Sunday, July 31, 2011

[Segmen] Pengalaman Puasa Pertama

Assalamualaikum..
Salam sejahtera buat semua pembaca :)

Haa..rajin betul kan sy nak join segmen2 minggu nie ^_^
kali ni nak join segmen deqlis pulak lah..


Kebetulan lah pulak kan pagi tadi anak jiran sebelah datang makan2 kat umah sy nie. Si budak kak nik ni dah darjah dua tapi belum penah puase penuh lagi..hehe :)

Ibu          : kak nik, esok kak nik kena puasa penuh tau"
Kak Nik : Habis kalau lapar macam mane?
Ibu          : Kena puase gak  la.
Kak Nik : Tengoklah..hee (buat muke seposen die tu )

Sy yg tengok ni pun sengih2 je lah kan. Tibe2..

Ibu:    "Kau dulu lagi teruk kak, mase first puasa meraung raung kelaparan.
Saya:  "Ehh..mane ade"
Ibu:   "Iye, kau mane nak ingat"

Haha.. dalam hati terfikir2..ade ke sy meraung-raung dulu? huhu.. Tapi atleast sy puase gak la hari tu. kan kan.. Dulu saya selalu puase penuh bukannye sebab bersemngat memng nak puasa penuh. Tapi ayah dah janji nak bagi RM1 untuk satu hari puase penuh. Kalau sebulan puase penuh, dapat lah RM30. Wahhh.. terase macam org yg paling kaye dlm dunia ni kan, walaupun RM30 jek..hee.. :)

Ehem.. ade gak time sy skip puase. ape lagi. curi2 minum air paip mase amik wuduk n mandi n curik2 makan kuih raya. haha.. Kebetulan sy lah penolong setia ibu membuat kueh raya kan kan. So mane boleh lepaskan kueh raye yg sedap dan panas yang ade di depan mata..  hehe ^_^


Memang tak ingat sangat pengalam puase mase kecik2.. yg saye ingat ayah selalu belikan bunga api malam puase tu. n abang2 sy pun slalu habiskan duet beli mercun. Fuhh..best sangat malam puasa. Time ni lah Jalan yg sunyi kat kampung ni jadi meriah dengan budak2 yang sibuk eksyen tunjuk bunga api dan mercun masing2.Kalau mase tu bunga api dan mercun dalam simpanan dah habis, maka malam tu jadi malam yg sangat sedih. Budak2 lain mane nak bagi share dorang punye bunga api. Lagi lah eksyen main depan2 sy ni ha. Kedekot betol.Huh. maka malam tu sebelum tido dah berazam esoknye nak ajak ibu p kedai beli bunga api banyak2 n tunjuk kat budak2 lain yg sy dah ade bunga api yg lagi banyak dari dorang tuu.. hehehe.

kepada deqlis, ok tak cite simple nie? ok la kan.. huu. Okeh, till next entry ye :)



2 comments:

  1. thanks join..

    wah! main bunga api tu..deqlis pun suka:-)
    dah masukkan url blog nie kat sidebar sis..

    selamat berpuasa..:)

    ReplyDelete
  2. Salam Ramadhan..dtg dr blog deqlis..

    Wah, main mercun...best kn? ^_^ Hihi~..

    ReplyDelete