Sunday, August 20, 2017

The hurtful things people say to infertile women



Assalamualaikum
Salam Sejahtera buat semua pembaca :)

Just nak sangat Share dari entry dari Dr. Malpani's blog ni.

Sebab 99% orang yang aku pernah jumpa akan bagi advice macam macam pada aku yang masih belum ada rezeki cahaya mata lagi.. Siap ada yang tanpa malu tanpa segan suruh buat teknik itu ini sama macam dia buat supaya cepat mengandung. Perlu ke sampai urusan dalam kain pun nak cerita dekat aku? Aku taknak dengar pun pasal tu. Lepas tu pertikaikan dan buat andaian sendiri kononnya aku ni tak reti semua tu. Sebab tu tak mengandung lagi.  Erk..perlu ke?

Ada yang suruh aku beli ubat itu ubat ini yang berlambak dekat pasaran yang kononnya dorang makan so dah bertambah anak dua tiga orang. Eh tak takut ke makan ubat sebarangan? Makan jamu sebarangan yang entah-entah siapa founder dia? Hmm.. bila dikata aku tak percaya ubat-ubat yang dia makan tu sebab nampak sangat produk-produk yang jenis banyak macam cendawan tumbuh lepas hujan tu, dikatanya aku ni taknak usaha. Sebab tu tak mengandung. Hmm.. kalaulah dia tau berapa aku dah berhabis buat rawatn , mesti dia terkedu kan?

Bila cerita tentang rawatan yang aku buat, mula la angkuh dan beritahu yang diri dia tak perlu pun buat rawatan mahal-mahal macam tu sebab dia terlalu subur, dan mula la suggest ubat-ubat yang entah apa-apa atau orang-orang yang entah siapa-siapa yang katanya urut sekali, boleh buat aku mengandung terus.Bila tanya mana dia dapat info, katanya dapat dari FB. Boleh percaya ke? Aku kurang percaya benda macam tu. Huhu..

Mungkin ada yang kata aku ni ego taknak dengar pendapat orang.Bukan...aku tak ego. aku akan dengar pendapat dan cadangan kalau orang tu bagi dengan cara yang elok, tanpa memaksa supaya aku pun ikut cara yang sama macam dia buat supaya cepat mengandung.. Please la faham yang bukan aku yang tentukan semua ini. Tak perlu pertikaikan usaha dan duit yang aku dah habiskan untuk rawatan sebab kau tak hadapi masalah macam aku. Kau tak tau apa yang aku rasa, kau takkan boleh faham.

...Rezeki anak bukan boleh dibeli di pasar malam. Aku dah usaha dan masih sedang berusaha. 

Image result for infertile

so, untuk semua orang yang berfikiran macam tu, please baca ni.

The hurtful things people say to infertile women

One of the hazards of being infertile is having to cope with all the unsolicited advice you get from friends and relatives. 
Anyone who has had a baby thinks they are an expert on babymaking, and they are happy to give you tons of gratuitous and uncalled for advice 
They are often completely clueless about the basics of reproduction, but they believe that since you are not able to have a baby , you are the one who must be clueless, and they are happy to tell you how they got pregnant, so you can follow in their footsteps ! 
They will tell you all about the "fertile time"; how and when to have sex; who the best doctor is; and how their cousin got pregnant after going to a temple in Varanasi. 
Please don't get irritated when they share this rubbish. 
Yes it can be painful and hurtful, but remember that most of them are doing with good intentions. It's because they care for you and want to see you happy that they offer this well-meaning advice. Sadly, they don't understand how much pain they inadvertently cause you; or that a lot of the suggestions they offer are just old wife's tales, and are factually wrong ! 
Just nod politely ; smile and thank them for their concern and interest; and tell them that you are taking all the right steps by going to a medical expert, so they stop haranguing you. 
If you feel they are doing it to harass you, then you need to fight fire with fire ! Ask them to show you their MD degree;  or offer to pay their medical consultation fees for all their expert advice - this will make sure they understand that it's best for them to keep quiet, rather than to hassle you !

 Till next entry

3 comments: