Thursday, November 29, 2012

Congrats on your wed sygs

Assalamualaikum..
Selamat petang :)

 Alhamdulillah..dua orang lagi sahabat dah selamat diijabkabulakan.. 

Zaty Arifin (16.11.12)

Dulu waktu masuk TERT, Org pertama yg aku kenal dia nilah. sebab katil kitorang sebelah2 je.. Masuk2 kemas2 barang terus ajak die ni p pusing2 TERT.  Sejak dari tu kami jadi rapat.. geng tido dlm kelas, tak buat homework, duduk belakang sekali dlm kelas. Sebenarnye banyak kenangan aku dgn iejat ni. Terlalu byk sgt smpai aku dah x berapa nak ingat dah. HAHA. Macam x percaya kan, kawan yg dulu bersama   pillow talk waktu malam sebelum tido lepas waktu prep, yg bersama cerita tentang kisah cinta, crush, admire, dan segalanya soal hati dan jiwa dah nak kawen.Tapi lepas sekolah je masing-masing sibuk dengan urusan masing-masing, jadi bila jumpa balik rasa mcm pelik sikit lah. Kan iejat kan? tapi aku doakan semoga kau selalu menjadi isteri yg solehah dan bahagia di samping suami hingga akhir hayat. 



Finas(23.11.12)

Finas pun kawan dari TERT jugak, seorang yg sgt baik, sopan, rajin, lemah lembut tapi kekadang ade mase gila-gila jugak die ni. sebenarnye memang merancang nak pergi nikah Finas kat Melaka, dah siap plan dgn ayon bagai. tapi ade tugasan kat shah alam ni yg tak dapat die elakkan. Maaf ye Finas, semoga menjadi isteri yg solehah dan dirahmati Allah. Insyaallah.


dan...aku menunggu pulak hari bermakna gadis-gadis manis berbaju pink di bawah ni. sape dulu pasni? ekeke. Aku? masih merancang dan perancangan tu masih jauh lagi :)




Tuesday, November 27, 2012

Belum mahu update.

Assalamualaikum. 

Selamat malam.salam sejahtera :)

Hai stalker setia.
lama x nmpak kan?
sekarang ni sgt sibuk jadi belum ade mase nak update blog.
insyaallah minggu depan boleh share cerita lagi.
Ada banyak cerita. pahit manis suka dan luka.

bye!

Wednesday, November 14, 2012

Insyaallah, hari bahagia akan tiba.

Assalamualaikum.. 


Sekarang jarang berbicara soal hati dan jiwa. Mungkin cerita indah itu layak dikongsi pada yang berhak sahaja. Atau mungkin terlalu indah sehinggakan tidak tahu dari mana dulu yg patut dicoretkan. Yang pasti ada pahit. ada manis. ada ketawa. ada airmata. Itu namanya lumrah yang pasti hari bahagia itu pasti juga akan tiba dengan izin NYA. Insyaallah. Kita hanya mampu merancang  :)

Tuesday, November 13, 2012

Kanak-kanak hilang

Assalamualaikum
Sila prihatin, sila bantu mereka. Sila sebarkan dan sila doakan agar si kecil ini selamat ke pangkuan keluarga

Friday, November 2, 2012

Doa sebagai hamba

Assalamualaikum..

Oktober da berlalu pergi, November ini akan diisi dengan hari-hari yang beerti, insyaallah.. Makin hari semakin bertambah usia diri, makin panjang dan berliku untuk sampai ke hadapan. Kehidupan harus diteruskan. kebahagiaan harus diusahakan, doa patut dipanjatkan. Kita cuma hamba pada DIA. DIA yg menentukan apa yg kita usahakan. Kalau tak dapat bukan bermakna DIA tak adil, tapi dia mahu menguji kesabaran, sebab dia mahu menggantikan dngan ganjaran yang lebih manis. Lebih indah dari apa yg kita damba. Semua tu tak terjangka. Berusaha dengan sesungguhnya. Jgn putus asa untuk berharap dari DIA. Minta pada DIA. DIA yg maha berkuasa, DIA yg maha kaya, DIA yg maha Adil. Rezeki dtg dari DIA. Cuma dari DIA. Berhenti meminta-minta pada manusia, berhenti terusan berharap dari mereka. 

MEREKA JUGA HAMBA PADA ALLAH SWT...

.......jadi usaha, berdoa, meminta-minta seperti pengemis hanya pada ALLAH Swt. Insyaallah, rezeki kita sudah ditentukan, wallahualam.

Ada waktu-waktu tertentu yang mempunyai nilai mustajab doa. Maka jangan sia-siakan kesempatan untuk berdoa di waktu itu.
1. Waktu sepertiga malam yang akhir
Sesungguhnya Rasulullah bersabda:
“Allah akan turun ke langit dunia setiap malam iaitu sepertiga malam yang terakhir, seraya berfirman: “Sesiapa yang berdoa kepada-Ku, maka aku akan menerima permintaannya dan sesiapa yang meminta keampunan daripada-Ku maka Aku akan mengampuninya”.(HR Bukhari dan Muslim)
2. Sewaktu berbuka puasa bagi orang yang berpuasa
“Sesungguhnya bagi orang yang berpuasa ketika saat berbuka ada doa yang tidak ditolak”.(HR Ibnu Majah)
3. Doa selepas solat fardhu
“Doa itu mustajab pada waktu malam dan selesai solat fardu” (HR Al-Tirmizi)
4. Doa di dalam sujud
“Adapun pada waktu sujud, maka bersungguh-sungguhl ah berdoa keraan saat itu sangat tepat untuk dikabulkan” (HR Muslim)
“Sehampir-hampir hamba kepada Tuhannya ialah ketika waktu sujud , maka perbanyakkanlah berdoa” ( HR Muslim )
5. Sesaat pada hari Jumaat
“Sesungguhnya pada hari Jumaat ada satu saat yang tidaklah bertepatan seorang hamba muslim shalat dan memohon sesuatu kebaikan kepada Allah melainkan akan diberikan padanya, beliau berisyarat dengan tangannya akan sedikitnya waktu tersebut”. (HR Bukhari dan Muslim)
6. Ketika Lailatulqadar
Aisyah r.a bertanya kepada Rasulullah s.a.w:
“Sekiranya saya bertemu dengan Lailatul Qadar , apakah yang perlu say abaca? Jawab Rasulullah s.a.w sebutlah olehmu Ya Allah, sesungguhnya Kamu Maha Pemaaf lagi Maha Mulia . Kamu sukakan kemaafan . Jesteru , maafkanlah aku .” (HR Al-Tirmizi, Ibn Majah & Al-Nasa’ie , lihat sahih Al-Tirmizi )
7. Ketika Hari Arafah
Dari ‘Amr bin Syu’aib Radhiyallahu ‘anhu dari bapaknya dari datuknya bahawasanya Nabi Shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda.
“Sebaik-baik doa adalah pada hari Arafah”. (Sunan At-Tirmidzi, bab Jamiud Da’waat 13/83)
8. Doa antara Azan dan Iqamah
“Tidaklah ditolak doa diantara azan dan iqamah .” (HR Al-Tirmizi)
9. Ketika Hujan
Imam An-Nawawi berkata bahawa penyebab doa pada waktu hujan tidak ditolak atau jarang ditolak ialah kerana pada saat itu sedang turun rahmat khususnya curahan hujan pertama di awal musim. (Fathul Qadir 3/340)

Sumber:  http://myibrah.com