Friday, December 17, 2010

aAhamdulillah..




Assalamualaikum.
Salam sejahtera


akhirnye ade masa untuk tulis entri lagi. hari ni sy off day. alhamdullillah, sy dapat smbung belajar lagi.

Ijazah sarjana muda pentadbiran korporat - uitm Shah Alam.
Tahniah buat diri sendiri..tapi rase nk nanges sbb 2 of ma best friend dapat kat melaka!! huhu.. tiqa amik BASS n intan amek HR.. sedih laa dorg xde.. sedih sgt tak terkata.. tapi da sy nak sgt amek course ni da mmng course ni ade kat s.alam je pon kan. Takpe, sy bole survive punye lahh.. insyaallah.

** intan n tiqa.. aku mesti rindu korang sgt2 pasni.. :(

Lastly, tetap rasa happy juge sbb ade seseorang kat sane yg bole temankan sy ^_^


Till next entry


Monday, December 13, 2010

Result akhir semester.. finally suda grad ;p


Assalamualaikum.
Salam sejahtera



Salam,hye. lambat tulis entry tentang result. Result kuar jumaat haritu bersamaan dgn 10 disember. sekarang ni sistem uitm da semakin baik, uitm hantar result final exam guna emel je. jadi xpyh da nk berebut2 n tggu lama2 depan lptop semata2 nk tgk result. dup dap dup dap.. finally... alhamduliiah.. walaupun keputusan bole dikategorikan sbgai ok je.. tp sy bersyukur sbb grad dgn cgpa 3 pointer dan keatas. Sekarang tgh tggu result untuk smbung degree pulak hari rabu nie. yg nie lagi lah berdebar2. doakan yg terbaik untuk sy k ;p

Tuesday, November 23, 2010

gud luck 4 all spm cndidates :)


Salam,hye.selamat pagi. jap lg kul 10 nk g keje, sekarang bole la g jln2 dlm dunia maya nie.

Semalam first day keje part time.. mmng xde keje pun. hehe. duk je tgk customer lalu lalang. ade gak la yg beli kasut skola tu, tp x ramai. yela. bdk2 kan baru je cuti skola..Tp yg x bestnye tu, tempat kasut tu duk kat tgh2. Dikelilingi department2 len mcm pampers, brgn muslimin n textile. Dah la staff tak ramai pun. ataupun xde staff.bole la gitu.hee.. jadi sy dgn illa la jadi mangsa melayan karenah2 customer yg nk itu ini. hehe..bos, patutnye byr gaji kami lebih tau.. ini kan bukan keje kami sbnrnye. kami cume promoter (: tapi x kesahla, seronok gak keje cmni. walaupun agak letih.

Eh2, harini SPM kan. my adik ngn sepupu yg 3 org tu amek spm arini. paper BM katenye. Harap mereka dapat buat yg terbaik. n Selamat menempuh peperiksaan buat spm candidates kat luar sane. chaiyok2!! ^_^

Ehem. bile la agaknye result uitm nk kuar nie.. dup dap dup dap rase jntung nie. i nk grad dgn flying colours.. insyaallah. n yg x sabonye nak tau dapat degree kt mane nt.. huhu.. ^_^

Thursday, November 18, 2010

Gadis2, kasihanilah ayah anda :)


Salam,hye. hari ni nak ongsi entri ni untuk gadis2 di luar sana. tau x sebenarnye siapa yg tanggung dosa kite selama ni. meh2.. nk tau lebih lanjut bace sampai abes k. sgt penting ni !!

Di akhirat kelak, seorang lelaki akan dipertanggungjawabkan terhadap 4 wanita ini:Isterinya, ibunya, anak perempuannya dan saudara perempuannya.Manakala seorang wanita pula, tanggungjawab terhadapnya ditanggung oleh 4 org lelaki ini: suaminya, ayahnya, anak lelakinya dan saudara lelakinya.

Seorang wanita boleh memasuki pintu Syurga melalui mana mana pintu Syurga yg disukainya cukup dgn 4 syarat shj: Sembahyang 5 waktu, puasa di bulan Ramadhan, taat suaminya dan menjaga kehormatannya.Seorg lelaki perlu pergi berjihad fisabilillah tetapi wanita jika taat akan suaminya serta menunaikan tanggungjawabnya kepada ALLAH akan turut menerima pahala seperti pahala org pergi berperang fisabilillah tanpa perlu mengangkat senjata.

Jadi bg gadis2, kasihani la ayah anda, sbb seorang ayah perlu menanggung dosa sendiri, dosa ibu kita, dan dosa anak2 gadis sehingga mereka berkahwin. berat betul tanggungan seorang ayah.so, kalau ayah2 marah2 anda sbb pakai baju yg sendat mendat, atau ape2 perkara lain. tolonglah faham. tolongla ringankan beban yg ayah kite tnggung. renung2kn dan selamat beramal!! hehe ^_^


Kanak-kanak
Lelaki : Dosa ayah (lelaki) yang tanggung.
Perempuan : Dosa ayah (lelaki) yang tanggung.

Bujang (baligh)
Lelaki : Tanggung dosa sendiri.
Perempuan : Dosa ayah (lelaki) yang tanggung.

Berkahwin
Lelaki : Tanggung dosa sendiri, dosa isteri, dosa anak perempuan yang belum berkahwin dan anak lelaki yang belum baligh. BERAT BUKAN?!
Perempuan : Dosa suami (lelaki) yang tanggung.

Tanggungjawab
Lelaki :Hukum menjelaskan anak LELAKI perlu bertanggungjawab ke atas ibunya. Berdosa baginya jika tidak menjalankan tanggungjawab terutama anak lelaki yang tua.
Perempuan : Hanya perlu taat kepada suaminya. Isteri berbuat baik, pahala dapat kepadanya. Buat jahat, dosanya ditanggung suaminya.


  • Auratnya lebih sukar dijaga berbanding lelaki
  • Perlu izin dari suami apabila mahu keluar tetapi tidak bagi lelaki
  • Saksinya kurang berbanding lelaki
  • Menerima pusaka kurang dari lelaki
  • Perlu menghadapi kesusahan mengandung dan melahirkan anak
  • Wajib taat kepada suaminya
  • Talak terletak di tangan suami bukan isteri
  • Kurang dalam beribadat kerana masalah haid dan nifas


1)Perempuan wajib taat kepada suami tetapi lelaki wajib taat kepada ibunya 3 kali lebih utama dari bapanya. Bukankah ibu adalah seorang perempuan?

2)Perempuan menerima pusaka kurang dari lelaki tetapi harta itu menjadi milik peribadinya dan tidak perlu diserahkan kepada suaminya.Tetapi Lelaki yang menerima pusaka perlu menggunakan harta itu untuk menyara isteri dan anak.

3)Lelaki wajib memberi nafkah kepada isteri, tetapi tidak bagi isteri. Namun begitu, isteri boleh membantu meringankan beban suami. HARAM bagi suami bertanyakan pendapatan isteri apatah lagi menggunakannya tanpa izin.

4)Perempuan perlu bersusah payah mengandung dan melahirkan anak, tetapi setiap saat dia didoakan oleh segala haiwan,malaikat dan seluruh makhluk ALLAH di muka bumi ini, dan matinya jika kerana melahirkan adalah syahid kecil. Manakala dosanya diampun ALLAH (dosa kecil).


Friday, November 12, 2010

Lusa last paper, suda grad :p

salam,hye. lamenye dah x update blog nie. sibuk la. paper last si finance lusa. byk jugak chpter nk kena cover lg nie. lepas tu kire dah grad laa.. ^_^ ahad nie mknenye da berakhir la diari hidup sbg seorang mahasiswi.Lepas nie kalau xde aral, smbung degree pule. Insyaallah.

Sebelum keluar result last ni, ingat nk cari duit saku lebih lahh. yela, mane de duit lg kat poket nie. duit ptptn da abes.hee byr duit sewa umah, bil api bil air, duit mkn.. dah la bil api ngn bil air tu melambung2 tingginye. padahal bukan guna byk mane pun..aishh..sadis. ni la sgt menggatal nk duk luar, padahal boleh je lau nk mohon duk dalam. tp byk la pulak borang nak ne isi. leceh pule di situ nmpknye.

Keje part time da dpt. mintak dkt mydin je. promoter kasut sekolah. 20 hb ni stat la keje.kan x lame lg budak2 nk cuti skolah.. mydin je la dekat dgn umah. yelah, lau bole bwk trnspot sdri bole la g cri keje jauh2 sikit. ape gunenye ade lesen moto dgn keta ni syuhada.. nak bwk motor sdri g keje ibu x bg pulak. bahaye katenye. dah tu dulu suruh pulak amik lesen motor dgn kereta. Aishh. xpe2. da keje tetap nt bole beli sebijik kereta. okeh2.  blaja pndai2 syue, nt bole dpt keje best ^_^ 


Tetibe terase sayu sedih pulak nk tinggalkan kwn2 i kat Londu ni. walaupun peel dorg tu mcm2, kdg byk menyakitkan hati je, tp bile berjauhan nt rase kosong pulak. rase rindu tu pasti ade. hmm, byk betul kenangan selama 3 tahun nie. byk yg terjadi, kenapa la harus berakhir mcm nie..tak faham, tapi harus terima.

Tuesday, November 9, 2010

blog serabut. sepahkan lagi :p

Hye.salam.hari ni nak kemas2 balik blog nie.eh2.bukan3. hari ni nk selekehkan blog.mggu depan baru ade masa nk kemas2 blog.oleh sbb blog saye da semakin berat dari hari ke hari, so saye amik keputusan tuk buang template yg haritu. skrg pakai yg minima je lahh,nt ade mase bole buat yg cntik2 lagi. tggu ade mase je lahh ;))


Bukan nye ape. bile blog da berat.loading pun lame sgt.da pakai widget tuk ringankan blog tu, mmng la ringan, tp effectnye pic x muncul2 pulak..hehe (^_^)


okeyh2..sampai cni je lah coretan tuk hari ni.saye ne study finance maa~last paper untuk last sem nie. wish me luck ya kwn2.. ;))

Friday, November 5, 2010

Pesta cahaya, hari jadi dak intan :p



okeh. entry harini xmo letak panjang-panjang lah.
so, hepi deepavali buat semua kawan2 sy yg beragama hindu ;D

amboi2..org2 india kat taman ni pun da sibuk2..
men mercun kuat2..
vakum rumah kuat2..
gelak kuat2..
borak kuat2..
hepi je tgk..
tapi yg x hepinye..
.
.
.

sy x bole tumpu study maa...sgt kuat tuu dorg nye mercun..
dari mlm td ke sekarang nie..
aiyoyo..udah2 la tu kwn..
ish3...
tp xpe laahh..
setahun sekali je kan..
orait2. alasan diterima yaa.. ;))

DEEPAVALI atau ‘pesta cahaya’. Masyarakat Hindu menggunakan cahaya sebagai makna simbolik untuk menyatakan kebaikan akan mengatasi kejahatan. Dalam kepercayaan agama Hindu, ada dinyatakan bahawa Athma (roh) mengatasi jasad dan minda. Ia adalah sesuatu yang suci, tidak terbatas dan akan kekal abdi. ( Den x paham..)



DAN Hari ni juge..


Selamat ulang tahun ke-21
buat my friend,
intan shakina Ismail.


die yg kai bj kunin tuu.. ;D
semoga dipnjgkn umur, dimurahkan rezeki k cyg!! (^_^)

wah3... bestnye die smbut besday dgn deepavali skali..hehe ;D

Thursday, November 4, 2010

supposed to start studying

Need to start studying.need the strength.something hurt. need to forget n forgive.need to start everything again.just forget the thing and focusing.me, myself determine my future. not anyone else.so plis syuhada, open the book.focus. only focusing. forget everytin else.switch off the phone.So nobody will disturbing u.


ONLY FOCUSING AND FORGET EVERYTHING THAT HURT YOU

Wednesday, November 3, 2010

salah faham



kepala da penin2 lalat nie.
sbb apa???


salah baca buku laa!!
next paper ahad nie sepatutnya
paper development admins!!



TAPI..

saya bace buku financial
yg seminggu lg punye paper..ish3

tapi xpe, alhamdulillah
sbb ada masa lg 4 hari untuk baca

wish me luck ya..!!

komik cinta



sila2 teruskan baca komik nie ;D

~semoga mendapat sesuatu dr sini~






























Tuesday, November 2, 2010

indahnya senyuman mu

senyumlah syg..
senyuman mampu jadi ubat yg mujarab..
penawar luka di hati..
pengubat rindu di hati..
1001 makna kegembiraan..
senyumlah..
senyum k???





senyuman menceriakan kehidupan..
.
.
.
.
.
.

...kuasa senyuman...

hati yg keras dapat menjadi lembut,
permusuhan dapat diperselesaikan..
dengan ikhlasnya senyuman kedamaian..

jadi senyumlah..

Maaf kan saya ya. ;))

Assalamualaikum.
Salam sejahtera



maafkan sy awk..


awak. sy tak tau kenapa sy jd mcm ni hari ini..

rasa mcm nk marah2..


mesti awak seram kan lau muke sy jd cmni???


lagi..
saya rasa mcm nk nanges..




mcm budak2 kan??
tapi saya ade perasaan jugak.

tapi saya xnk marah2..
saya xnk menangis mcm budak..
apa yg sy boleh buat??
.
.
.
.
.
.
.
.
.

seharian sy termenung..
saya fikir kenapa sy jadi mcm nie.
tapi sy buntu.
sy x tau nk buat apa..
.
.
.
.
.
.
.

kalau lah doreamon tu wujud..
dah lama sy culik dia dr nobita..



saya nk mintak pintu suka hati dr dia.

=(



sy nk mintak dia bawa saya jauh2 dr sini..
.
.
.

sy nk pergi satu tmpt yg tenang.
yg x wujud perasaan begini..


tapi ade ke tmpat mcm tu awk??

awk..
awk..
awk..

saya bingung..

Sunday, October 31, 2010

kecewa

Assalamualaikum.
Salam sejahtera





Pernah tak rase kecewa? sakit kan? itu yg saya rasa sekarang~

Saturday, October 30, 2010

sesi merehatkan diri

Assalamualaikum.
Salam sejahtera


baru je siang tadi lepas killer paper, southeast asian. fuh! x sangka soalan senang sangat2. haha ;D. memandangkan next paper financial seminggu lagi, jadi hari ni nak relaks la sikit. penat otak ni bekerja tau~~ so bg die rehat la~ok??

Till next entry

Wednesday, October 27, 2010

owh..da final lah



final exam ;D
final exam ;D
final exam ;D
final exam ;D
final exam ;D

perasaan bile final da tiba?

takutttt.. berdebar2 rase hati ni. =(
lagi??



konfem laa x bole tido..
risau tahap melampau pnye pasal.

dengan note yg melambak baru nak hafal..


so..bile da jwb exam..
kalau soalan senang..

ape lg..senyum sampai ke telinga..haha

tapi kalau sebaliknye..

menung la sepanjang hari.

jadi, kite mesti usaha, doa dan serahkan segalanya atas ketentuan tuhan..

selamat menempuh peperiksaan syuhada!!

Saturday, October 23, 2010

pulang ke lendu

Assalamualaikum.
Salam sejahtera


Salam,hye. suda lama x menulis di sini. bukan sbb study week ya, tp sbb usb modem nie rosak :D tadi mase beli brg mknn kt mydin sempatlah g kedai bangla handphone, beli jap usb tuk modem nie. RM20. sgt2 mahal! rayuan saya untuk minta kurang tidak dihiraukan ye. sungguh sadis sekali.

haritu de ular tedung besau kat tepi umah. die lalu mase ibu sedang menyapu di situ. sungguh mengerikan. tapi berjaye di bunuh oleh cik awe. sungguh bahaya, besar sungguh ular tersebut. lau makan orang pon bole tuh!

esok, sabtu saya akan pulang ke lendu. untuk teruskan perjuangan study nie. di rumah susah sgt nk tumpu study. asik ke dapur je kaki ni melangkah. perut pule asik lapar je sentiasa bile ade kat rumah. perut nie pon da jadi mcm belon juge. hehe . oleh sbb ni sgt penting untuk balik awal ke lendu. saya kena stdy hard la nmpknye~xpe2, nadia n kak fariza pon da balek umah tu :D

bile da duk lame kt umah, terase berat hati plak nak tinggalkan rumah. ish3, ngade2 eh syu!! ok lah, stop di sini. sy perlu tido. bye. salam =)

Tuesday, October 19, 2010

will missing u

Assalamualaikum.
Salam sejahtera


















salam,hye. da 6 semester sy dan kwn2 uitm habiskan masa bersama. lepas ni entah jumpa entah tidak. walaupun xde kwn2 sy yg tahu pasal kewujudan blog nie.. tapi saya harap mereka dpt rasa betapa saya hargai persahabatan ini. saya pasti akan merindukan mereka semua :D

Till next entry