Thursday, May 18, 2017

Pengalaman interview kerajaan (SPA)

Assalamualaikum wbt
Salam sejahtera buat semua :)

Hai semua. lama dah kan aku tak menaip. Bukan apa, sibuk sikit dengan urusan peribadi dan kerja. Tapi aku rasa sayang pulak kalau blog ni terus dibiar sepi sebab dengan blog ni lah aku bebas nak meluahkan, bercerita dan berkongsi apa-apa sahaja. 

Tiga ulan lepas aku baru je selesai menghadiri Temuduga jawatan Pegawai Tadbir dan Diplomatik (PTD M41). tapi nasib tak menyebelahi aku untuk jawatan tu, aku redha je dan cuba lagi tahun depan kalau ada peluang.

Sebenarnya nak berkongsi cerita tentang interview SPA yang aku pernah dapat dan pernah lalui. Aku mula mengisi portal SPA sejak habis SPM lagi (dalam tahun 2007 kalau tak silap). Jadi aku rumuskan di bawah senarai jawatan yang pernah aku dipanggil untuk temuduga.

1. Jururawat Masyarakat
Tidak berjaya - First time ever interview dan masih kebudak-budakan masa ni.

2. Jururawat
Tidak hadir - Tengah Exam (Diploma)

3. Penolong Pegawai Arkib S29
Tidak berjaya

4. Penolong Pegawai Tadbir N27
Tidak berjaya

5. Penolong Pegawai Undang-Undang N27
Calon Simpanan

6. Penolong Pegawai Pembangunan Masyarakat S27 (Jabatan Kebajikan Masyarakat)
Tidak Berjaya

7. Penolong Pegawai Pembangunan Masyarakat S27 
Calon Simpanan (dan diserap sebagai pegawai tetap sekarang, Alhamdulillah)

8. Penolong Penguasa Kastam W27
Exam online- Tak jawab sebab dah kerja gred yang sama, cuma skim berbeza. Bagi peluang orang lain :)

9. Penolong Pegawai Penerangan S27
Exam online- Tak jawab sebab dah kerja gred yang sama, cuma skim berbeza. Bagi peluang orang lain :)

10. Pegawai Tadbir dan Diplomatik M41
Exam online 2015 - Tak jawab sebab hal peribadi yang tak dapat dielakkan.

11. Pegawai Tadbir dan Diplomatik M41
LULUS Exam online 2016 , LULUS PAC, cuma terkandas di step terakhir, Interview. belum             rezeki lagi kat sini. hehe

Bila tengok list dekat atas, Alhamdulillah aku bersyukur sebab dipaggil banyak kali untuk menghadiri exam dan temuduga kerajaan. Ada beberapa kenalan yang sekali pun tidak pernah merasai pengalaman ini. Takpe, InsyaAllah masing-masing ada peluang nanti. Kalau dah rezeki tak kemana kan? Kerja swasta ke, kerja kerajaan ke semuanya rezeki yang Allah dah atur untuk kita. Jadi kita kena bersyukur selalu. Ada hikmahnya, InsyaAllah, Sabar itu Indah.

1 comment:

  1. salam, awak calon simpanan s27 tu bg jkm ke, atau jpnin?

    ReplyDelete