Sunday, August 20, 2017

The hurtful things people say to infertile women



Assalamualaikum
Salam Sejahtera buat semua pembaca :)

Just nak sangat Share dari entry dari Dr. Malpani's blog ni.

Sebab 99% orang yang aku pernah jumpa akan bagi advice macam macam pada aku yang masih belum ada rezeki cahaya mata lagi.. Siap ada yang tanpa malu tanpa segan suruh buat teknik itu ini sama macam dia buat supaya cepat mengandung. Perlu ke sampai urusan dalam kain pun nak cerita dekat aku? Aku taknak dengar pun pasal tu. Lepas tu pertikaikan dan buat andaian sendiri kononnya aku ni tak reti semua tu. Sebab tu tak mengandung lagi.  Erk..perlu ke?

Ada yang suruh aku beli ubat itu ubat ini yang berlambak dekat pasaran yang kononnya dorang makan so dah bertambah anak dua tiga orang. Eh tak takut ke makan ubat sebarangan? Makan jamu sebarangan yang entah-entah siapa founder dia? Hmm.. bila dikata aku tak percaya ubat-ubat yang dia makan tu sebab nampak sangat produk-produk yang jenis banyak macam cendawan tumbuh lepas hujan tu, dikatanya aku ni taknak usaha. Sebab tu tak mengandung. Hmm.. kalaulah dia tau berapa aku dah berhabis buat rawatn , mesti dia terkedu kan?

Bila cerita tentang rawatan yang aku buat, mula la angkuh dan beritahu yang diri dia tak perlu pun buat rawatan mahal-mahal macam tu sebab dia terlalu subur, dan mula la suggest ubat-ubat yang entah apa-apa atau orang-orang yang entah siapa-siapa yang katanya urut sekali, boleh buat aku mengandung terus.Bila tanya mana dia dapat info, katanya dapat dari FB. Boleh percaya ke? Aku kurang percaya benda macam tu. Huhu..

Mungkin ada yang kata aku ni ego taknak dengar pendapat orang.Bukan...aku tak ego. aku akan dengar pendapat dan cadangan kalau orang tu bagi dengan cara yang elok, tanpa memaksa supaya aku pun ikut cara yang sama macam dia buat supaya cepat mengandung.. Please la faham yang bukan aku yang tentukan semua ini. Tak perlu pertikaikan usaha dan duit yang aku dah habiskan untuk rawatan sebab kau tak hadapi masalah macam aku. Kau tak tau apa yang aku rasa, kau takkan boleh faham.

...Rezeki anak bukan boleh dibeli di pasar malam. Aku dah usaha dan masih sedang berusaha. 

Image result for infertile

so, untuk semua orang yang berfikiran macam tu, please baca ni.

The hurtful things people say to infertile women


One of the hazards of being infertile is having to cope with all the unsolicited advice you get from friends and relatives.
Anyone who has had a baby thinks they are an expert on babymaking, and they are happy to give you tons of gratuitous and uncalled for advice
They are often completely clueless about the basics of reproduction, but they believe that since you are not able to have a baby , you are the one who must be clueless, and they are happy to tell you how they got pregnant, so you can follow in their footsteps !
They will tell you all about the "fertile time"; how and when to have sex; who the best doctor is; and how their cousin got pregnant after going to a temple in Varanasi.
Please don't get irritated when they share this rubbish.
Yes it can be painful and hurtful, but remember that most of them are doing with good intentions. It's because they care for you and want to see you happy that they offer this well-meaning advice. Sadly, they don't understand how much pain they inadvertently cause you; or that a lot of the suggestions they offer are just old wife's tales, and are factually wrong !
Just nod politely ; smile and thank them for their concern and interest; and tell them that you are taking all the right steps by going to a medical expert, so they stop haranguing you.
If you feel they are doing it to harass you, then you need to fight fire with fire ! Ask them to show you their MD degree;  or offer to pay their medical consultation fees for all their expert advice - this will make sure they understand that it's best for them to keep quiet, rather than to hassle you !
Till next entry

Wednesday, August 16, 2017

HARI INI, 3 TAHUN YANG LEPAS (:

Assalamualaikum wbt
Salam sejahtera buat semua pembaca.

Ehem, ada apa ye pada tiga tahun yang lepas?
Ya, tepat pada 16 Ogos 2014. 

jeng jeng jeng...

Kalau nak tau, pada tarikh ni lah aku dilamar dan bergelar tunangan orang!

Aku pernah cerita dekat pos INI. Kalau rajin boleh la baca ye. Manisnya bila ingat saat-saat tu.... Tapi malu pun ada. aish! hihi.. hai suami, kalau awak curi-curi baca entri ni, sila senyum sendiri tau! 

Alhamdulillah Syukur ya Allah..

Perkenalan  yang mulanya cukup singkat dan ringkas berakhir dengan sebuah ikatan yang cukup indah, cukup bermakna buat kami berdua.  Semoga jodoh ini diredhai Allah sentiasa.

so, untuk awak suami saya,
HAPPY 3RD YEAR ANNIVERSARY OF OUR ENGAGEMENT. I LOVE YOU 💗💗💗


p/s: kalau dah baca jangan lupa klik iklan kat blog ni ya, thanks!

Monday, August 14, 2017

Planner Giveaway By Eeca Shyaa

http://www.eecashyaa.com/2017/08/planner-giveaway-by-eeca-shyaa.html

Assalamualaikum.. 
salam sejahtera buat semua (:

Alahai planner ni. comelnyaaaaaa. geram sangat bila tengok kan?  Kalau kreatif, boleh try buat sendiri, memang sangat puas hati!

so kalau siapa-siapa nak planner macam kat atas ni, sila klik banner okay!

Sunday, August 13, 2017

Giveaway Preloved Comic By Elsaalicious

Giveaway Preloved Comic By Elsaalicious
Giveaway Preloved Comic By Elsaalicious

Senarai Hadiah Giveaway Preloved Comic By Elsaalicious

Tempat Pertama
3 Komik Lawak Kampus (Jilid 13, 14 & 15)

Tempat Kedua
2 Komik Lawak Kampus (Jilid 20 & 21)

Tempat Ketiga
1 Komik Lawak Kampus (Jilid 18)

Tempat Keempat
1 Komik Lawak Kampus (Jilid 25)

Saguhati
Bloglist Selama Sebulan X 10 Pemenang

Wah seramai 17 Pemenang Elsa cari. Apa tunggu lagi? Jom join

Okay Bismillah. Klik banner untuk join

KENAPA BERBLOGGING?

Assalamualaikum wbt
Salam sejahtera buat semua pembaca.

Apa khabar hati harini?
Alhamdulillah, semoga semuanya baik-baik saja.

Harini hari ahad, jadi rutin biasa sebagai suri rumah tangga hujung minggu ni, Kemas dapur, basuh baju, jemur baju dan lain-lain lagi. Tak masak ke?Haha! harini suami kerja pagi. So  jawabnya, kalau dah tinggal sorang kat rumah ni memang jarang lah nak pegang kuali kannn. Prefer makan biskut or roti dan seangkatan dengannya. Suami balik kerja nanti baru kita masak, itupun kadang-kadang tak sangat sebab kami dah jarang makan malam dah. Tapi mungkin kalau dah ade baby nanti situasi ni akan berubah 360 darjah. hehe :p

okay, berbalik pada tajuk di atas.
Kenapa berblogging? kenapa buat blog? kenapa ade blog? 

Sebenarnya aku dah pun start berblogging masa umur 19 tahun, which is tahun 2008. Masa tu tak famous lagi blogging ni. Tapi blog aku terpaksa ditutup atas sebab-sebab tertentu yang aku sebdiri tak ingat kenapa. 

Aku suka menulis. Itu sebabnya aku berblogging. Dulu masa sekolah rendah sampai sekolah menengah aku rajin buat cerpen dan sajak, puisi semua tu. Buat dan hanya bagi orang-orang tertentu je yang baca. Masa sekolah pun kebanyakan karangan yang aku buat semua mendapat pujian dari cikgu dan bangga sungguh kalau cikgu suruh orang baca karangan aku dalam kelas. Manisnya saat tu. Teringat-ingat sampai sekarang!

Eh Tahu tak? 
cita-cita aku dulu ialah untuk menjadi seorang penulis. Rindunya zaman tu. Zaman yang bebas dari segala komitmen. Yang aku tahu cuma ambil pen dan kertas dan menulis apa sahaja yang terlintas di hati aku. Sampai kadang-kadang masa tengah buat kerja pun aku boleh berhenti dan menulis bila idea tu muncul. Tapi sayang, karya-karya aku yang dulu tu dah dibakar. Aku sendiri yang bakar. Entah kenapa, aku pun tak faham masa tu. Yelah, budak budak lagi zaman tu.

Tapi sekarang ni, otak aku dah berkarat, dah tak kreatif dah macam dulu.Sedih tau! Aku pun dah jarang membaca, dah jarang sangat gali ilmu. Kekangan kerja dan penat sebenarnya bukan lah satu alasan kan? aku je yang malas.

Lagi satu, aku berblogging ni juga sebenarnya untuk meluahkan apa yang terpendam dalam hati yang aku tak boleh luahkan di alam nyata. Lagipun sebenarnya tak ramai yang tahu kewujudan blog ni, aku tak pernah cerita kat sape-sape pun. Suami aku pun jumpa blog ni sendiri tanpa aku beritahu dia. haha! 

Kononya macam ni lah. Aku nak meluahkan tapi aku tak nak ade yang tahu. Biarlah blog ni sekadar di alam maya je, kalau ade kenalan yang dah terbaca, silakanlah teruskan, kalau ade yang tak tau biarkanlah. lagi prefer macam tu. Teruk tak perangai? ahahaha

Okey, jumpa lagi!






Thursday, August 10, 2017

KENAPA NAK KONDEM?

Assalamualaikum
Salam sejahtera buat semua.

Khamis menjengah akhirnya.

Insyaallah niat satu minggu satu entri untuk pengisian blog ni diharap dipermudahkan. Semoga terus diberikan kekuatan dan kerajinan untuk menghidupkan blog ni semula. Bila tengok entri-entri yang lepas dengan entri yang sekarang, banyak betul beza dia. Yelah, dulu buat blog masa zaman budak-budak lagi, so ayat pun macam budak budak wicet. ahaha!

Eh, sebenarnya nak share something yang berlegar legar dalam kepala aku ni. Yang menyakitkan hati aku jugak sebenarnya. As usual, aku adalah seorang yang suka diam dan memerhati. Dan selalu yang aku perhatikan,ramai sangat yang suka kondem cara orang lain. Orang buat tu salah, dia je yang betul. Apa ye yang ade dalam fikiran orang macam ni? Geram tau! Kadang-kadang malas nak melayan, so kita terus diam, pergi dan buat hal sendiri je.


Image result for jangan condemn cara orang lain




Thursday, August 3, 2017

WATSONS BUY 1 FREE 1

Assalamualaikum wbt
Salam sejahtera buat semua pembaca (:

Watsons tengah sale sekarang ni. Sampai 4 september 2017 rasanya. Salah satunya ialah yang buy 1 free 1 tu. Bila aku belek-belek katalog online, tengok ehhh banyak jugak pilihan yang ada, so apa lagi tarik tangan husband teman pergi watson beli apa yang patut. Jimat sangat!

Ni antara barang yang aku beli.




Lip Ice Sheer color-1 Set
Aku memang guna yang ni kalau kat office. kalau malas nak mekap or pakai lipstick, yg ni je aku calit. Ikut warna darah, best jugak lah.



Maybelline White Super Fresh CC Cream-1 Set
Ni sesaje nak beli. Tak pernah pakai pun CCcream mana-mana jenis. Tapi bila dah beli, memang sangat tak menyesal la sebab memang best sangat, tekstur ringan dan boleh buat alas bedak.


ORITA Shower Gel-3 set
Yang ni paling best. Ada 3 jenis. Susu Kambing, Rose dengan Green Tea. Ni aku beli 3 jenis sekali. Boleh guna untuk 6 bulan kami laki bini.haha!

Pantiliner KOTEX - 1 set

KOTEX Overnight Wing - 1 set


Watsons Gel Body Scrub- 2 set
yang ni pun best, so aku beli 2 set. dapatlah 4 haruman yang berbeza

Dengan promosi Buy 1 Free 1 ni, aku dapat jimatkan RM124.85. banyak kan? So korang tunggu apa lagi, pergi cepat sebelum kehabisan stok. Atau lagi senang korang beli online je dekat website dia. Beli online dapat free gift tau! Klik SINI

ok, jumpa lagi entry akan datang.

Assalamualaikum