Saturday, June 23, 2012

Final exam :)

Assalamualaikum wbt.

Sekarang ni minggu study week. Semua student student UiTM sibuk menelaah nota, buat latihan sebagai persiapan terakhir manghadapi final. Tak terkecuali aku. Semester ni subject agak susah berbanding semester lepas. Tapi every sem aku rasa subjek susah susah kot =.='

Bagi semester lima ijazah sarjana muda Pentadbiran Korporat yg aku ambil ni, paper ada tujuh, tapi cuma lima paper sahaja yang ada final. Paper paper tersebut adalah Company Secretial Practice 1, International Business Environment, Social Security and Employee Benefits Administration, Company Accounting dan terakhir Taxation 1. Paper yg tiada final pula ialah Mandarin 3 dan Business and Professional Correspondence(BEL). 

So far sebenarnye, semua subjek ni sgt menarik, contohnye paper CSP, kena tau prosedur prosedur untuk tubuhkan company, lantik director dan company secretary, alter AOA,  segala form yg ada kena faham. sebenarnya sgt best. Kalau dah faham, senang je rupanya. Paper IBE pulak sgt mencabar minda ni, tapi seronok belajar apa yg selama ni aku rase tak penting pun. tapi rupanya sangat penting. Government intervention, Enron, world com company.. haishh rasa sangat sangat seronok belajar kalau kita faham dan dapat applykan. :)) SOCSO pulak agak mengelirukan, tapi mcm dua subjek di atas juga, perlu ada kefahaman yg lebih. kalau faham semua benda semua subjek jadi senang ^_^ Taxation and company accounting pulak subjek kira2, so kena hafal formula and amount of exemption la :)).

Buat semua lecturer, Miss Sarina, Miss Khamsi, Mdm Yus Anita, Miss Julizaerma, Encik Radduan, Encik Adnan, Encik Rashid, Mdm Baizura dan Laoshi, terima kasih atas tunjuk ajar yg tak ternilai ^_^