Sunday, September 7, 2014

Eday Review

Assalamualaikum..
Selamat malam ^^

Harini tak tahu kenapa aku ade perasaan rajin sangat nak menaip. Rajin nak update blog. Macam mase jadi student UiTM di hatiku dulu dulu tu. Takpelah. Saje nak share our half big day. Tak salah rasanya kan?

The story begin..
9/7/2014 

Mama si dia confirmkan tarikh selepas berbincang dengan ibu. Jadinye tarikh yang ditetapkan jatuh pada 20 Syawal 1435H, means pada 16/8/2014 lepas zohor orang jengka akan datang meminang.hihi. Actually tarikh ni aku yg cadangkan pade ibu mulanya ^^

So we have 38 more days untuk buat preparation.. 

Door Gift - DIY
Perkara pertama yang aku buat lepas dapat tarikh tu ialah door gift. Mula mula eksaited sangat nak buat, try text si dia bg hint, katenye... "tak payah doorgift. tunang je pun.." Sempatlah tarik muka kejap diam diam. Nasib la awok takde depan mata. hee Pastu tanye ibu, nak tak buat doorgift? ibu cakap 'buat jelah kalau kau rase nak buat." Haha. So dalam fikiran aku mmng nak buat pun..Sebab yang datang meminang tu kan tetamu.. so ape salahnye kite gembirakan hati tetamu dengan sikit buah tangan kan? lagipun x membazir pun.. Door gift kite senang,cepat dan murah je (: Buat dalam 50. Tapi sayangnye takde pic yg proper. Lupe nak ambil pic doorgift ni sebenarnye. Dalam ni ade muffin, mineral water kecik ngn love key chain.





Attire & Makeup

Baju kurung peach- Jalan Tar, dapat diskaun sebab lagi 2 hari nak raya ^^

Tudung dengan veil-DIY
Susah sangat nak cari kaler yg sama dengan baju, so decide pergi beli kain dekat Jakel, jenis kain Chiffon Domonte kalau tak silap.Potong sendiri dan hantar kedai untuk jahit tepi. Yang veil pun pakai jenis kain yg sama, cume jahitkan lace je dekat atas veil tu. Untuk ukuran veil ni ikut je ukuran shawl half moon tapi besarkan sikit bahagian bawah sebab nak tutup punggung. Taknak pakai kain net sebab jarang kan, sebab shawl kite tak berapa nak besar sgt.  ^^ So siap! 

Makeup- khidmat Iejat, one of my bff and foc  and no fake eyelash and no trim eyebrow tau (:



Pelamin- DIY

Memula konon taknak ade pelamin. Tapi tetibe teringin nak ade. haha. Pastu nak demand taknak duduk bersimpuh, nak duduk atas kerusi. So,kite try la deco ikut kemampuan. Pelamin pun xde pic yg proper sangat. Pelamin yg tak berapa nak dikatakan pelamin ni kitorang buat malam sebelum majlis. Buat sesimple yg boleh. Simple tapi penat sebenarnya .. Barang semua pakai sendiri punya kecuali kerusi ngn bunge. pinjam sepupu . Hehe ^_^ Kononnye tema peach putih tapi dah macam macam kaler yg ade. Ah..biarlah.. asalkan ade. Malas dah nak fikir masa tuh. Cantik jugak pelamin ciptaan aku. haha



The hantaran-DIY
7 berbalas 5

From him
Sireh,buah,kek,kain pasang,cincin tunang dan risik

To Him
Sireh,buah,kek,Tshirt+belt+wallet,biskut.coklat.coklat lagi

Gubahan hantaran ni pun gubah sendiri je, cucuk cucuk je bunga tu ikut sesuka hati. Kalau tak nampak cantik bukak balik and buat lagi smpai puas hati. Simple je pun. bertunang je kan? Lagipun macam takde masa sangat sebab kerja shift tak menentu, dengan takde kat nilai sebab sewa kat kg Baru KL. So time cuti sekejap je boleh balik Nilai and siapkan mane yg perlu.



Takpelah, tunang ni kite buat mana yg mampu je.Simple but nice. Yang paling penting pun sekarang ni dah genap 3 minggu jadi tunangan orang..yeay !!


Makcik sidia sarungkan cincin risik dulu, lepastu baru Mama Si dia sarungkan cincin tunang dekat jari manis kite. ^^





Semoga aku dan dia kuat menempuh semua dugaan di alam pertunangan ni. Semoga kita sama sama kuat ye awak. InsyaAllah . Semoga ikatan ini berkekalan ke jinjang pelamin dan sehingga ke syurga.

1 comment:

  1. Tahniah, semoga sentiasa kekal bahagia berkat doa, usaha dan sokongan keluarga.

    ReplyDelete