana, entah di mana, entah bagaimana. Kelu lidah. Masih tak mampu suara meluahkan apa yg dirasa. Masih akal  berjuang mencari jawapan tapi yang ada cuma tanda tanya.

Tuhan.. jawapan itu hanya kau yang ada. beri lah aku kekuatan bersama sama usaha untuk mengharungi hari hari di depan yang penuh duri.


Thursday, May 31, 2012

Di dalam ini siapa yang tahu?

Assalamualaikum

Biarkan sebentar kekacauan itu singgah. Bising. Riuk pikuk suara berdengung dengung di cuping telinga. Aku hanya suka memerhati. membiarkan anak mata melihat, jatuh ke hati untuk membuat tafsiran yang pelbagai. Aku tak pernah faham mengapa mereka sukakan keriuhan sebegini rupa. Mungkin itu mereka. Mereka bukan aku. aku suka senyap. aku suka tenang. aku benci ramai. Aku suka sendiri. Tak pernah rasa terasing, tak pernah rasa  terpinggir. Mereka tak faham. mereka kata kalau senyap itu lemah.kalau senyap itu kalah. tapi mereka bukan aku. mereka dengan aku tidak sama.




Sunday, May 13, 2012

Ibu, kau lah segalanya.

Assalamualaikum.

Bagi sy, hari hari adalah hari ibu, sebab sayang saya pada ibu tidak mengira waktu. Ibu ada di saat saya susah dan senang. ibu ada di mana mana dalam hati saya. Walau selalu jauh, sy tahu ibu sentiasa dekat dengan saya.Your love make me warm, make me inspired to survive.  i love you ibu. i do and always do. 



Monday, April 30, 2012

Monolog

Saya mahu bakal suami saya nanti menjaga saya seperti mana yg telah ayah lakukan sepanjang saya di bawah tanggungjawab nya <3


Saturday, April 28, 2012

Tahniah atas kecermelangan :)

Alhamdulillah, zaty dapat dean list untuk exam semester yg pertama ni. Semoga die terus rajin dan rajin dan rajin dan berusaha untuk terus cemerlang. i love you bebeh ♥




Friday, April 20, 2012

tak suka setting yg baru :(

Assalamualaikum..

Setting blogger yg baru ni cam hape je. Lembab, lambat mcm kura kura =.=' , Buat org yg malas nak update blog ni rase mcm nak tutup je blog ni terus.Hari ni ade makan2 kat SACC untuk anak2 n9 bersama MB. Apa lagi, main bagi je nama walaupun dalam ic kat tengah tengah tu nombor 10, bukannye 05. Walaupun ic selangor, tapi nogori tetap di hati yo :p

Till next entry

Monday, April 9, 2012

Midterm exam!

Assalamualaikum.


Midterm exam. mcm biasa, sangat sibuk menelaah last2 minit mcm ni. =.='

k,bye

Sunday, April 8, 2012

Updated!

Assalamualaikum.. 

Dah lama x berupdate blog ni. Rasa mcm malas sangat. Tapi rasa syg pulak kalau x isi apa apa kan. sbb blog ni dah dua tiga tahun. nak update, tapi bukan malam ni. mungkin esok atau lusa boleh update panjang panjang sikit :)

****
Sebenarnya baru balik jalan jalan kat One Utama dgn kak eca, ain n nana. Sgt best. Mereka sgt menawan dan sgt pandai mengambil hati. Mereka banyak cakap dan sangat best. Terima kasih ajar saya main bowling hari ini ^_^

****
Next week ade midterm. Walaupun cuma 3 paper je, tapi semuanya reading paper. memang esok kena buka buku, buat nota, hafal habis habisan berteman nescaffe 3 in 1. Dulu sangat benci minum nescaffe 3 in 1 ni, tapi sekarang tekak dah boleh terima. Baru faham sekarang kenapa org tua tua cakap kalau benci lama lama boleh jatuh cinta. ok, ade kaitan ke ? haha. sewel!

***
Apa khabar agaknya ibu, ayah dan Along di Mekah sana. Semoga semua urusan mereka di tanah suci berjalan dengan lancar. Insyaallah.


Till next entry, Wassalam.


Monday, January 23, 2012

Sekali lagi kau lukakan aku.

Assalamualaikum.


Dulu kau cakap, kita bersama harungi segalanya.Bila kau ada dia, kau lupa semuanya. Kau lupa aku, kau lupa kata-kata kau dulu. Kau hancurkan lagi hati ini. Aku selalu mengalah. Aku selalu menangkan kau walaupun kau yg salah. Aku tahu aku silap di situ. Terlalu banyak kesempatan yg kau ambil atas kelemahan aku. 


Wednesday, January 18, 2012

Semester 4 dan kenangan.. part 1 :))

Assalamualaikum wbt..

Semester 4 dan antara memori yang tercipta.Ada pahit ada manis.  


Sem ni duduk rumah sewa, actually dapat rayuan kolej, tapi dah janji dgn kawan nak duk luar bersama. Tapi ya Allah, mcm2 dugaan yg datang dalam rumah ni.


Banyak duet habis sbb duduk kat luar. Yg ni memang tak dinafikan. Sebab share satu rumah beli washing machine ngan peti ais ngn dapur dgn ampaian dan lain2 lagi  =.='


Awal sem pergi kelas tumpang Eja sbb die bawak motor. So, tak boleh lambat sbb kena ikut Eja punye timing.


Ayah mendengar rintihan anaknya, tak mahu susahkan org dan mengharap orang lagi. Jadi ayah belikan motor ex5 merah buat anaknya ini. Thanx ayah.. hehe ^_^

Walaupun dah ade lesen motor dan kereta sejak lepas spm, tapi jarang sgt bawak. so, bile dah dapat motor kena practise berhari2 sampai diri sendiri yakin. Terima kasih ibu dan ayah sebab memberi keyakinan 100% pada kakak, walaupun tau yg kakak ni kekok bawak motor kan. Terima kasih juga pada adik2 yg memberi sokongan moral. Tanpa kalian mesti kakak da give up. sbb diri sendiri tak pernah yakin nak bawak motor atas jalan raya yg sesak. now, dah biasa :))

Kena hempap dgn ex5 kesayangan lepas habis kelas csc. Ada seorang hero yg tolong, tapi tak ingat muka die walaupun rasenye dah lebih 4 kali ucap terima kasih. haha :p

Helmet baru yg bewarna merah hati berjaya dicuri oleh orang yg tak bertanggungjawab semasa sedang syok tgk ombak rindu dgn zira kat jusco bukit raja.


ade banyak lagi.. tapi.. to be updated.. :))

Tuesday, January 17, 2012

Blame yourself.

Don't blame people for disappointing you, but blame yourself for expecting too much from them.
Ok, salahkan diri sendiri sebab terlalu mengharap. Tapi tak salah rasenye mengharap bila da diberi harapan.
Terasa seperti tunggul.
sememangnye kau tunggul syu. kau tunggul ok. bukan manusia!
kau kan xde perasaan macam tunggul kayu tu.

arghh.. nape la post benda cmniii kat blog!

Thursday, January 12, 2012

Kalau sayang, lepaskan ia pergi :)

Assalamualaikum.


bertawakal itu yg terbaik. semuanya sudah tertulis.
pic: google

Ramai orang selalu cakap jika kita sygkan sesuatu, biarkan ia pergi. lepaskan ia, hati pun senang, tenang dan tak gelisah. Betul kan? Ye, ungkapan itu ada benarnya.

Tapi bagi aku, selagi 'sesuatu' itu masih ada pada kita, masih berada di samping kita, masih dalam simpanan kita,  we have to appreciate it. Jaga betul betul. Sebab bila dah kehilanganya, menyesal pun tak guna. Yang lama tak kan sama dengan yang baru. Tapi slalunya yg baru lebih baik dari yang lama.Cuma kenangan itu yg berbeza. We learn from the past. we should got much better. 

Lepaskan ia pergi bila kita sudah kehilangan 'sesuatu' yg kita pernah sayang. Lepaskan dgn ikhlas, bukan sebab terpaksa. Bila terpaksa, hati yg merana. Bila merana hidup kucar kacir, tak tenang dan gelisah. Boleh jadi gila!

ok, macam ni ye.

Bila kau dapat helmet baru yg sangat cantik. warna merah lagi. tapi tak sampai seminggu, helmet tu dah kena   curi sebab kau x simpan elok2, yela ade box tak mau guna kan.. biarkan je la helmet tu pergi. jangan dok kenang-kenang lagi. Bila dikenang, hati pun sakit. hidup pun tak tenang. so, just let it go. okey?

Bila ayah balik dari sabah, belikan kau gelang mutiara hitam putih yg sangat cantik, tapi beberapa bulan kemudia ia hilang sebab kau terlupa letak kat mana, then cari satu rumah tak jumpa, kol ibu kol adik tanya tapi mereka pun tak jumpa. Duk menangis sorang sorang dalam bilik sebab kau sayang sangat gelang tu, sebab gelang tu la yg selalu temankan kau saat susah dan senang, sebab gelang tu pemberian orang yg sangat kau hormat dan sayang, tak lena tidur tak kenyang makan sebab terkenang si mutiara dan kenangan bersamanya. Hidup pun tak menentu.Tapi dah terbukti yg sememangnya rezeki kau bersama gelang tu sampai situ sahaja. jadi kau harus tabah dan ikhlas lepaskan ia pergi. baru hati boleh tenang dan gembira.


Lepaskan ia pergi. Itulah yang terbaik. Allah sudah menentukannya. Jangan dikenang lagi.Redhalah walaupun ia pahit. Redhalah walaupun ia sakit. Kerana Allah tahu yang terbaik.

Mimpi

Assalamualaikum.

Ye,mimpi cuma mainan tidur, tapi bila termimpikan kamu secara tiba tiba, terasa seperti realiti. seperti melekat di hati. Dan rindu itu datang setelah lama ia tak menyinggah.

....dan sendiri aku tersenyum, bukan sebab kamu. kenangan itu yang tak mampu aku lupakan.

Tuesday, January 10, 2012

2 more paper to go :)

Assalamualaikum.

Lepas habis jawab 2 paper ni dah bole balik la rumah. Cuti lama boleh tido puas2 untuk sehari dua. Padahal sekarang ni pun lagi banyak tido je dari stadi. syuhada oii . bile la nak berubah ni!! okey, sekarang pun sedang berjuang khatamkan Organizational behavior (OB) yg berbaki lagi 9 chapter lagi. 9 chapter lagi ok syu! esok pagi dah exam. melampau!


.:: She still in your head, your mind, your heart. so, who am i to you ? ::.

Saturday, January 7, 2012

pemberi semangat.

Assalamualaikum


Terharu bila ibu call and msg guna handphone ayah, bertanya khabar dan juga exam.
 'fikirkan masa depan yg cemerlang' - sms yg ibu kirimkan. ringkas tapi penuh erti.


Bila teringat memang susah nak lupa

Assalamualaikum.

Harini rase semangat sangat bekobar-kobar nak smbung study. semalam tak study lansung. padahal second paper esok petang. Nasib baik paper account je pun. Paper ni boleh score. insyaallah ^_^  

Dan bila nak study ni macam macam la setan setan ni duk hasut hasut. Mula lah teringat sesuatu yg sangat menyakitkan hati dan perasaan. Tarikh 5 May 2010 dgn 30 oct 2011 mmng sgt menyeksakan. Aku benci peristiwa tu!

Tapi aku tau semua yg berlaku ade hikmah yg tersembunyi. Itu kan dah takdir, kalau semua tu x berlaku aku tak kan kuat dan tabah seperti sekarang. Walaupun sakit sgt terasa sampai sekarang, tapi aku redha. Sehebat manapun kita merancang, hanya Allah yg berkuasa menentukan semuanya.







Tuesday, January 3, 2012

semua itu balasan. sedar tak?

 Assalamualaikum

Sekarang tengah bertungkus lumus mengulangkaji pelajaran untuk final esok. ambil mase rest ni untuk update blog sekejap. Sekarang, saat ini, perasaan gembira. entah kenapa. mungkin pemberi semangat hadir di waktu yg tepat. terima kasih :) Tibe2 teringat pada kata2 seorang teman.

Disaat kita terluka, ingatlah saat kita pernah melukakan.
Disaat kita dihina, ingatlah saat kita pernah menghina.
Disaat kite disakiti, ingatlah saat kita pernah menyakiti.
Disaat kita dilupakan, ingatlah saat kita pernah melupakan.

Ini hukum karma, setiap yg berlaku pasti ada balasannya. Jadi tepuk dada, tanya hati.^_^